Villa Driemond – interview Roel & Vanda

‘Wij willen een huis met smoel’

Onze samenwerking met Shai was in 2015. We hebben gezocht op internet naar een architect die veel wist van houtskeletbouw. Dat zijn er niet zoveel. We kwamen al snel op de site van NarrativA architecten.

Via de mail gingen er direct ideeën over en weer en het oriënterend gesprek was prettig. Wij wilden een energiezuinige of energieneutrale woning, waarin het architectonisch aspect een belangrijke rol kreeg toebedeeld. Aan alles was te merken dat Shai goed wist waarover hij het had.

Door de welstandscriteria in Amsterdam, konden we niet precies bouwen wat we wilden. Toch wilden we binnen de criteria de uiterste grenzen opzoeken. Wij wilden een huis met smoel.

In het begin moesten we Shai een beetje uit zijn tent lokken. Zijn eerste schetsontwerpen vonden wij niet onorthodox genoeg, ze bleven voor ons gevoel te veel hangen in een klassiek huis met een dak. Met veel praten kwamen we er toch uit. Als je Shai een beetje prikkelt, is hij in staat om echt heel mooie en eigenzinnige ontwerpen te maken.

Shai heeft voor ons ook de bouwvergunning geregeld, maar daarna heb ik de uitvoering van de bouw begeleid. Ik doe graag dingen zelf. We hebben wel nog twee keer met Shai gesproken nadat de aannemer met de constructietekeningen kwam. Tijdens de bouw heb ik me verbaasd over het gemak waarmee de aannemer en bouwers met de planning omgaan. Dat was wel even wennen. De uitvoering was een leuk en intensief proces.

Wij zien Shai als een architect met een grote passie voor biobased bouwen, wat tot nog toe een niche is in Nederland. Een aardige man, en een beetje eigenzinnig.

We zijn heel blij met onze woning, het is er comfortabel. Een door en door ontworpen huis, met karakter. Meestal krijgen we positieve reacties van anderen op onze plek, maar soms zegt iemand: ‘Hoe kun je daar nu in wonen?’ Ik vind dat stiekem wel leuk. Ons huis is een uitdrukking van wie wij zijn.

Roel – Driemond

 

‘Shai is number one for me!’

Ik kom uit Slowakije en ben opgegroeid in een flat. Ik had nooit een droom om een eigen huis te hebben. Maar mijn man wel, hij droomde van een houten huis.

Hij vond NarrativA architecten via internet. Alles ging relatief snel. Soms zijn mensen al jaren op zoek naar een kavel en hebben ze veel tijd om na te denken wat ze willen. Maar wij hadden binnen twee maanden een kavel gekocht en nog nauwelijks tijd gehad om onze wensen met betrekking tot een woning te bespreken…

Ik mocht Shai direct al bij de eerste kennismaking. Ik heb tijdens mijn jeugd een tijdje in Israël gewoond, dus de ontmoeting bracht me terug bij die herinneringen. Het kantoor van NarrativA heeft een prettige sfeer en de modellen die Shai ons liet zien, zagen er anders uit, niet de klassieke huizen. Dat sprak me aan.

Voor Shai zullen de eerste gesprekken niet makkelijk zijn geweest! Ik kwam nog niet met veel input, ik was druk met de kinderen, de flat waarin we toen nog woonden. Mijn man en ik bleken ook vaak andere ideeën en wensen te hebben ten aanzien van ons te bouwen huis. Ook ons budget speelde mee. We wilden in eerste instantie voor een ton een huis laten bouwen, maar Shai liet direct weten dat dat niet mogelijk was. Ons budget was rekbaar, maar wel met een duidelijke grens.

Over het geheel genomen ging de samenwerking met Shai heel goed en soepel. Hij kwam met mooie suggesties en ideeën, waardoor mijn man en ik ook steeds meer op 1 lijn kwamen te zitten. De ontwerpen waren in het begin te klassiek, maar naarmate Shai meer vrijheid nam, werden wij enthousiaster.

Door de tijdsdruk die wij ervoeren en de stress die ik had over het geld, hebben we ook wel wat discussies gevoerd met Shai. Hij ging vanuit professioneel oogpunt voor het allerbeste, ik zag de dingen soms meer praktisch en keek ook altijd naar wat het kostte in geld en tijd. Uiteindelijk kwamen we er altijd uit, met wat compromissen over en weer. Hij was snel en kon goed de problemen oplossen.

We wonen hier nu al een tijdje en vinden het huis nog steeds heel leuk. We hadden alleen een grotere kavel gewenst, we zijn nu redelijk ingebouwd door onze buren. Maar ons huis is apart en ruim en licht vanbinnen.

Ondanks de strubbelingen soms, zou ik direct weer voor Shai kiezen als we nog eens een huis laten bouwen. Hij is soms wat koppig, maar altijd met de beste redenen. Hij is assertief genoeg, maar niet dwingend. Hij is heel aardig en vriendelijk, neemt ook de tijd voor persoonlijke aspecten. Hij vroeg bijvoorbeeld altijd naar de kinderen. Ik voel die betrokkenheid naar hem toe ook. Daarnaast was het voor mij als ‘buitenlander’ fijn om met een andere ‘buitenlander’ samen te werken. De gesprekken deden we in het Engels, voor mij een verademing. Dus ja: ‘Shai is my number one architect!’

Vanda – Driemond