Kwalitatief biobased bouwen met de kennis vanuit theorie en praktijk.

Verdiepingscursus ‘Beter Biobased’

De bouwsector staat voor een grote uitdaging. We moeten verantwoord omgaan met materialen en de milieu-impact van de bouw drastisch reduceren. Biobased architectuur en het gebruik van natuurlijke bouwmaterialen bieden een duurzaam alternatief. In deze verdiepingscursus leer je tot in detail hoe je gezonde gebouwen kan ontwerpen van hernieuwbare, organische en niet-giftige bouwmaterialen. Je krijgt op een praktische manier inzicht in diverse biobased materialen, hun bouwfysische- en bouwkundige eigenschappen en hoe je ze op een veilige en kwalitatieve manier kan toepassen. Biobased bouwen is meer dan enkel het gebruik van natuurlijke materialen, denk ook aan een ontwerpstrategie zoals: ecologisch ontwerpen, biomimicry, biophilic design en overlapping en aanvulling op het passiefhuisconcept. Hoog tijd om met twee specialisten op dit gebied dieper in deze materie te duiken.

“Een transitie is gaande in de bouw. Blijf bij in je vakgebied en wees klaar voor de toekomst!”

Eerste editie: 27 februari, 6 en 13 maart 2025
Tweede editie: 12, 19 en 26 juni 2025

Veel ecologische bouwmaterialen

Voor wie is deze cursus?

Deze training is bedoeld voor architecten, interieurarchitecten, bouwkundigen, (energie-)adviseurs, bouwers, werkvoorbereiders, projectleiders, uitvoerders en andere bouwprofessionals, die al basiskennis biobased bezitten en zich meer willen verdiepen in de bouwfysische – en detailleringskant van biobased ontwerpen en bouwen.

Het opdoen van actuele, interessante, maar ook echt inhoudelijke kennis staat centraal in deze cursus. De kennis wordt overgedragen aan de hand van een gezonde mix van theorie en werkelijke praktijkvoorbeelden. De voorbeelden komen voornamelijk uit kleinschalige woningbouw projecten, zowel nieuwbouw als renovatie. Maar de kennis is ook goed toepasbaar op grote schaal. Hierbij is zowel aandacht voor de breedte als de diepte. Voor iedereen wordt de eigen kennis aangevuld in een open sfeer waar alles gevraagd mag worden. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je alles al weet.

Is dan alles heel theoretisch? Nee, in de cursussen staat praktische toepasbaarheid voorop. Bovendien is het belangrijk dat deelnemers vanuit hun (eigen) bureau tijd kunnen steken in biobased bouwen, zodat bedrijven na deze training er ook écht mee aan de slag gaan. Ontwerp of bouw jij straks biobased ecologische projecten? Met deze driedaagse verdiepingscursus leer je te zwemmen in de biobased wereld.

Heb je later wat extra ondersteuning nodig tijdens een écht project? Dan bieden wij via NarrativA PRO ondersteuning voor bouwprofessionals tijdens het ontwerpproces. Zo zorgen wij ervoor dat het wiel niet opnieuw uitgevonden moet worden bij jouw volgende biobased project en ontstaan er geen onnodige kinderziektes.

Cursus op maat

De verdiepingscursus ‘Beter Biobased’ van NarrativA architecten bestaat uit drie modules van ieder één lesdag. Jij bepaalt het niveau. Je kiest zelf hoeveel modules jij wilt volgen: één, twee of alle drie? Na het volgen van alle drie de cursusdagen weet je alle ins en outs van Biobased bouwen.

Module 1: Biobased, natuurlijk en gezond

Tijdens de eerste cursusdag geven wij een introductie op biobased bouwen. Waarom zou je eigenlijk kiezen voor biobased bouw? Wat zijn de verschillen tussen traditioneel bouwen en biobased bouwen? Wat zijn de voor- en nadelen van biobased bouwen? Waar liggen de kansen en de risico’s? En hoe ziet ecologische bouw er eigenlijk uit?

