Shai liet recent twee dakkapellen op zijn eigen huis zetten. Voor hem een ‘redelijk kleine en eenvoudige’ verbouwing. Welke ervaringen hebben Shai en zijn vrouw tijdens de verbouwing opgedaan? Hieronder lees je er alles over.

Shirrinka: “Onze jongens kwamen op een leeftijd dat ze alle drie een eigen plek nodig hadden in huis. De oudste had al een eigen kamer, maar de jongste en middelste sliepen nog samen. Gezien het leeftijdsverschil en het feit dat de middelste in de brugklas zit en huiswerk moet maken, was het tijd om meer ruimte te creëren in ons huis. Dat hebben we gedaan door aan de voor- en achterkant een dakkapel te plaatsen.”

Shai: “Ik vond het daarnaast ook leuk om eens iets voor mezelf te doen, wat ik normaal altijd voor anderen doe, en uiteraard moest het helemaal biobased.”

Ontwerpfase
Shai: “Ik weet uit ervaring dat de breedte van een dakkapel aan de voorkant van een huis meestal niet meer dan de helft van de breedte van het dak mag zijn, maar wij wilden graag meer ruimte. Ter oriëntatie maakten mijn vrouw en ik een wandeling door de wijk en namen we foto’s van dakkapellen die wel over bijna de hele breedte van het dak gebouwd waren. Op basis daarvan ben ik gaan ontwerpen en hebben we besloten toch een vergunning voor een grotere dakkapel aan te vragen. We hadden gedacht dat de bouwvergunning langer zou duren, maar dat viel enorm mee. Ik had nog niet eens een offerte aangevraagd bij de aannemer, of we ontvingen al een verleende bouwvergunning.

Shirrinka: ” Voor mij was het ontwerp vooral een praktische aangelegenheid. Ik heb naar de indeling gekeken, hoe kunnen we in de nieuwe ruimte een bed neerzetten en past die ene kast er dan ook in. Ik was niet bezig met de afwerking en de details, dat was meer Shai zijn werk. Maar als ik nu kijk, vind ik onze dakkapel wel mooier dan de standaard dakkapellen, hij past echt bij ons huis wat betreft kleur en materiaal.”

Shai: “De dakkapel is helemaal met biobased materialen gemaakt, een dampopen constructie met houtvezelisolatie. Het zorgt voor een aangenaam binnenklimaat, zowel in de winter als de zomer.”

Uitvoering
Shai: “We zijn in zee gegaan met een aannemer waarmee ik vaker heb gewerkt. Niet de goedkoopste, maar wel iemand waar ik goede ervaring mee heb. Ik vind het heel belangrijk dat er zorgvuldig wordt gewerkt en dat de communicatie goed is. Punten die ik graag anders zie, zijn goed bespreekbaar met de aannemer, en hij lost het dan ook op. De beide dakkapellen zijn door de aannemer in zijn werkplaats gemaakt. Ik kon daar ook gaan kijken hoe het proces vorderde. Hij belde of stuurde een bericht als hij ergens over twijfelde, bijvoorbeeld over de kleurstelling, dat luistert nogal nauw. Daar was ik heel blij mee.”

Shirrinka: “We dachten dat we alles goed hadden gepland. Ik had een weekje vakantie gepland met de jongens en Shai zou thuisblijven om de verbouwing te begeleiden. Alle dozen waren al ingepakt, maar vlak voor onze week vakantie werd de aannemer ziek en moest de verbouwing uitgesteld worden. Daarna hebben wij de uitvoering zelf ook uitgesteld vanwege andere prioriteiten. Uiteindelijk zijn we pas een maand later begonnen dan gepland.”

Shai: “Stiekem vond ik het wel leuk dat onze jongens nu het proces van de verbouwing van dichtbij konden meemaken. Zo’n enorm gat in het dak en een grote kraan in de straat.

De twee dakkapellen zijn binnen één dag geplaatst, maar de afwerking en het na-isoleren van het bestaande dak duurden langer dan gepland. Ook dacht ik in eerste instantie dat ik het stucwerk zelf zou doen. Maar nadat de dakkapellen eenmaal waren geplaatst, zag ik dat niet meer zitten. Het stucwerk konden wij toch beter uitbesteden.

