Met de stikstofcrisis en de consequentie dat 18.000 bouwprojecten stil zijn komen te liggen, krijgt houtbouw eindelijk de aandacht die het verdient. Maar, de stikstofproblematiek is niet de enige reden waarom je voor houtbouw zou moeten kiezen. Hout is een uitstekend materiaal om om je heen te hebben. Het biedt eindeloze (constructie)mogelijkheden, een fijn en gezond binnenklimaat en uiteraard een mooie en warme architectonische uitstraling. Het is goed voor de wereld én de mens.

Reductie van CO2-uitstoot
De discussie of houtbouw duurder is dan traditioneel bouwen is wat ons betreft geen reden om niet met hout te gaan bouwen. Op dit moment kost het een paar procent meer om te investeren in betere kwaliteit, gezondheid en milieu. Deze prijzen gaan echter omlaag als er meer met hout gebouwd gaat worden. Een heffing over de uitgestoten CO2, een CO2-belasting kan een versnellend effect hebben op de keuzes van mensen en organisaties. Net als met elektrisch rijden, is een duwtje in de rug wel fijn.

Natuurlijke bouwmaterialen
Al jaren roepen verschillende bekende architecten zoals Thomas Rau dat wij geen energieprobleem hebben maar een grondstofprobleem. Er is niet alleen een energietransitie nodig, er moet gekeken worden naar de juiste grondstoffentransitie. Hoe? Onder andere door gebruik te maken van hernieuwbare, circulaire grondstoffen (zoals hout) en natuurlijke isolatie- en bouwmaterialen.

Opbouw biobased HSB wand met Rc waarde > 7,0  en met faseverschuiving > 16 uur

Met houtconstructies zoals CLT: the sky is the limit!
‘Kruislaaghout’, Cross Laminated Timber (CLT) is een massief houten constructief paneel waarvan je de wanden, de vloeren en het dak kan maken. De kruislings verlijmde planken vormen een stijf en redelijk licht product waar op hoge snelheid mee gebouwd kan worden. De CLT-constructies moeten aan de buitenkant nog geïsoleerd worden en afgewerkt naar keuze.

De HSB wanden en de gelamineerde liggers worden geplaatst

Voorbeeldprojecten houtbouw

Mensen zijn op zoek naar mooie, geslaagde voorbeelden van houtarchitectuur, biobased projecten, ecologische woningen en natuurinclusieve woningen. Bij onze projecten vind je er een hoop.

Ecologisch bouwen in het nieuws
Er zijn in de laatste jaren al veel verschillende termen gebruikt zoals ecologische architectuur, biobased bouwen, natuur-inclusief bouwen, biofilisch ontwerpen, duurzaam bouwen, biomimetica (biomimicry) enzovoort. Nu wordt er in het nieuws ook veel gesproken over houtbouw en over het begin van de houten eeuw. Voor meer informatie over dit onderwerp hebben wij onze kijktips en luistertips toegevoegd onder.

En het resultaat… 

Onze kijktip

Onze luistertips

Meer weten? Shai heeft al meer dan 15 jaar ervaring met houtbouw. Wij delen deze kennis en kunde graag tijdens beurzen, lezingen en webinars.
Wil je ook eens praten over dit onderwerp? Neem contact op.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau. Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!