Bij het kopen van een kavel komt veel kijken

 

     Meer over de risico’s en de vuilkuilen kunt u lezen in onze PDF ‘De 7 valkuilen           die u moet kennen voordat u een kavel koopt’.

     Tegelijkertijd is het handig om het potentieel van uw kavel te bestuderen.

     – Waar mag ik bouwen?
     – Waar is het bouwblok hoofd- en bijgebouw gesitueerd?
     – Hoe is de aansluiting met de weg geregeld?
     – Moet ik op eigen terrein parkeren?
     – Buiten het bouwblok mag u officieel niet bouwen. Kijk naar de extra                            mogelijkheden i.v.m. vergunningvrij bouwen.

    Dit zijpaadje geeft u mogelijkheden ook buiten het bouwblok of groter te                  bouwen dan vermeld is in het bestemmingsplan.

 

 

 

 (voorbeeld Anna’s hoeve Hilversum)

Hoe zit het met het zonlicht? Waar heb ik de morgen-, middagzon enz. Zijn er obstakels die ongewenste schaduw kunnen veroorzaken? Bestaande bebouwing of bomen ziet u wel maar ook de plannen van uw toekomstige buren kunnen effect hebben op uw wooncomfort. De omgevingsvergunning van uw buren is openbare informatie.

 

 

Maak een zonstudie van uw bouwgrond in de winter, zomer en lente/herfst. Tip: met behulp van gratis 3D programma’s zoals SketchUP kunt u de zonnestand bestuderen op elk moment van het jaar. Stel uw locatie in voor de juiste lichtinvalhoeken. De hoogste zonnestand is rond 21 juni en de laagste rond 21 december.

 

Het uitzicht kan bepalend zijn voor het ontwerp. Waar is het mooiste uitzicht? Het rustige? Het groenste? Vaak wordt gekozen voor een woongedeelte op de begane grond. Een woonkamer op de verdieping kan een verassende uitzicht bieden en meer privacy. Het contact met uw tuin en buitenruimte wordt wel anders.

 

 

Deze aspecten zijn mede bepalend voor de beslissingen die u en uw architect zullen nemen in het ontwerptraject. Elke stap wordt gemaakt door naar functionele, intuïtieve en esthetische aspecten te kijken.
Alleen met wenslijsten komt u er niet uit. Bedenk een concept, verhaal of narratief voor de essentie van uw droomhuis. Het zal u helpen om een prachtig coherent huis te realiseren en het wordt de rode draad door het hele proces.

Wilt u meer weten over deze manier van werken? Kom langs voor een vrijblijvend gesprek bij mij op kantoor of schrijf u in voor een van onze lezingen.