Een jong echtpaar met twee jonge kinderen wil graag meer leefruimte creëren in huis. Verhuizen neemt tegenwoordig veel meer financiële risico’s met zich mee dan voorheen. Twee – drie extra kamers op zolder met een badkamer zullen het huis upgraden naar de behoeften van de nabij toekomst.

Lunetten kent verschillende typen rijtjeshuizen. Het huis in kwestie is een type H, welke wordt gekenmerkt door een brede voor- en achtergevel waarvan de keuken en de woonkamer rechts en links van elkaar zijn gesitueerd i.p.v. de meest gebruikelijk oplossing voor- en achterelkaar.
Het feit dat de woning meer breed is dan diep heeft een grote impact op zolder.

De schets boven van type H tussen de hogere buren geeft een goede indicatie van de vrije hoogte onder de nok. De onderkant van de nok is ongeveer 2.20 meter boven de zoldervloer, wat niet veel mogelijkheden biedt voor het toepassen van een vergunningsvrije dakkapel aan de achtergevel. De dakkapel moet een halve meter onder de nok beginnen. Als we uitgaan van een nokhoogte van 2,5 meter boven de zoldervloer mag de dakkapel beginnen op 2,0 meter. Met de aftrek van de dikte van minimaal 0,2 m (de dakkapel dakdikte) is de vrije hoogte binnen maximaal 1,80 meter.

Voorgevel

Wat is de meerwaarde van de architect in dit verhaal?
Wij verkennen de verschillende mogelijkheden (ruimtelijk, regelgeving, gezondheid, duurzaamheid enz. ). Wat wil de opdrachtgever? Voor welke budget? Wat denkt de gemeente hierover? Wat denken de buren ervan? Welke materialen zullen wij toepassen? Wie is een goede aannemer voor deze verbouwing? Hoe gaan we de offerte beoordelen enz…
Verschillende opties worden getekend in 3D met daarbij de impact op de omgeving. Uiteindelijk is het de keuze van de opdrachtgever welke optie verder uitgewerkt zal worden en gepresenteerd aan de gemeente en de welstandscommissie.

In dit geval is gekozen voor de optie met twee dakkapellen aan de voorgevel i.p.v. één grote dakkapel van 2/3 van de gevel breedte. Op deze manier blijft de voorgevel kleinschalig en het ziet het er vriendelijker uit dan één groot massief blok.

Voorgevel

Aan de achtergevel is voor de optie van een dakopbouw gekozen. Bij een dakopbouw wordt de lijn van de buitengevel omhoog getrokken. Op deze manier kan boven de trap naar de eerste verdieping een vaste trap geplaatst worden naar zolder. De tweede badkamer komt te liggen boven de bestaande badkamer wat praktischer en goedkoper is met het leidingwerk en de afvoer. Door het toepassen van houtskeletbouwelementen (HSB) is de opbouw lichter qua gewicht, is de bouwtijd korter door prefabriceren en kan de muur dunner uitgevoerd worden met hoge isolatiewaarden in vergelijking met traditioneel metselwerk.
Vanaf de voorgevel lijkt het op twee dakkapelletjes, maar erachter liggen 2 slaapkamers, een gemeenschappelijke ruimte / logeerkamer, een badkamer en niet te vergeten een royale vaste trap naar het kinderpaleis!

Achtergevel -nieuwe situatie (21 juli om 12:20)
Achtergevel – bestaande situatie (21 juli om 12:20)