FAQ

Als je voor het eerst gaat verbouwen of een nieuw huis wilt laten bouwen, heb je waarschijnlijk veel vragen. Hieronder vind je een aantal veel gestelde vragen, met onze antwoorden daarop.

Is het inhuren van een architect voor het hele traject betaalbaar?
NarrativA maakt niet alleen de ontwerpschetsen, maar is ook een praktijkgericht architectenbureau. We helpen mensen van idee naar realisatie. Het is maatwerk, waarbij jouw budget onze standaard is. Onze grote ervaring met houtbouw zorgt voor een efficiënt ontwerp. Onze gedetailleerde tekeningen besparen je faalkosten, tijd en geld. De wanden, vloeren en daken van jouw droomhuis kunnen geprefabriceerd worden. We hebben een uitgebreid netwerk van leveranciers in Nederland, Finland en België die werken met schappelijke inkoopprijzen voor zowel zelfbouwers als aannemers.

Je bent overigens ook vrij om je eigen leveranciers en aannemers aan te dragen. Op deze manier hoef je geen bouwpakket (black box) te kopen, zoals bij sommige catalogusbouwers het geval is, waarbij de specifieke kosten niet transparant zijn.

Een sleutelklaar prijs van een door ons ontworpen woning is niet per se duurder, maar zeker wel van betere kwaliteit. Vanaf het begin krijg je bij ons een duidelijk, realistisch beeld van het proces, het tijdschema en de kosten.

 

Hoe duur is ecologisch Biobased bouwen?
Ecologisch Biobased bouwen kun je zo duur maken als je zelf wilt. Meestal kiezen onze klanten voor 80% ecologisch omdat 100% (te) prijzig is. We adviseren je graag wat mogelijk en haalbaar is voor jouw budget. Uiteindelijk verdient ecologisch bouwen zich terug. Je bespaart op energiekosten en de materialen gaan langer mee.
Wat kan ik verwachten van een oriëntatiegesprek?
Tijdens dit gesprek informeren we je op ons kantoor in Houten over de mogelijkheden van gezond, effectief en ecologisch bouwen en onze manier van werken. Ook luisteren we je naar jouw verhaal: je wensen, je dromen, je ideeën. Op basis van de informatie over het betreffende kavel of bestaand gebouw, de omgeving en je budget, vormen zich dan vaak al de eerste contouren van een mogelijk project.

Het oriëntatiegesprek is gratis en vrijblijvend en eventueel ook buiten kantooruren te plannen. Natuurlijk hopen we op een wederzijdse klik en toekomstige samenwerking.

 

Waar kan ik voorbeelden zien van ecologisch Biobased bouwen?
Op onze website kun je alle projecten tot nu toe digitaal bekijken. Ook kun je ervaringen lezen van onze klanten over de samenwerking. Wil je ter plaatse projecten bekijken? Dat kan! In overleg met voormalig opdrachtgevers is het mogelijk om hun woning te bezoeken en meer te horen over hun ervaringen. Wij vergezellen je graag tijdens een dergelijk bezoek, maar je kunt ook zonder ons langsgaan.
Kun je onderhandelen met een aannemer?
Soms vragen onze klanten of het mogelijk is te onderhandelen met een aannemer over de offerte. Ons advies is om dat niet te doen. Ten eerste verlies je daarmee de goodwill van de aannemer en ten tweede is de kans groot dat als je de offerte uitknijpt, je dat van een andere kant terug op je bordje krijgt. Een aannemer werkt hard en moet enige speelruimte hebben voor de momenten dat het mis gaat in de bouw. Die momenten zijn er altijd. Dat kun je als klant maar beter incalculeren.

We zullen je helpen om de offerte zo compleet mogelijk te krijgen, om het meerwerk zo gering mogelijk te maken. Maar zelfs als je denkt dat je alles hebt ondervangen, kunnen er zich altijd nog onvoorziene situaties voordoen, waarvoor je bijvoorbeeld toch extra elektrapunten of een extra dakraam nodig hebt. De prijs die een aannemer rekent voor meerwerk voelt ook als meer, omdat het onverwacht komt. Het is een gevoelskwestie. Het betekent niet dat je wordt opgelicht door de aannemer. Deze zit namelijk ook in een concurrentiepositie en zal daarmee rekening houden met zijn prijzen.

Je kunt uiteraard wel bekijken, naar aanleiding van de offerte van de aannemer, of je bepaalde aspecten zelf kunt doen. Zo kun je kosten besparen. Maar bedenk wel dat het je meer tijd kost en misschien minder mooi wordt dan wanneer je die aspecten door een vakman laat doen.

 

Stel jouw vraag