Lezing RUG
‘Shai is absoluut de expert op dit gebied…’
Ik werk als Onderzoek- en onderwijs assistent aan de Universiteit Groningen en ben verbonden aan De Green Office. Dit initiatief, een samenwerking van studenten en medewerkers, coördineert activiteiten ten behoeve van de duurzame ontwikkeling van de universiteit. De Green Office informeert, verbindt en stimuleert studenten en medewerkers om duurzamer te leven door uit te leggen waarom dit belangrijk is. Daarnaast houden we ons bezig met het verduurzamen van de bedrijfsvoering en het beleid van de RUG. Ons doel is om duurzaamheid een vanzelfsprekend onderdeel te maken van de Rijksuniversiteit Groningen.
Ieder jaar organiseren we een Green Growth Course voor studenten en de staf. Dit jaar ging de cursus over duurzaamheid in de ogen van een bepaalde doelgroep, bijvoorbeeld de boeren, de gemeente, de stedelingen, de bouwers. Ik mocht dit jaar de cursus organiseren en via via kwam ik op de site van NarrativA architecten. Het sprak me meteen aan en ik heb Shai gevraagd of hij een lezing wilde houden over duurzaamheid in de ogen van mensen die ecologisch, biobased bouwen. Shai heeft op 3 oktober een presentatie gehouden over het hoe en waarom van duurzaam bouwen.
Het was meer dan geslaagd! De passie en het enthousiasme waarmee Shai zijn lezing geeft, is groot. Hij toont interesse in zijn publiek en heeft veel kennis over zijn vakgebied. Hij is compleet op zijn gemak voor een grote groep en geeft vol overtuiging antwoorden op alle vragen die hij krijgt. Je merkt aan alles dat hij echt betrokken is bij onze aarde en samenleving en dat hij bij wil dragen aan het creëren van een betere wereld, ook voor de volgende generatie. Hij heeft duidelijk uitgelegd waarom het belangrijk is voor mensen om zich te verdiepen in duurzaamheid en biobased, ecologisch te gaan bouwen. Ook gaf hij veel informatie over de duurzame bouwmaterialen en liet hij ons voorbeelden zien van huizen die hij heeft ontworpen en gebouwd die volledig ecologisch, biobased zijn. Ikzelf vond het zo interessant om te ontdekken hoe zichtbaar het is dat deze woningen duurzaam zijn. Een groot contrast met het overgrote deel van de woningen in Nederland, die allemaal van beton en bakstenen zijn gebouwd en er hetzelfde uitzien.
In Nederland is het energieneutraal bouwen een hype aan het worden, maar er is een groot verschil tussen de woningen die nu het stempel energieneutraal krijgen en de woningen die Shai bouwt, die echt ecologisch, biobased zijn. De energieneutrale woningen mogen dan wel van het gas af zijn en zonnepanelen op het dak hebben, maar ze zijn vaak nog steeds met ongezonde materialen gebouwd en het isolatiemateriaal is niet bepaald duurzaam, want het is van fossiele brandstof gemaakt. Bij de huizen die Shai bouwt, speelt hout een grote rol, licht en natuurlijk isolatiemateriaal. Dat zijn huizen die niet alleen beter zijn voor het milieu, maar ook voor de bewoners, omdat het woonklimaat veel gezonder is. Door de lezing van Shai hebben alle studenten en medewerkers zicht gekregen op de mogelijkheden van biobased bouw, en die zijn veel groter dan bij energieneutrale woningen.
De studenten en medewerkers waren geboeid en stelden goede vragen. Veel vragen gingen over de betrokkenheid van de overheid en gemeenten bij biobased, ecologische bouw. Er werd bijvoorbeeld gevraagd of de gemeenten dit soort projecten ondersteunen door subsidies, of dat ze welwillend zijn met het verstrekken van vergunningen. Helaas moest Shai hierop antwoorden dat de gemeenten en overheden zich vooralsnog gewoon aan de regels en wetten houden en geen uitzondering maken of voorrang verlenen aan duurzame woningen. Er is geen stimulering in die zin vanuit de overheid.
Ook werd er een vraag gesteld over houtbouw. Een student vroeg zich bezorgd af of er wel genoeg hout op de wereld was als iedereen ecologisch, biobased zou gaan bouwen. Shai legde uit dat je hout ook kunt kappen op een duurzame manier, waardoor de groei van jonge bomen wordt gestimuleerd. Jonge bomen groeien veel sneller dan oudere bomen en daarom nemen ze meer CO2 uit de atmosfeer op. Een studente uit Oost-Europa vertelde daarop dat er in dit gebied zoveel hout is dat de mensen zich er geen raad mee weten en het vaak ligt weg te rotten. De lezing was dus zeer interactief.
Ik hoop dat Shai vaker dit soort lezingen gaat geven, aan een groter publiek. Als we het doel willen bereiken in Nederland om energieneutraal te gaan leven, moeten een heleboel mensen veranderen. Om die verandering te bewerkstelligen moeten mensen de noodzaak ervan kennen en weten wat de mogelijkheden zijn. Shai is absoluut de expert op dit gebied en de aangewezen persoon om zijn kennis over en passie voor duurzaamheid en ecologische, biobased bouw over te brengen. Hij is een geboren leider.
Maria Nuzzolo – Onderzoek – en onderwijs assistent, RUG
Rijksuniversiteit Groningen (Oktober-2018)