In september gaan de palen de grond in bij twee van onze ecologische biobased projecten.
De ene is een boerderijwoning in de gemeente Houten bij Tull en ’t Waal en de andere is een stadsvilla in Rotterdam op het Leonidasterrein.
De twee onder één kapwoning in Oosterwold aan het Kathedralenpad zit in de afrondingsfase van het aanbestedingstraject. Het wordt waarschijnlijk gebouwd door een combinatie van een Nederlandse aannemer voor de onderbouw en een Duits bouwbedrijf gespecialiseerd in houtskeletbouw voor het casco.
De afbouw wordt verzorgd door de opdrachtgevers zelf in een periode van 3 maanden.
De woning in Tull en ’t Waal wordt gebouwd naast de nabijgelegen monumentale boerderij. De opdrachtgevers hebben besloten om geen risico te nemen met verzakking en scheuren bij de oude boerderij, daarom gebruiken wij schroefpalen i.p.v. gewone heipalen. Het brengt wat extra kosten met zich mee maar wel minder zorgen en een kortere levertijd.
Bij dit project zal ik de directievoering op mij nemen. Als directievoerder vertegenwoordig ik mijn opdrachtgever. Het bouwen van een woning is een redelijk ingewikkeld proces waar veel partijen bij betrokken zijn. De directievoerder zorgt voor de belangen van opdrachtgever, niet alleen tijdens de bouwvergadering maar ook bij ontwerpkeuzes, discussies over bepalende detaillering of oplossingen en last but not least bij de meer- en minderwerk opgaven. Alle beslissingen worden in een verslag vastgelegd met de bijbehorende tekeningen en documenten. Deze laatste fase voor de oplevering is intensief, tijdrovend en met veel verantwoordelijkheid. Mijn ervaring is dat de klanten ook heel tevreden zijn over dit deel van onze dienstverlening. De bouw verloopt soepel, op een transparante manier en in goed overleg.
Miscommunicatie en fouten op de bouw kosten veel tijd, moeite en geld. Met de juiste directie krijg je een goede structuur tijdens de uitvoering en voorkom je veel problemen en negatieve energie. Daar is de grootste winst te halen.