Geen tiny house of een schuur, maar een muziekruimte in de tuin. Deze vrijstaande muziekruimte is bedoeld als oefenruimte en atelier. Een afgezonderde ruimte met voldoende geluidisolatie en absorptie is voor de muzikanten én omwonenden wel zo fijn. De hele band mag komen oefenen zonder dat er geluidsoverlast is voor de omgeving. We vertellen graag meer over de geluidisolatie en wandopbouw van deze houten muziekruimte.

Een muziekruimte in de achtertuin van een woning heeft als één van de belangrijkste eisen: een geluiddichte schild. De geluidisolatie van een standaard garagebox of schuur, is voor het beoefenen van muziek niet voldoende. Hoe zorg je voor een goede geluidsdichte oefenruimte?

Opbouw gevel en opbouw dak

Biobased wandopbouw met extra geluidseisen

Op de afbeelding zie je de opbouw van de wand. Aan de buitenkant komt een houtskeletbouw wand en dak. Dit is de hoofdconstructie van de muziekruimte. Aan de binnenkant wordt een voorzetwand geplaatst met 2 centimeter afstand van de buitenwandconstructie. Op deze wijze ontstaat er een box-in-box constructie. De twee afzonderlijke wandconstructies zorgen er al voor dat het geluid deels wordt geabsorbeerd. De ruimte tussen de constructies wordt gevuld met zachte cellulose isolatie. Voor een nog betere geluidisolatie, wordt zware beplating toegevoegd aan de wanden zodat de trillingen beter worden opgevangen. De combinatie van twee verschillende wanden zonder harde verbindingen tussen binnen en buiten en de extra massa aan beide kanten, zorgen voor een ideale geluidsisolatie volgens het massa-veer-massa principe. De band kan komen oefenen zonder zich zorgen te maken of de buren dezelfde muzieksmaak hebben.

Op de hoogte blijven van dit project en onze andere projecten? Meld je hieronder aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau. Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!