Bij NarrativA architecten zijn we overtuigd van de voordelen van biogene isolatiematerialen voor een duurzaam en gezond binnenklimaat. In het recente artikel “Natuurlijke materialen zorgen voor aangenamer binnenklimaat” in installatie-vakblad VVplus (VV+), verkennen we de biobased materialen in de bouwsector. Ondanks hun nog beperkte marktaandeel, bieden deze materialen duidelijke voordelen zoals minder uitstoot van vluchtige organische stoffen (VOC) en een betere vocht- en warmteregulatie, wat resulteert in een comfortabeler binnenklimaat.

Onze expertise in ecologische bouw toont aan dat biobased isolatiematerialen geen nieuwe uitvinding zijn. Historisch gezien werden materialen zoals boekweitdoppen, houtkrullen en schapenwol al gebruikt voor isolatie in de Gouden Eeuw. Deze materialen hebben bewezen duurzaam te zijn, met exemplaren die na eeuwen nog steeds in goede staat verkeren.
Een vaak voorkomende misvatting is dat natuurlijke materialen minder brandveilig zijn. Echter, biogene materialen zoals hout, stro en kalkhennep bieden voorspelbare brandsnelheden en kunnen voldoen aan de strenge brandveiligheidsnormen.

Onze ervaring leert dat biobased materialen niet alleen milieuvriendelijk zijn, maar ook bijdragen aan een beter binnenklimaat door hun superieure vochtregulatie en isolatie-eigenschappen. Dit kan de behoefte aan verwarming verminderen en een aangename leefomgeving creëren. Cruciaal hiervoor zijn goede luchtdichting en ventilatie, waarbij moderne software ons helpt bij het ontwerpen van veilige, dampopen constructies.

Lees het volledige artikel op de website van VV+ om meer te ontdekken over de voordelen en toepassingen van biobased isolatiematerialen en hoe ze bijdragen aan een duurzaam bouwontwerp.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau. Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!