Tijdens webinars, op social media en in gesprekken krijgen wij regelmatig vragen over houtbouw en biobased.
We geven in dit artikel graag antwoord op de veelgestelde vraag over bouwen met hout:
Is opschaling wel mogelijk? Hebben we wel genoeg hout voor grootschalige houtbouw?
Vraag:
“Als alles van hout gebouwd gaat worden….dan krijgen we toch nu een capaciteitsprobleem net zoals iedereen elektrisch gaat rijden?”
Antwoord:
Jammer genoeg verwacht ik niet dat in één dag alles van hout gebouwd gaat worden, maar het is wat mij betreft op termijn zeker wenselijk.
Met hout kan je efficiënt bouwen zoals met houtskeletbouw (HSB), waar het percentage constructiehout rond 10-12% is en de rest bestaat uit natuurlijke isolatiematerialen en afwerkingen. Er is op dit moment meer dan genoeg bouwhout in de bossen van Europa. Europese bossen bedekken ongeveer 38% van het landoppervlakte van de EU-lidstaten.
Op het moment dat de vraag naar bouwhout verder zal stijgen, kan er meer hout geoogst worden. Met verantwoorde bosbouw kunnen we voldoende oogsten voor de bouwsector, zonder dat het bosareaal afneemt. Momenteel is 98% van het bouwhout dat we in Nederland gebruiken al van aantoonbare duurzame herkomst (FSC, PEFC ets…). Het risico op ontbossing als we meer met hout gaan bouwen is daarom irreëel. Sterker nog, door te oogsten krijgt het bosareaal een financiële incentive om ook op lange termijn in stand te houden. Meer hierover lees je in hoofdstuk 7 van de rapportage “Woningbouw in hout” van Centrum Hout.
Afgelopen jaar hebben we de vraag naar bouwhout heel snel zien groeien. De bottleneck waardoor de prijzen omhoog schoten, zat hem vooral in de verwerkende sector. Deze moesten hun (door de coronacrisis) voorraden ineens heel snel opschalen. Het zou fijn zijn als er meer houtverwerkers bij komen en als wij op lange termijn in Europa meer productiebossen zullen planten voor bouwmaterialen voor toekomstige generaties. Dit zal de drempel naar een 100% biobased bouwsector verder verlagen.
Het grote verschil tussen elektrisch rijden en houtbouw, dat is de grondstof. Voor accu’s en voor PV-cellen zijn de grondstoffen schaars en niet vernieuwbaar. Bomen zijn een hernieuwbare grondstof die water en voedingsstoffen uit de grond haalt. In combinatie met de CO2 uit de lucht en zonne-energie groeien ze tot een volwassen boom. Met relatief weinig energie maak je van een boom een bouwproduct. Tijdens deze productie biedt je voor de volgende generatie bomen al weer een nieuw open plekje bosgrond.
Als wij deze natuurlijke cyclus zullen behouden met duurzaam bosbeheer, dan is hout één van de weinige echte duurzaam constructieve bouwmateriaal!
Stalen liggers of betonnen wanden groeien niet zomaar uit de grond binnen 30 jaar, maar hout wel…
Heb jij ook een vraag voor NarrativA architecten? Meld je aan voor ons volgende webinar, stel je vraag in de chat en we beantwoorden ‘m graag.