Aan de hand van inspirerende voorbeeldprojecten behandelen we de huidige normen en mogelijkheden. Als bouwprofessional ben je betrokken bij het ontwerp- en bouwproces, daarin kun jij het verschil maken. Tijdens de cursus leer je om vorm te geven aan een milieuvriendelijke en gezonde gebouwde omgeving, op een kwalitatieve manier en zonder onnodig risico’s.

Leerdoelen

Na het volgen van module 1:

  • Weet je wat biobased in de breedste zin inhoudt;
  • Krijg je inzicht in de milieuvoetafdruk van gebouwen;
  • Ben je bekend met de voor- en nadelen van biobased materialen op verschillende vlakken;
  • Weet je wat belangrijk is voor een gezond binnenklimaat;
  • Ken je eenvoudige ontwerpstrategieën om goed ecologisch projecten te ontwerpen;
  • Benut je passieve zonne-energie maximaal en voorkom je tegelijkertijd oververhitting;
  • Kun jij de natuur voor jouw laten werken door biophilic design en biomimicry.

Module 2: Bouwfysica en Passiefhuis

Tijdens de tweede cursusdag duiken wij dieper in de bouwfysica. Een goed begrip van de onderliggende natuurkunde is namelijk essentieel voor een goed biobased ontwerp. We nemen je aan de hand mee langs de verschillende aspecten die bepalend zijn voor een gezond binnenklimaat. We behandelen de relatie tussen isolatie en ventilatie. Daarbij liggen er veel parallellen met het Passiefhuisconcept, vandaar dat deze ontwerpstrategie ook behandeld wordt.

Leerdoelen

Na het volgen van module 2:

  • Weet je hoe je dampopen maar luchtdicht kan bouwen;
  • Heb jij je verdiept in verschillende bouwfysica-begrippen zoals thermische massa, Rc en U-waardes, faseverschuiving, relatieve vochtigheid, dampspanning en het effect van dit alles op het binnenklimaat;
  • Ken je de materiaalkunde van biobased isolatiematerialen en kan je hier mee rekenen;
  • Kun je integrale oplossingen aandragen op het gebied van isolatie en installaties;
  • Weet je hoe je natuurlijke isolatie verantwoord kan toepassen in vloeren, wanden en daken;
  • Begrijp je faseverschuiving en temperatuuramplitude-demping en weet hoe je dit zelf kan berekenen.

Module 3: Detaillering van nieuwbouw en renovatie

De derde cursusdag gaan we alle nieuwe kennis aan elkaar knopen en duiken we dieper in de uitvoering. Hoe kunnen ecologische materialen verwerkt worden in een ontwerp? En waar moet je tijdens de uitvoering op letten? Om de bouw naar een hoger niveau te tillen zal er meer overlap moeten zijn tussen de kennis en ervaring van de ontwerpers en van de uitvoerders. Aan de hand van praktijkvoorbeelden behandelen we de bouwtechnische detaillering van diverse bouwsystemen zoals houtskeletbouw, CLT, kalkhennep en strobouw.

Leerdoelen

Na het volgen van module 3:

  • Heb je inzicht in detaillering van nieuwbouw en bij renovatie;
  • Ken je een breed scala aan biobased bouwsystemen;
  • Weet je waar welke natuurlijk materialen het beste tot zijn recht komen;
  • Ben jij je bewust waar je op moet letten bij het toepassen van natuurlijke materialen;
  • Kun jij biobased details goed toelichten richting andere partijen in een bouwteam.
Houtconstructie van het Natuurobservatorium Bunschoten
Natuurobservatorium Eemlandhoeve, Bunschoten – NarrativA architecten
NarrativA geeft trainingen over biobased bouwen

Docenten

De cursus wordt gegeven door ervaren vakmensen met liefde voor onderwijs. De docenten hebben niet alleen aandacht voor de kwalitatieve lesstof maar ook voor de didactische aspecten. Geen saaie lessen dus, maar aantrekkelijke verhalen door bevlogen deskundigen. Actuele ontwikkelingen worden door NarrativA architecten op de voet gevolgd en meegenomen in de cursussen.

