Villa Leonidas - zoek de 5 verschillen!

Onlangs ben ik gaan kijken hoe de bouw van de ecologische stadsvilla op het voormalige Leonidasterrein in Rotterdam vordert. Ik doe geen directievoering of bouwbegeleiding voor dit project, maar ik ben uiteraard wel nieuwsgierig naar de kwaliteit van de bouw en de voortgang daarvan.

Tijdens de bouwvoorbereiding heeft de aannemer sommige onderdelen van mijn ontwerp aangepast, zoals bijvoorbeeld de bouwmethode. Ik zie dat niet alleen sommige esthetische oplossingen van mijn ontwerp verloren zijn gegaan, maar helaas ook sommige bouwkundige oplossingen anders worden uitgevoerd.

Deze aanpassingen zijn door de aannemer vaak zonder overleg met de opdrachtgever gedaan. De redenen voor de aanpassingen zijn mij niet altijd duidelijk. Ik vermoed dat vooral het verlagen van de bouwkosten heeft meegespeeld. Of de aannemer probeert om gemaakte fouten op een eenvoudige en snelle manier te herstellen of op te lossen.


Er zijn meerdere verschillen tussen het ontwerp en de uitvoering.
Voor iemand die onbekend is met het ontwerp, is het wellicht een
‘zoek de 5 verschillen’ raadsel,
maar mij doet het pijn in mijn hart dat het resultaat minder is geworden
dan ik vooraf had bedacht.

Ik gun mijn opdrachtgever veranderingen en ik ga aanpassingen niet verbieden, maar ik vind het jammer dat soms door drukte, snelheid en bouwstress keuzes gemaakt worden, waar mijn opdrachtgever later spijt van kan krijgen.

Voordat je verder leest, kijk naar de beelden hieronder en zoek de 5 verschillen.

Heb je ze allemaal gevonden?

Wat zijn nu de verschillen die ik zelf minder bij het ontwerp vind passen?


1.
In plaats van de verticale houten geveldelen is een horizontale gevelbetimm-ering geplaatst. De verticale lijnen van het hout zorgen voor meer karakter, een moderne uitstraling en passen mooi bij de verticale ramen en deuren.


2.
In plaats van een driedelige schuifpui is een schuifpui met twee deuren geplaatst. Deze deuren hebben een verschillende breedte en hierdoor raakt de gevel uit balans. Met een driedelige schuifpui heeft elke deur dezelfde breedte. Op die manier is een evenwicht gecreëerd. Dat is door deze beslissing verloren gegaan.


3.
De regenpijpen (hemelwaterafvoer) zijn tegen de gevel bevestigd, in plaats van achter de houten gevelbekleding. Wanneer de regenpijpen uit het zicht waren geplaatst was er een strak gevelbeeld en een moderne uitstraling ontstaan.


4.
Het hoekdetail van de gevels en rond de kozijnen is uitgevoerd in zwart aluminium in plaats van hout. Een zwart frame rond de kozijnen kan ook mooi en strak zijn en passen bij dit ontwerp. Helaas is het alleen uitgevoerd aan de linker- en rechterkant van de kozijnen en niet helemaal rondom. Ook bij de gevel zijn de hoekprofielen zwart en de dakranden zijn in zink kleur. Het was in mijn ogen mooier geweest om de zwarte kleur dan consequent door te voeren.


5.
De buitenbetimmering rondom de schoorsteen is weggelaten tijdens de bouw. Het idee van de buitenbetimmering was om een boeiende, moderne gevel compositie te creëren.


Heb je de verschillen zelf ook gevonden?

Proportie, compositie en evenwicht is iets wat je meteen ziet en voelt, het klopt of het klopt niet. Als architect zoek ik ook naar de redenen waarom de ene oplossing beter voelt dan de andere, wat past binnen het verhaal, het concept. Als je consequent bent met je keuzes, krijg je een prachtig geheel. Uiteraard hoeft dat niet op een dogmatische manier te gebeuren, de uitzondering bevestigt de regel. Maar weet wel dat aanpassingen achteraf niet zo eenvoudig te herstellen zijn, zonder dat dat veel extra geld en tijd kost.


De woning is net ‘casco plus’ opgeleverd. Met lokale ondernemers zal Chun de binnen afwerkingen, keuken en badkamers realiseren.
Ik wens hem en zijn familie veel plezier in het nieuwe huis. De uitvoering kon in mijn ogen iets beter, maar als architect moet ik soms beseffen dat goed ook goed genoeg is. Het neemt niet weg dat het Leonidas project mij opnieuw duidelijk heeft gemaakt dat directievoering of bouwbegeleiding best een belangrijk onderdeel is van het bouwproces.

Lees hier meer over het project in een artikel in Kavel @ Huis.

(laatste update 07-2018)