Wonen in een koeienstal

Na de oplevering van de nieuwbouwwoning in Tull en ’t Waal, zijn we nu begonnen aan de verbouwing van de voormalige koeienstal in de oude boerderij.


Van de oude hooischuur boven de koeienstal wordt een extra woonruimte gemaakt, met twee dakkapellen. De prachtige rieten kap van de schuur was waterdicht, maar had geen bijdrage wat betreft isolatiewaarde. Nu worden de verdiepingsvloer van de schuur en het dak goed geïsoleerd; onder de rieten kap komt een dikke deken van Vlaswol (plantaardig isolatiemateriaal).

Tussen het riet en de isolatie blijft ruimte voor ventilatie zodat het riet niet gaat rotten. Dit extra isolatiepakket komt tussen de nieuwe spanten te liggen.

Aan de binnenkant wordt een speciale slimme folie (Pro Clima Intello Plus) bevestigd die het dampdoorlatend niveau door het jaar heen aanpast aan wat nodig is. Daarna komen de stucplaten die vervolgens worden gestuukt.


Bij deze verbouwing blijft de oude constructie van de schuur zoveel mogelijk overeind. De hoofdconstructie blijft in zicht. De nieuwe dakkapellen worden geplaatst als verlenging van de bestaande dakkapellen. Hier moet de constructie wel verstevigd worden, dit gebeurt uiteraard met hout.


Werk in uitvoering dus!


(laatste update 07-2018)