Bij NarrativA verwelkomen wij graag stagiaires, zowel internationale als Nederlandse studenten. Tijdens de stage leren ze veel over biobased bouwen (het échte duurzame bouwen), tekenen, moduleren en het werken bij een architectenbureau. Inmiddels loopt Kay Witlam (derdejaars bouwkundestudent aan Hogeschool Windesheim Zwolle) al 2 maanden stage bij ons. De samenwerking verloopt erg prettig. Kay draait mee in echte projecten waardoor hij veel kan leren. Benieuwd naar zijn ervaringen? Lees dan verder.

 

Waarom heb je voor deze stage en NarrativA gekozen? Wat sprak je aan?

Ik heb deze stageplek gevonden via mijn opleiding. Het duurzaamheidsaspect van deze stage sprak mij direct aan, dat is iets wat ik persoonlijk ook erg belangrijk vind. Toen ik de website van NarrativA architecten bekeek, vond ik dat er ook veelbelovend uitzien. Op school krijg je ook wel wat van duurzaamheid mee, maar lang niet op dit niveau. Je leert wat over installatietechnieken, maar niets over biobased materialen.
Daarnaast leek het mij ook prettig om bij een klein bedrijf te werken.

 

Hoe ervaar je de stage?

Gezellig en leerzaam. De persoonlijke aandacht waardeer ik heel erg. Ik kan vragen stellen en krijg goede, persoonlijke uitleg. Ook zijn mijn vaardigheden voor ArchiCAD, de 3D ontwerpsoftware (BIM) die we gebruiken, al een stuk verbeterd. Ik ga hier veel dieper in het programma en leer allerlei functionaliteiten die ik niet tijdens mijn studie leer.
Ik werk mee aan lopende projecten en heb veel getekend voor de verbouwing van een twee-onder-een-kapwoning met atelier. Ook voor de woning in ’t Groene Hart die nu gebouwd wordt, heb ik de tekeningen van de badkamers mogen maken.

Doordat NarrativA een fijn klein bureau is, krijg je ook goed mee wat er allemaal komt kijken bij het hebben van een eigen architectenbureau. Dat is erg leerzaam. Zelf ben ik op mijn 20ste ook met mijn eigen bedrijf gestart, Bouwkunde Student Aan Huis. Hier ben ik mee begonnen omdat ik via via iemand kende die hulp nodig had met tekeningen. Dat heb ik gedaan en toen dacht ik, dat wil ik wel vaker doen. Ik help graag mensen en breng graag mijn kennis over aan anderen. Daarnaast ben ik blij dat ik mensen kan helpen met verduurzamen. Om alles dan ook nog esthetisch aantrekkelijk te krijgen, is helemaal mooi. Mijn moeder werkt ook als ondernemer, mijn omgeving was dan ook erg enthousiast dat ik deze uitdaging van een eigen bedrijf aanging.

 

Wat wil je nog meer leren op deze stage?

Ik hoop nog artist’s impressions (renders) te mogen maken. Die manier van visualiseren en het overbrengen van het idee, vind ik erg leuk. Renders geven een heel realistisch, gedetailleerd beeld van hoe een gebouw er uit zal komen te zien.
Zowel creativiteit als techniek vind ik erg interessant. Die combinatie komt bij een architectonische render mooi samen.

Denk je dat je in je loopbaan met duurzame architectuur wil blijven werken?

Duurzame architectuur zeker, dat vind ik erg belangrijk. Die interesse heb ik al langere tijd, ik heb op de middelbare school ook mijn profielwerkstuk over zonnepanelen gedaan. Die techniek vind ik ook boeiend.
Ik weet nog niet wat ik later precies wil doen, ik vind het zowel leuk om met esthetiek en functionaliteit bezig te zijn als het bouwtechnische en de detaillering.

 

Heb je tips voor je een toekomstige stagiair bij NarrativA?

Wees niet bang om vragen te stellen. Je bent hier om te leren, dus fouten zal je maken. Daardoor kan je juist verbeteren. Sta open voor nieuwe dingen.

 

Ook stage lopen bij NarrativA architecten? Vanaf augustus/september 2022 hebben wij weer een stageplek vrij.
Vind jij het leuk om zo breed mogelijk ingezet te worden? Ben jij gemotiveerd, geïnteresseerd in duurzaamheid, leergierig en betrokken?
Dan horen we graag van je. Stuur een e-mail met je motivatie, cv en een beknopt portfolio naar sollicitaties@narrativa.nl.

Meer weten? Kijk op Stage lopen bij NarrativA