Duinwoning Oostvoorne – interview Caroline

‘Shai is een architect die nadenkt over de natuur en ons nageslacht’

Tweeënhalf jaar geleden zag mijn man op internet een foto van een huis in Bosch en Duin dat Shai had gebouwd en we waren direct enthousiast. Het was een huis dat paste in de bosrijke omgeving aldaar en dat ook goed tot zijn recht zou komen op ons stukje grond.

We waren bezig met een kavel die geen woonbestemming had. Dit zorgde onder andere voor een wat langer, ingewikkelder traject dan normaal. De kavel grenst aan de voorkant aan de openbare weg en aan de achterkant aan een stuk duin. We wilden graag een huis dat in die omgeving paste, van natuurlijke materialen was gebouwd, een huis waar we samen oud kunnen worden en wat een souterrain heeft.

We hebben niet verder gezocht naar een architect. We waren vanaf het eerste moment tevreden met Shai/NarrativA. Het spreekt ons aan dat Shai huizen ontwerpt die er anders uitzien. Ik vind het ook prettig dat hij nadenkt over het effect van het gebruik van bepaalde bouwmaterialen op ons als mens en op de natuur. Hij is milieubewust en kritisch met betrekking tot milieuvervuiling, hij liet ons nadenken over wat we nalaten aan het nageslacht. Beslissingen over het gebruik van natuurlijke stenen bijvoorbeeld, waarbij de winning ten koste gaat van de natuur. Hij wil zo groen mogelijk bouwen.

Ons huis wordt een houten huis met aan de voorkant een hoog raam waardoor de hal veel licht krijgt. De huiskamer krijgt openslaande deuren en aan de bovenkant ook nog een hoog raam, waardoor de middagzon naar binnenkomt. Ik verheug me erop dat het straks klaar is.

Ons contact met Shai was vanaf het eerste moment prettig. Shai is vriendelijk, rustig, zorgvuldig, gestructureerd. Hij maakte ons wegwijs in de wereld van het bouwen van een huis. We hadden veel wensen: ik wilde een ruimte voor mijn eigen praktijk, we wilden meerdere logeerkamers… Tijdens de ontwerpfase trok de huizenmarkt aan en werden helaas ook de bouwkosten een stuk hoger. We hadden een ontwerp liggen van ruim 220 vierkante meter en 750 kubieke meter, waar we heel blij mee waren. Maar door de verhoogde prijzen, paste het niet meer in ons budget. We hebben toen best een gesprek gevoerd met elkaar. Shai vertelde ons eerlijk dat we op het punt waren gekomen om te gaan schrappen in onze wensenlijst. Het was een kwestie van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Je merkt dan dat Shai meeleeft en goed adviseert. Ons huis moest kleiner en eenvoudiger. Shai kwam met een aangepast ontwerp van ruim 200 vierkante meters en 670 kubieke meter; we hebben twee logeerkamers ingeleverd en mijn praktijkruimte is uiteindelijk toch in het souterrain terecht gekomen. Maar nog steeds is het een heel leuk huis!

Shai heeft voor ons o.a. de bouwvergunning (omgevingsvergunning) aangevraagd in samenwerking met een externe adviseur/kennis van ons, en dat is goed verlopen.
Ook is er al een aannemerselectie geweest. Wij moeten nog de puntjes op de ‘i’ zetten met één van de aannemers. Dan zie je dat Shai verstand van zaken heeft, hij weet waarover hij praat. Het coördineren van de totale bouw laat ons budget niet toe, maar Shai zal op cruciale momenten aanwezig zijn. Als het goed is, gaat de bouw in augustus beginnen.

Caroline – Oostvoorne

houtbouw-houten-huis-met-souterrain