De laatste jaren zijn er veel nieuwe soorten verduurzaamd hout ontwikkeld. Vaak wordt het gebruikt als buitenbetimmering maar er zijn ook andere toepassingen mogelijk. Er zijn veel varianten op de markt.
Hieronder vind je een lijst met een aantal voorbeelden.

Thermisch gemodificeerd hout, bijvoorbeeld:
Thermowood, Platowood en Modiwood.

WaxedWood – Het hout wordt in een vacuüm en onder druk met een emulsie van diverse wassoorten verduurzaamd.

NobelWood – Het hout wordt gemodificeerd met biopolymeren die afkomstig zijn van de afvalbiomassa van rietsuikerstengels.

Accoya – geschikt o.a. ook als kozijnhout. Behandeld met azijnzuur onder hoge druk en – temperatuur.
Een redelijk nieuwe ontwikkeling waar wij enthousiast van zijn geworden is een houtcoating van schimmels. Door de aanwezigheid van de biofinish Xyhlo op het hout beschermen de schimmels het hout tegen andere natuurlijke organismen en weersinvloeden. Volgens de leverancier is Xyhlo ‘self-healing’ en groeit dus terug na kleine beschadigingen. Het eerste onderhoud hoeft pas na 10 jaar met zuivere lijnolie.

biofinish Xyhlo – levende zwarte schimmels die het hout beschermen tegen andere natuurlijke organismen en weersinvloeden.

Een paar maanden geleden hebben wij Xyhlo op grenenhout toegepast als buitenbetimmering bij een kleine verbouwing in Utrecht. De opdrachtgevers waren op de hoogte van de onbekende factoren maar hebben toch besloten om mee te doen aan dit experiment. De komende jaren zullen wij de veroudering van de gevel volgen.