ECO-villa Driemond

Villa Driemond, ons project dat eind 2015 is opgeleverd, blijft veel aandacht trekken.

In de laatste maanden zijn verschillende artikelen gepubliceerd over dit prachtige eco-huis, o.a.  op de tijdschrift Kavel & Huis, de website Biobasedbouwen.nl,  het Houtblad,Homify, Droomhuis jaarboek 2017, de ArchitectuurGuide en de website Architectenweb.

Als u meer wilt weten over dit project kunt u hieronder het verhaal lezen. Het laatste artikel uit Kavel&Huis met de prachtige foto's en verhaal van Peter Muller kunt u vinden in de tweede editie van 2017.

Liefde op het eerste gezicht

Kavel&Huis 24e jaargang 2/17

 

Een gezin met 2 kinderen uit Amsterdam had genoeg van hun kleine en koude appartementje. Het was tijd voor een mooi, warm en gezond biobased huis aan de rand van de stad. De opdrachtgevers wilden geen doorsnee vrijstaande woning, maar iets speciaals: een duurzaam huis met een verhaal. NarrativA heeft dit vertaald in een biobased ontwerp met een eigentijds narratief.



Ik geloof dat je voor een goed ontwerp een duidelijk concept / narratief nodig hebt als rode draad. Ook zonder het 'verhaal' te kennen, kunnen mensen gewoon voelen dat het ontwerp klopt. Bij dat verhaal en gevoel hoort een gezond en duurzaam ontwerp, wat wij definiëren als biobased architectuur.



Een ecologische woning die binnen de biobased bouweconomie past, spreekt een steeds grotere groep mensen aan. Deze groep is echter divers als het gaat om de uitstraling van een woning die men aantrekkelijk vindt. Architectonisch is alles mogelijk, maar op dit moment zoeken mensen steeds vaker een modern strak huis, met een warme en persoonlijke uitstraling. Zo ook de opdrachtgevers uit Driemond.

Samen met de opdrachtgevers zochten wij naar een verhaal waarin plastische vervorming het gezamenlijke uitgangspunt was voor de vorm. Het narratief begint met een hoofdvorm die eenvoudig is als een kindertekening, waar een 'speciaal element' doorheen steekt. Het verhaal gaat verder over een zacht warm binnenhuis met een beschermende buitenlaag.



Een duidelijke rol is weggelegd voor de oriëntatie van de woning. De uitvoering in natuurlijke producten en met oog voor details leidt uiteindelijk tot een bijzonder eindproduct. De beschermende buitenlaag is als het ware om het zachte binnenhuis heen gevouwen, vanaf de noordgevel, door het dak, tot aan de zuidgevel.

De noordgevel, waar de ondersteunende functies in zijn aangelegd, is redelijk gesloten. Bij de zuidgevel stopt de beschermende laag ongeveer 3 meter boven het maaiveld met een duidelijke lijn en veel transparantie eronder. De keuze voor verschillende materialen en afwerking aan de oosten westgevel (stucwerk) benadrukken het concept van de zachte binnenkant met de beschermende laag er omheen.

Het 'speciale element' is tastbaar vanaf binnen en buiten, vanaf het zuiden tot aan het noorden, en vormt de lijnen en ruimtes voor de indeling op de plattegronden en de doorsnede. Dit donkere houtelement vormt aan de noordkant de ingang en hal, met een verbinding naar de eerste verdieping. Aan de zuidkant vormt het element een zithoek die de eethoek en het woongedeelte verbindt. Op de verdieping vormt het element één van de kinderkamers.




De woning is ontworpen volgens de principes van de biobased ecologische bouw. De zon heeft veel invloed op de vorm, de indeling en het percentage glas in de gevels. Het huis is opgebouwd uit een dampopen houtskeletbouw prefabsysteem, waarbij geen folies zijn toegepast, maar natuurlijk isolatiemateriaal, houtenplaatmaterialen en luchtdichte afgetapte
aansluitingen.

Deze gezonde, warme biobased woning laat zien dat je goed kunt zijn voor jezelf, het milieu en tegelijkertijd fantastisch mooi en eigentijds kunt wonen.
Met milieuvriendelijke biobased architectuur: the sky is the limit.

 

(laatste update 04-2017)