De Dutch Design Week en biofilisch ontwerpen

Eind oktober hebben wij de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven bezocht naar aanleiding van een uitnodiging van Interface DesignLAB. Een van de hoogtepunten was de lezing van onze gewaardeerde collega, de architect Yaniv Peer uit Londen (Iguana architects). Yaniv is gespecialiseerd in biofilisch ontwerpen.

Woodland trust competition – Iguana architects, London

In het kort is Biofilisch ontwerpen of Biophilic design volgens Yaniv een ontwerp waar elementen uit de natuur worden geïntegreerd in de bouwomgeving, met de gezondheid en het welzijn van de mens als grootste belang.

Yaniv verzorgde een inspirerende presentatie met prachtige voorbeelden en veel data en cijfers om zijn argumenten te ondersteunen. Volgens hem zal de verbinding van de stad met de natuur alleen maar voordelen met zich meebrengen. Hij hoefde ons niet te proberen te overtuigen, want wij van NarrativA zijn het allang met hem eens en we zijn bezig met vergelijkbare ideeën in onze dagelijkse architecten praktijk.

Gardens by the Bay – biophilic design, Singapore
foto: A. Daliot

Meer dan tien jaar geleden hebben wij al besloten om alleen op een natuurlijke manier te gaan bouwen en om ons te verdiepen in de ecologisch aspecten van ontwerpen. In onze ontwerpen verbinden wij de mens met de natuur en dat geeft een toegevoegde waarde aan de omgeving. Onze projecten zijn goed voor de mens en het milieu, en dienen onder andere als een soort CO2 opslag voor de komende decennia.
In de laatste uitzending van het tv-programma Tegenlicht over ‘Houtbouwers’ werden de voordelen van houtbouw uitgelicht en werd de situatie rondom CO2 uitstoot op dit moment in Nederland besproken.

Als koplopers op het gebied van biobased- en houtbouw heeft NarrativA architecten de laatste jaren veel praktijkervaring opgedaan bij het ontwerpen en realiseren van vrijstaande woningen. Wij willen onze expertise nu ook gaan gebruiken bij grotere bouwprojecten, zoals sociale woningbouw, kinderdagverblijf of een kleinschalige school, om de transitie naar houtbouw te versnellen in de maatschappij.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau.

Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!