Begin december organiseerde NarrativA architecten verdiepingssessies voor professionals in de bouwwereld. Deze sessies konden (vóór de lockdown) gelukkig in kleine groepen doorgaan. Wij zijn blij dat wij professionals hebben kunnen informeren over het belang en de uitvoering van biobased bouwen. Dit deden wij aan de hand van praktische voorbeelden, kennis en handige hulpmiddelen. Ook onderling hebben de deelnemers veel uitgewisseld en werd er gediscussieerd. Het waren leuke, leerzame middagen vol interactie en inspiratie.
Onderwerpen waar wij het o.a. over gehad hebben:
- Biobased ontwerpen en bouwen: wat hoort daar allemaal bij?
- Biomimicry design
- Biophillic design: natuur in het ontwerp
- Gezondheidsaspecten voor mens én milieu
- Zongericht ontwerp & passieve zonne-energie
- Passiefhuis bouwen op een biobased manier
- Traditionele houtskeletbouw vs. Damp-open constructie
- Natuurlijke isolatiematerialen en de detaillering ervan
- Wandopbouw
- Materialen
- Wooncomfort
- Isolatiewaarde: RC-waarde en faseverschuiving berekenen
- Kozijnen en glas: U-waarde
- Fundering/vloeropbouw
- Houten vloer en vochtregulatie
- Schuimbeton
- Kalkhennep bouw
- Glasgranulaat (niet biobased, wel circulair)
De sessies hadden als doel om dieper op de stof in te kunnen gaan en vragen te kunnen beantwoorden. De missie van NarrativA architecten is niet alleen om biobased architectuur uit te oefenen, maar ook om deze te promoten totdat het de nieuwe standaard wordt.
Alleen gaan we dat niet redden. We moeten elkaar helpen om ervoor te zorgen dat de stap naar biobased sneller gemaakt wordt. We kunnen immers geen 50 jaar meer wachten, maar moeten samen een domino-effect veroorzaken.
Overheid, wooncoöperaties, ontwikkelaars en grote aannemers moeten mee durven springen. Er is geen tijd voor koudwatervrees. Wij zijn op 5 voor 12 met de klimaatverandering en het water is helemaal niet koud. Wij ervaren het als onze verantwoordelijkheid om te helpen en ervoor te zorgen dat ook bij de bestaande grote bedrijven, duurzame beslissingen worden genomen.
De deelnemers van de sessies waren divers. De één is actief in biobased oplossingen voor bouwverf, een ander op zoek naar duurzame oplossingen voor bouwsystemen. Er waren collega-architecten aanwezig die gespecialiseerd zijn in passief bouwen en projectmatige, betaalbare woningbouw.
Het leverde interessante gesprekken op. Architecten kwamen met hun uitdagingen: problemen waar zij tegenaan liepen en hoe wij dat op zouden lossen. Het is fijn om elkaar op deze manier te kunnen helpen. Er was veel interesse in materiaalgebruik en de voordelen, nadelen, toepassing en combinaties van verschillende materialen.
Waar moet je rekening mee houden? Wat moet je meenemen in je overweging? Wanneer is welke oplossing interessant?
Om tot goede resultaten te komen, is het belangrijk om de hele keten mee te krijgen. De opdrachtgevers hebben vaak een mooie ambitie. Het is aan ons, de professionals, om te zorgen dat de ambities niet verloren gaan in het proces of door bezuiniging op het laatste moment. Een goede en betaalbare biobased woning, school of appartementsgebouw zijn allemaal mogelijk. Met een integrale aanpak van een gedreven bouwteam geldt: the sky is the limit!
Tot slot hebben wij besproken hoe je anderen kan overtuigen om te kiezen voor biobased en hoe je spookbeelden die rondgaan kunt ontkrachten. Genoeg gespreksstof!
Op de hoogte blijven van de activiteiten van NarrativA architecten? Meld je hieronder aan voor onze nieuwsbrief.
Ondanks dat ik al redelijk veel weet op het gebied van biobased bouwen, was de verdiepingssessie van meerwaarde. Nieuwe inzichten op een heldere manier gepresenteerd, in samenwerking met een open dialoog zorgden voor een erg prettige middag.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau. Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!