Visie & Werkwijze

Lees meer over ons gedachtegoed en wat je kunt verwachten van een samenwerking met NarrativA.

Onze visie: Het mes snijdt aan twee kanten

Duurzaamheid betekent voor ons dat wat goed is voor jou als mens ook goed is voor het milieu, en andersom. Het mes snijdt aan twee kanten. Jij bent van oorsprong met de aarde verbonden, de natuur zit in je systeem, in je genen. Het komt bijvoorbeeld niet vaak voor dat iemand allergisch is voor hout of natuurlijk isolatiemateriaal. Door een woonplek te creëren met vooral natuurlijke materialen, belast je niet alleen de aarde minder, maar ook jezelf. Je woont in een huis waar geen chemische stoffen in zijn verwerkt of vrijkomen, waar je optimaal profiteert van zonlicht, een warm gevoel en een gezond binnenklimaat. Dat komt je gezondheid en welbevinden ten goede. Een huis dat is gebouwd van hout of ander natuurlijke materialen draagt bij aan het verlagen van de CO2 afdruk. Goede isolatie betekent minder grondstofverbruik. Dat maakt dat de aarde langer meegaat en er genoeg grondstoffen zullen zijn voor onze kinderen en kleinkinderen.

Vergeten kennis

Kijk naar de geschiedenis: vroeger was er geen airco, geen centrale verwarming. Duizenden jaren geleden hadden de mensen al duurzame ideeën. Ze speelden in op de seizoenen, isoleerden hun woningen en maakten gebruik van de zon, de wind, nachtventilatie en thermische massa. NarrativA integreert die kennis van de architecten van vroeger, die door de modernisering veelal is vergeten.

Door onze specialisatie in ecologisch biobased bouwen, hebben we ons eindeloos verdiept in de kleinste details van verschillende hout toepassingen, gezonde isolatiematerialen, en ecologische principes. Die kennis blijven wij op peil houden door vakbladen te lezen, leveranciers uit te nodigen en onszelf vragen te blijven stellen. We zorgen voor een goed binnenklimaat, werken met demontabele, herbruikbare, eenvoudig te recyclen of biologisch afbreekbare materialen. We gebruiken zoveel mogelijk vernieuwbare grondstoffen voor de constructie, afwerking en isolatie. Voor de productie van die biobased bouwmaterialen is minder energie nodig.

Bomen worden gebruikt als CO2 opslag. Gecertificeerde bossen zoals FSC & PEFC zorgen voor de continuïteit van productie voor de toekomstige generaties. Hout is niet alleen een duurzaam product, maar tevens een zeer warm en flexibel bouwmateriaal en daarom uitermate geschikt voor de architectuur. Onze ontwerpen stralen rust en warmte uit, creëren een uitstekend leefklimaat en zijn goed voor het milieu.

Duurzame relaties

Wij geloven in een nauwe samenwerking met onze opdrachtgevers. NarrativA is gespecialiseerd in de begeleiding van particulieren gedurende het hele bouwproces, vanaf de eerste ideeën tot de oplevering.

Bij ons krijg je een duidelijk, eerlijk en realistisch beeld van dit traject, waaronder de kosten, tijdschema’s en meerdere mogelijkheden (zoals een passiefhuis, energieplus/energieneutraal of energiezuinig bouwen).

Onze werkwijze: Verhalende architectuur

Opdrachtgevers van NarrativA hebben altijd een verhaal. Ze hebben ideeën, wensen, dromen met betrekking tot een woonplek. Die vinden ze vaak niet gerealiseerd in bestaande bouw. Soms zijn ze al jaren op zoek naar een geschikt kavel. Zodra ze die gevonden hebben, helpt NarrativA hen om hun dromen waar te maken, om hun verhaal te vertellen.

Wat is jouw verhaal?

Tijdens een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek luisteren we graag naar wat jij te vertellen hebt. Wie ben jij, waar en hoe wil jij wonen en wat is je inspiratie, motivatie en ambitie? We leggen je uit wat onze manier van werken is, wat onze ervaring en expertise is. We ontdekken of en wat wij voor jou kunnen betekenen. Een persoonlijke relatie vinden we als architectenbureau essentieel, er moet een klik zijn. We willen je laten zien wie we zijn, zodat jij kunt voelen of we een perfecte match zullen vormen, net als jij met je droomhuis.

Gaan we samenwerken?

Dan volgen deze stappen:

  1. Schetsontwerp (schematische indeling, 3D massa studie)
  2. Voorontwerp (opties kiezen, indeling en uiterlijk verder uitwerken)
  3. Definitief ontwerp (alle afmetingen en materialen vastleggen)
  4. Technisch ontwerp (aanvraag omgevingsvergunning)
  5. Contractvorming en aanbesteding (selectie aannemer)
  6. Uitvoeringsgereed ontwerp (werktekeningen)
  7. Bouwbegeleiding of directievoering.

Wij geloven in effectiviteit en langetermijndenken. Dat betekent: een goed doordacht ontwerp, precieze detaillering, een grondige voorbereiding en een nauwkeurige uitvoering. We hebben een riant netwerk van aannemers en leveranciers, maar als opdrachtgever ben je altijd vrij om zelf samenwerkende partijen aan te dragen.