Stucwerk moet minimaal een week drogen, voordat je kunt schilderen. Dat heb ik niet op tijd verteld aan mijn vrouw en kinderen. Ze waren teleurgesteld dat we niet meteen de kamers konden schilderen.
Toen de slaapkamer van mijn zoon af was, wilde hij daar meteen intrekken.

Hij moest meer geduld hebben, want ik wilde het schilderwerk netjes volgens het boekje doen. De speciale dampopen natuurverf lag al in huis, maar eerst moesten de wanden en het plafond gekit en geschuurd worden. Daarna moesten de wanden en het plafond met voorstrijkmiddel behandeld worden en dan nog in twee lagen worden geverfd.”

Shirrinka: “De verbouwing leverde mij in het begin nogal wat stress op. Ik ging ’s ochtends extra vroeg naar mijn werk om het proces juist niet te hoeven zien. Ik vond het allemaal maar spannend: het dak halfopen, herrie en stof. En die rommel was ook niet bevorderlijk voor mijn gemoedsrust. Onze oudste heeft al die tijd in de woonkamer gebivakkeerd en wij moesten tussen de dozen door in ons bed springen. Op een gegeven moment heb ik wel de knop in mijn hoofd omgezet en geaccepteerd dat het langer ging duren. Dat hielp.”

Leermoment
Shai: “Als ik één ding heb geleerd, is het wel dat ik mijn vrouw en kinderen beter had kunnen informeren over de verschillende stappen en de duur daarvan in een verbouwingsproces. Daar neem ik met mijn klanten altijd alle tijd voor, maar omdat het nu om mijn eigen huis ging en het een ‘redelijk eenvoudige en kleine verbouwing’ was, heb ik alleen de buren goed geïnformeerd… Ik heb de impact van de verbouwing op mijn gezin niet goed ingeschat. De volgende keer probeer ik de verwachtingen beter te managen.”

Shirrinka: “Ik had liever van tevoren geweten dat de verbouwing in totaal een maand zou duren. Wat me wel heeft geholpen is dat we het schilderwerk zelf hebben gedaan. Daardoor heb ik zelf ervaren hoeveel voorwerk daar aan vast zit en hoeveel tijd zo’n ‘klusje’ kost. Daarna keek ik met andere ogen naar de hele verbouwing.”

Resultaat
Shirrinka: “Ik ben heel blij met het eindresultaat. Het is een groot verschil, op de bovenste verdieping van ons huis is nu veel meer ruimte en het is er veel lichter. We kunnen de zolderverdieping nu goed doorluchten en aan beide kanten naar buiten kijken. Maar ik ben vooral gelukkig dat alle drie onze jongens nu een eigen plek hebben.”

Shai: “Het is mooi geworden. Ik ben blij met de natuurlijke materialen die zijn gebruikt, het licht in huis en de geïntegreerde zonwering in de dakkapel. De keuzes voor de kleuren en de materialen passen mooi bij het bestaande huis. Goede architectuur zit in de details.”

Tips bij een verbouwing
Shirrinka: “Denk van tevoren goed na over wat je wilt en wat er mogelijk is. Kijk uitgebreid naar de functionaliteit en de kosten van de verbouwing. Je verbouwt niet iedere dag, dus je hebt er weinig ervaring mee. Daarom is het goed om mensen te spreken die ervaring hebben met verbouwen, in plaats van dat je alleen op internet kijkt wat het allemaal zou kunnen gaan kosten.”

Shai: “Wat wil je bereiken met de verbouwing, wat is je doel? Op basis daarvan kun je keuzes maken. Verbouwen is meer dan alleen maar extra kubieke meters. Hoe kan de indeling beter? Wat doe je aan het binnenklimaat? Wat wil je met het licht?.
Houd er rekening mee dat een verbouwing vaak meer tijd en geld kost dan je denkt. En praat daarover met je gezin ;-)”

(laatste update 5-2018)