De ontwikkeling van het droomhuis in Hoogmade loopt voorspoedig. Het vooroverleg met de gemeente was snel geregeld en liep goed.

 

Met een meedenkend ambtenaar en een positief advies over het voorontwerp (gepresenteerd in de preadvies brochure), kunnen wij verder met het definitieve ontwerp van deze bijzondere, vrijstaande woning. De woning komt in een agrarisch gebied met veel ruimte en natuur, en die karakteristieken worden geprojecteerd op dit ontwerp. Uiteraard wordt de woning ontworpen en gebouwd volgens onze moderne, biobased en ecologische concepten en inzichten.

De woning heeft een geknikt dak dat doet denken aan een Volendamse muts

Beperkingen zijn een bron van inspiratie

Volgens het bestemmingsplan geldt voor de bebouwing  een maximale toegestane inhoud. Het nieuwe huis en de bestaande schuur mogen samen niet meer inhoud dan 750 m³ hebben. Maar de bestaande schuur is al ongeveer de helft van dit volume, waardoor er relatief weinig overblijft voor het huis. Dit soort beperkingen zijn een extra stimulans om buiten de box te denken. Door bijvoorbeeld de royale veranda niet meer dan 30 cm boven de eerste verdieping uit te laten komen, kan deze vergunningsvrij gebouwd worden. Door de ligging in een polder met drassige weilanden ligt het niet voor de hand om een kelder aan te leggen, en komt het huis 50 cm boven het maaiveld te liggen om altijd droge voeten te houden. De karakteristieke landschapskenmerken worden versterkt. Het traditionele ‘geriefbosje’ zal in ere hersteld worden, en de bestaande slootjes worden niet gedempt maar juist uitgebreid tot mooie waterpartijen.

Typische dakvorm

Het geknikte dak zie je vaker bij boerenschuren. Door de symmetrie heeft het huis de vorm van een traditionele muts gekregen. Wij noemen dit ook wel de Volendamse muts. Zie je de overeenkomsten?

Zongericht ontwerp

De zuidkant van de woning heeft een vide en veel glas voor een ruimtelijk gevoel, wat resulteert in passieve zonne-energie en een mooie lichtinval. De veranda aan deze kant zorgt dat de zomerzon buiten blijft. In de wintermaanden schijnt de laagstaande zon naar binnen en kan je onder het dakoverstek genieten van een droge plek. Hierdoor ontstaat een mooie verbinding tussen binnen en buiten. Daarnaast heeft de natuur ook een permanente plek in het huis: om de hoogte in de vide te accentueren en de verbinding tussen de verdiepingen te ervaren hebben wij plantenbakken ontworpen aan de rand van de vide. De planten daarin vloeien mooi naar beneden en brengen extra kleur en leven in huis.

Aanzicht vanuit het zuiden

Opdrachtgevers

De opdrachtgevers van dit project zijn erg betrokken bij het ontwerpproces en komen zelf met mooie ideeën. Zo bestuderen zij zelf ook de 3D-modellen nauwkeurig thuis achter de computer of tablet. Het is leuk om op deze manier uitgedaagd te worden door de opdrachtgevers, hen mee te kunnen nemen in het proces en de 3D-modellen te kunnen delen. Het huis is gesitueerd aan water wat vraagt om ronde lijnen. Zo kwamen ze met het idee voor wat ronding in de trap. In de impressie hieronder zie je de trap die als een golf vanaf de verdieping naar de hal komt. Ook de muur tussen de technische ruimte en de hal heeft een ronding gekregen, wat zorgt voor een ruimer gevoel bij de ingang naar de slaapkamer. Het verlichtingsplan is ontworpen om de keuzes in de architectuur extra ‘uit te lichten’. Door de lichtbron bijvoorbeeld in de trapleuning te verwerken, komt het bijzondere ontwerp van de trap mooi tot uiting.

Aanzicht entree hal en trap

Wat vind je er van? 

Wil jij ook een ecologische woning die geheel voldoet aan jouw wensen? Wij realiseren graag jouw droomhuis!
Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau. Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!