Onlangs was ik met jeugdvrienden uit Israël op vakantie naar Bhutan. Een mooie reis die al lange tijd op het verlanglijstje stond. Ik vertel je graag meer over dit bijzondere land en mijn reis.

Het koninkrijk Bhutan bevindt zich in de buurt van Nepal, geklemd tussen het noordelijke deel van India en het Tibetaanse hoogland van China. Het klimaat heeft verschillende zones, waaronder hooggebergteklimaat in de bergen tot tropisch in het zuiden. De lokale naam van Bhutan is Druk Yul – “Land van de Donderdraak”, zoals te zien op de nationale vlag.

Druk of Geluk

In Nederland heeft ‘druk’ een andere betekenis. Wat vinden wij het heerlijk om de hele dag druk bezig te zijn. Met deze mentaliteit is Nederland één van de meest productieve landen ter wereld.
In Bhutan ligt de productiviteit iets anders. Het is één van de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld als je naar het Bruto Nationaal Product (BNP) kijkt. De koning van Bhutan kijkt liever naar het BNG: het Bruto Nationaal Geluk.

De vier pijlers van BNG zijn volgens hem:

  • bevordering van billijke en duurzame sociaaleconomische ontwikkeling;
  • behoud en bevordering van culturele waarden;
  • behoud van het natuurlijke milieu;
  • goed bestuur van ondernemingen.

Hoge bomen

Bhutan is het enige land ter wereld met een positieve bijdrage aan het opslaan van CO2 in plaats van uitstoten. In de Bhutanese constitutie is opgenomen dat tenminste 60% van het land natuur moet blijven. Op dit moment is het nog ruim 72%. Door het bijzondere klimaat is de boomgrens vrij hoog. Ter vergelijking: in de Alpen is de boomgrens ongeveer tussen de 1800 en 2200 meter. Daarentegen ligt de boomgrens in Bhutan ongeveer op 4000 meter. De bergen domineren Bhutan maar door het tropisch klimaat hebben de bossen vrij spel in de hoogte.

Drie jaar lang moest ik wachten op mijn vakantie in Bhutan, met mijn jeugdvrienden uit Israël. Wij hebben trektochten in de bergen gelopen, tempels bezocht, lokale specialiteiten gegeten en met veel mensen gesproken.

Alle tempels, forten en gebouwen zijn met veel hout en kleur gebouwd. Het wordt zeker een inspiratiebron voor de komende jaren!

Met dank aan onze gids Passang Tshering van Bhutan Swallowtail.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau. Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!