Nieuwbouwwoning Tull en ’t Waal – interview Joris

‘Ik hou van mensen die hun vak verstaan’

Dit bouwproject heeft een lange geschiedenis. Ons huis wordt gebouwd op het erf van de boerderij van mijn ouders. Mijn vader is hier in 1941 komen wonen. Zelf heb ik van mijn geboorte tot mijn 18eop de boerderij gewoond. Daarna ben ik gaan studeren en ben ik alleen, en later met mijn gezin, op diverse andere plekken gehuisvest. Twee jaar geleden ben ik teruggekomen.

Om onze ouders te ontlasten heb ik samen met mijn twee broers het land gekocht en vier jaar later ook de rest van het erfgoed. Mijn ouders werden ouder en konden het boerenbedrijf niet meer goed runnen. We hebben besloten om de locatie duurzaam te herontwikkelen. We willen volledig zelfvoorzienend zijn, dus van het gas af, zonnepanelen op het dak, houtskeletbouw en de hoogstambomen terug in de oude boomgaarden.

Op de Beurs Eigen Huis in 2016 hebben we Shai ontmoet. We waren op zoek naar een architect die ons soort huis wilde bouwen: biobased, ecologisch. Shai is een soort vreemde eend in de bijt tussen de andere architecten daar. Doordat hij uit een ander land komt, maar ook omdat hij een ander soort vragen stelt. Dat vonden wij leuk.

De samenwerking met NarrativA is prima. Shai maakte in eerste instantie drie schetsen voor ons. Die waren het alledrie niet, maar bevatten wel allemaal elementen die ons aanspraken. Daar is dus iets heel moois uit gekomen. Soms komt Shai wat weifelend over, maar dat is omdat hij even tijd nodig heeft om met een goed antwoord te komen. Hij heeft een duidelijke visie en een onschatbare waarde aan kennis van details. En hij is betrouwbaar.

Waar gehakt wordt, vallen spaanders. Er gaat altijd iets fout in een bouwproces. Maar omdat Shai de directievoering van de bouw voert, merken we daar soms niet eens iets van. Hij dekt de missing links af. Shai zit bij alle gesprekken, tweewekelijks hebben we een bouwvergadering met alle betrokkenen, maar Shai en ik hebben bijna dagelijks contact. Shai ontzorgt je. Daar betaal ik natuurlijk voor, maar het fijne is dat Shai heel transparant is wat alles kost.

Shai heeft verstand van zijn vak. En ik hou van mensen die hun vak verstaan.

Joris – Tull en ’t Waal