Samen je eigen huis bouwen
Onlangs zijn wij door architect Vincent Muller uit Leiden gevraagd om samen met hem het CPO project WikiHouse De Stripmaker te ontwerpen en begeleiden. CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Als groep particulieren samen je eigen huis ontwikkelen.

WikiHouse
Wat het project bijzonder maakt is dat de woningen gebouwd gaan worden met het WikiHouse bouwsysteem. WikiHouse is mooi beschreven op Wikipedia:

‘WikiHouse is een open source-project voor het ontwerpen en bouwen van huizen. Het doel van dit project is om de bouw van duurzame woningen met een beperkt gebruik aan grondstoffen te democratiseren en vereenvoudigen.’

Het systeem werkt met grote houten puzzelstukken die uit multiplex platen worden gezaagd. De puzzelstukken vormen samen modules die aan elkaar worden gekoppeld en de draagconstructie van de woning vormen.

WikiHouse-systeem SWIFT, speciaal ontwikkeld voor het project WikiHouse De Stripmaker

Samen bouwen
Naast het gebruik van het WikiHouse systeem gaan de deelnemers van het project grotendeels zelf, als groep, de woningen bouwen. Door zelf te bouwen wordt er bespaard op de aannemerskosten, waardoor een eigen huis bouwen ook voor mensen met een klein budget financieel haalbaar wordt. Heel interessant voor ons om ervaring op te doen met dit sympathieke project.

Onze rol
Binnen de regels van het WikiHouse systeem en de kavels zijn wij nu hard bezig om samen met de deelnemers een ultieme indeling en vorm van hun woning te ontwerpen. Daarbij maken wij gebruik van een toolbox met modules waaruit gekozen kan worden. Het wordt een uitdaging om alle ruimtelijke wensen in de beschikbare modules een plek te geven.

Bouw Pionierswoning, Almere Poort, foto: Stichting WikiHouseNL

Meedoen?
Er is nog 1 kavel beschikbaar in de eerste fase van het project.

Ben je enthousiast geworden en geïnteresseerd in het project, kijk dan op de website voor meer informatie over het project en hoe je nog kan meedoen.

We houden jullie op de hoogte van de voortgang van dit bijzondere project!
Het ziet er naar uit dat het een prachtige methode is om met een klein budget je eigen huis te kunnen bouwen.

Pionierswoning, Almere Poort, foto: Stichting WikiHouseNL

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau.

Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!