Verbouwing Lunetten – interview Robert

‘Verbouwen is helaas geen exacte wetenschap…’

Wij zijn met ons huis ingestapt op een pilotproject “Nul op de meter” van een Stichting die was aanbevolen door de gemeente. Dat verliep echter met de nodige frustraties van onze kant, waardoor we er op een gegeven moment zijn uitgestapt. We kenden Shai en zijn vrouw al heel lang persoonlijk. Dus hebben we hem toen om raad gevraagd: ‘Wil je met ons meedenken om ons huis nul op de meter te maken?’

Het fijne van Shai is dat hij enorm creatief is en goed meedenkt. Hij komt met oplossingen en ideeën die je zelf niet had kunnen bedenken. We hadden de ambitie om in één keer ons huis energieneutraal te maken. Shai had prachtige plannen, waaronder een bijzondere uitbouw in de tuin. Wij gingen mee in zijn enthousiasme, maar toen de offerte kwam, schrokken we ons rot. Energieneutraal was – in combinatie met de andere verbeteringen aan ons huis – voor ons te duur.

Toen zijn we gaan kijken samen wat wel en niet haalbaar was. Shai is een man met geduld en daardoor hebben wij alles kunnen ‘verteren’ en wisten we  goed wat we wilden. Het was een lang voortraject, en dat had een voordeel: de uiteindelijke verbouwing heeft ons huis precies zo gemaakt als wij in gedachten hadden.

Op advies van Shai zijn we met een aannemer in zee gegaan met wie hij vaker had samengewerkt. Met die keuze dachten we dat de hele verbouwing soepel zou verlopen, maar dat viel op een aantal punten wat tegen. De kans dat dit met verbouwingen gebeurt, is groter dan bij nieuwbouw. Ik denk dat je bij een nieuwbouwproject de investering in een goede architect en aannemer zeker terugverdient, maar bij een verbouwing weet je van tevoren niet hoeveel en welke oude lijken er uit de kast komen… en dan moet je de aannemer op zijn blauwe ogen vertrouwen dat hij met de juiste oplossing en prijs komt.

Shai weet een heleboel, maar als het gaat om bestaande bouw, weet hij ook niet hoe het precies zit met de bestaande constructie of wat er onder het dak ligt. Bij ons was het een combinatie van een oud lijk en de offertes voor ander meerwerk waar we ons aan hebben gestoord. Shai heeft ons niet kunnen behoeden voor de hoge offertes voor de tegels en vloerisolatie. We zijn uiteindelijk zelf achter een goedkopere oplossing gekomen.

Shai heeft de bouwbegeleiding gedaan voor ons, op de belangrijke momenten was hij er om het werk te controleren en de volgende stappen te overleggen. Dan zie je dat hij veel kijk heeft op het bouwen zelf en op de technische details. Zo was er bijvoorbeeld een buitenkraantje geïnstalleerd en dat bleek niet vorstvrij. Dat hadden wij nooit gezien, maar Shai wel.

Ondanks dat het voor ons niet goed uitpakte met de post ‘Onvoorzien’ en we daar destijds wel wakker van hebben gelegen, zijn we nu heel tevreden met het resultaat.

Mijn advies is: Zorg met een verbouwing dat je aan alles denkt, dat de offerte echt compleet is. Als je in een later stadium dingen anders wilt of als er zaken vergeten zijn (bij ons bijvoorbeeld een raampje in de wc) dan betaal je de hoofdprijs. Verbouwen is helaas geen exacte wetenschap…

Als particulier betaal je altijd de rekening van het meerwerk. Ook als je voor een iets duurdere aannemer kiest om dat juist voor te zijn – wat geen pleidooi is om met de goedkoopste aannemer in zee te gaan, overigens.

Ons verbouwde huis is in juni 2017 opgeleverd en het is fijn om hier te wonen. In de keuken zijn we van het gas af, we hebben vloerverwarming en het ruimte-effect in huis is enorm.

Shai heeft ons echt geholpen in het meedenken wat voor ons de beste oplossing was. Hij is eerlijk, betrouwbaar en kundig op zijn vakgebied. En persoonlijk is het gewoon een ontzettend goede kerel.

Robert – Utrecht-Lunetten