Massastudie uitbouw

Onlangs zijn we gestart met het schetsontwerp voor de verbouwing van een jaren ’30 woning in Arnhem.
De bewoners willen graag extra ruimte creëren voor een open keuken met een eethoek, op een duurzame manier. Dit is tevens een goed moment om gelijk meerdere aspecten van het huis aan te pakken, zoals na-isolatie, ventilatie, het verwarmingssysteem en andere verduurzamingsaspecten.

Nieuwe indeling en extra ruimte

Tijdens het eerste gesprek met een opdrachtgever brengen wij onder andere de woonwensen in kaart. Wie ben je, hoe wil je wonen, hoe wil je leven? Het is belangrijk om goed inzichtelijk te hebben hoe de bewoners de ruimte willen gebruiken en hoeveel ruimte er nodig is voor de verschillende onderdelen.
Wij zorgen vervolgens voor verschillende opties van plattegronden en 3D-tekeningen, waardoor er een goed beeld ontstaat hoe het eruit zou komen te zien met de indeling, het meubilair en uiteraard op schaal.
Wij weten precies hoeveel ruimte er in de praktijk nodig is tussen bijvoorbeeld een aanrecht en het kookeiland of tussen een stoel en een muur. We laten niets aan het toeval over.

Van jaren dertig naar hedendaags

De oude serre die ook in de jaren dertig is gerealiseerd zal vervangen worden door een wat grotere aan- en uitbouw.
De keuken krijgt een aanbouw van maar één meter. Een binnenwand wordt gesloopt waardoor er een grotere leefruimte ontstaat in combinatie met de keuken.
Dit was de ruimte die de bewoners wenste, afgestemd op hun leefstijl. Nu is er ruimte voor een kookeiland met een eetgedeelte waar je met 4 à 5 mensen bij elkaar kunt komen. Voor een grotere groep mensen is in de voorkamer een grote, ovale tafel voor een feestelijke grote groep.

Zoals je op de schetsen ziet, ontstaat er boven de aanbouw een groter balkon voor de laatste avondzon. Op het balkon wordt een lichtstraat geplaatst (schuin kozijn in het platte dak). Deze vensters zorgen voor een mooie lichtinval boven de tafel en voor meer licht overdag. Ook in de nieuwe aanbouwwanden worden meer ramen geplaatst, waardoor er veel licht in huis valt.

Één van de schetsontwerp plattegronden opties

Biobased bouwen is ook voor renovatieprojecten geschikt

De aanbouw en het nieuwe balkon worden in hout uitgevoerd in combinatie met natuurlijke isolatiematerialen en dampopen constructie. Voor het opvangen van de metselwerkmuren van de eerste verdieping, zullen wij toch stalen liggers gebruiken om de constructiehoogte te beperken. Staal is niet onze eerste keuze maar in sommige situaties is het toch een betere optie dan houten liggers, zeker bij renovatieprojecten. Bij nieuwbouw is het wat makkelijker tijdens het ontwerp rekening te houden met gebruik van 100% houten constructies, zoals gelamineerde hout, massieve liggers of kruislaaghout voor wanden, vloeren en dak, ook bekend als CLT (cross laminated timber).

 

Bestaande situatie begane grond

Nieuwe tekeningen begane grond

Een goed plan is het halve werk

We willen een goed doordacht, compleet plan. Als architect kijk je naar veel verschillende aspecten van het vak.
Bij een geslaagd project moeten alle facetten van het vak bij elkaar komen tot synergie. Door zo gedetailleerd mogelijke technische tekeningen en documenten (technische omschrijving), maken wij alle keuzes en ideeën duidelijk voor iedereen. Hierdoor weet een aannemer precies wat hij moet begroten en hoe en wat er gebouwd moet worden.

Ook eens sparren over je droomhuis? NarrativA architecten denkt graag met je mee. Neem contact met ons op om vrijblijvend kennis te maken!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau. Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!