Shai Van Vlijmen

Met de wens om uitvinder te worden, ging Shai natuurkunde studeren. Na het behalen van zijn Bachelorsdiploma is hij overgestapt naar Bouwkunde. Parallel aan zijn bouwkundig opleiding heeft Shai een lerarenopleiding gevolgd. Na een paar jaren te hebben gewerkt in de houtbouw industrie, heeft hij in 2008 NarrativA architecten opgericht in de overtuiging dat biobased bouwen de toekomst is. Sindsdien verdiept Shai zich in alle mogelijkheden van ecologisch biobased bouwen, zowel in theorie als in de praktijk. Om de materialentransitie en het opschalen ervan te bevorderen gaf Shai in de laatste jaren veel trainingen, lezingen, gastlessen en webinars over dit thema. Door zijn kennis te delen wil Shai de versnelling nog verder vooruithelpen.

Christiaan Gombert

Christiaan is een bouwtechnisch ontwerper met oog voor detail. Vanuit NarrativA architecten zet hij zich in voor een gezonde gebouwde omgeving. Christiaan werkt graag op het raakvlak van techniek en creativiteit. Daarbij vindt hij het belangrijk om vindingrijk, innovatief en zorgvuldig te werken. Een brede kennis van bouwtechniek en materialen is volgens hem essentieel in dit vak. Voorheen werkte Christiaan als bouwfysisch adviseur op het gebied van energie en duurzaamheid bij Bouwnext. Nu de energietransitie goed op gang is, wil hij zich storten op de volgende transitie, die van bouwmaterialen. Biobased bouwen ziet hij als de route tot een klimaat-neutrale en gezonde bouw. Hij is gedreven om de ontwerpgedachte zo goed mogelijk te vertalen in een hoogkwalitatief en gebruikersgericht resultaat.

Lesstof

Het cursusmateriaal bestaat uit presentaties welke na de cursusdag als naslagwerk beschikbaar worden gesteld aan alle cursisten. Kwaliteit staat centraal in het aangeboden lesmateriaal. In de presentaties worden onderwerpen toegelicht met tekst en veel foto’s van praktijkvoorbeelden. De theorie is altijd onderbouwd met onderzoeken, technische productbladen en wetenschappelijke publicaties, waarnaar verwezen wordt via links.

Praktische informatie

Duur

De cursus ‘Beter Biobased’ van NarrativA architecten bestaat uit drie modules van ieder één dag. Elke cursusdag begint met een inloop van 9:00 tot 9:30 uur. De cursusdag eindigt om 17:00 uur. Het is ook mogelijk om alleen de eerste één of twee modules te volgen (zie ticketshop onderaan).

Cursusdata

Eerste editie: 27 februari, 6 en 13 maart => tickets nu beschikbaar!
Tweede editie: 12, 19 en 26 juni

Lunch

Tijdens de cursusdagen wordt de lunch geheel verzorgd voor alle deelnemers. Koffie, thee, fris water en wat lekkers is ook gedurende de cursus beschikbaar. Heb je allergieën of dieetwensen? Geef dat dan aan ons door, dan kunnen wij daar rekening mee houden.

Locatie

De cursus wordt gegeven in Houten, op het kantoor van NarrativA architecten. De locatie is goed bereikbaar met de auto, fiets en openbaar vervoer. Parkeren is gratis.

Kokermolen 6, 3994 DH Houten
Open in Google Maps

Kosten

De kosten per cursusmodule zijn €450,- excl. BTW. Schijf jij je in voor alle drie de modules van de cursus, dan ontvang je 20% korting en kost de gehele cursus slechts €1.080,- excl. BTW. Houd er rekening mee dat je inschrijving pas gegarandeerd is na het voltooien van de registratie en betaling.

Nieuwsbrief

Personen die zich aanmelden voor de verdiepingscursus ‘Beter Biobased’, zullen automatisch ook onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen. Afmelden voor deze nieuwsbrief kan eenvoudig via de link onderaan elke editie.

Contact

Vragen over de verdiepingscursus ‘Beter Biobased’? Neem gerust contact met ons op.
Telefoon: 030 752 1788 of 06 4100 1945
Email: mail@narrativa.nl

Veel ecologische bouwmaterialen

Neem direct contact op

Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden van Narrativa PRO? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of voor het maken van een afspraak.

Bel 030-7521788 of vul het contactformulier in.