Biobased woning in Poppel

Biobased woning in Poppel

[threecol_one]
Status: Opgeleverd, uitgevoerd door
Menno Timmerwerken
Locatie: Poppel, België
Jaar: 2012
[/threecol_one]

[threecol_two_last]
Moderne Ecologische Houten woning te Poppel, België

Lisette en Menno hadden een droom. Ze wilden een stuk grond kopen en een huis neer te zetten op een rustige plek in de omgeving Breda. Menno was werkzaam bij een groot aannemersbedrijf als interieurbouwer. Zijn droom was nog een stapje verder; zijn eigen huis zelf te gaan bouwen van A tot Z.

Een droom die werkelijkheid is geworden met alle trots van dien.
Na een betaalbare kavel te hebben gevonden in Poppel, België zochten ze nog de architect.
Na een uitgebreid internet onderzoek bij houtsysteembouwers en gespecialiseerde architectenbureaus kwamen ze voor een oriëntatiegesprek langs bij NarrativA architecten. Na het gesprek met de architect Shai van Vlijmen was de keuze snel gemaakt. Gedurende dit eerste kennismakingsgesprek is ook de eerste schets gemaakt die het huis zou gaan vormen.

De prachtige ecologische woning is gebouwd in een vakantiepark waar
je permanent mag wonen maar de vierkante meters zijn schaars.
Als je een veranda wilt hebben dan tellen die vierkante meters er bij.
Alleen als de veranda geen kolommen heeft telt het niet mee.
Dat was de aanleiding om creatief op zoek te gaan naar de mogelijkheden. Een van de ideeën was een gebogen huis met een kromme dakconstructie. Menno was enthousiast en stond open voor de uitdaging: een huis als meubel.

Als de oprichter van NarrativA architecten is Shai van Vlijmen een expert op het gebied van ecologisch bouwen en biobased architectuur. Het uitgangspunt bij zijn ontwerpen is zongericht bouwen. Dit goed geïsoleerde houtskeletbouw huis is een goed voorbeeld hoe je met passieve zonenergie je huis kan verwarmen in de winter en kan zorgen voor de gewenste schadauw in de zomer. De royale veranda zorgt voor veel buitenleven in een droge omgeving.

De begane grond is kruipruimteloos gebouwd op zand en volledig voorzien van vloerverwarming. Het dak is bekleed met houten shingels om esthetische reden en om de vorm van het dak te kunnen volgen. Vloer, gevels en dak zijn uitstekend geïsoleerd met natuurlijk isolatiemateriaal. De wandopbouw is volgens de dampopen constructie principes. Dampopen en luchtdicht voor betere energieprestatie, geen koudebruggen, geen tocht of condensatieproblemen.

Het binnenklimaat van het huis voelt heerlijk en is gezond. Er is veel licht en genoeg ventilatie via verborgen natuurlijke ventilatie roosters.

Wil je beleven hoe prettig het voelt om in een goed ecologisch houtenhuis te wonen en te leven? Menno en Lisette zijn apentrots op hun huis en laten het graag aan je zien. Maak een afspraak met Shai om een huisbezoek te regelen.

Voor de full screen foto’s kijk op de website van Eigen Huis Bouwen

[/threecol_two_last]