Ecologische architect

Zeg jij als organisatie mee te helpen aan een duurzamere wereld of bied je duurzame oplossingen? Straal je dit ook al uit met je gebouw(en)?

Duurzaam kantoor bouwen: kantoorpand voor de toekomst

Waarom zou je een duurzaam bedrijfspand bouwen? Niet alleen om aan de wet te voldoen, toch? Ecologische, biobased gebouwen hebben veel voordelen.

Om met een open deur te beginnen: Biobased bouwen is goed voor het milieu.
CO2 is de bouwsteen van alle plantaardige materialen. In een ecologisch, biobased gebouw is daarom veel CO2 opgeslagen in de constructie en de isolatiematerialen. Deze opslag blijft minimaal 75 jaar of langer intact. Gedurende de gehele levensduur van het gebouw, is deze CO2 onttrokken uit de atmosfeer en draagt het dus niet langer bij aan opwarming van de aardbol.
Bron: Ruimte voor Biobased Bouwen – Strategische Verkenning (2020) Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Biobased gebouwen zijn niet alleen goed voor het milieu, ook voor de mens leveren onze gebouwen veel voordelen. Uit onderzoek is gebleken wat wij allemaal al wisten: medewerkers in werkomgevingen met veel hout, zijn tevredener. Hout en natuurlijke materialen zijn goed voor het welzijn van de medewerkers én zorgen voor hoger productiviteit een lager verzuim. Welk bedrijf wilt dat nou niet?

Ook voor schoolgebouwen zijn houtbouw en natuurlijke materialen aan te raden. In leeromgevingen zorgt hout voor betere leerprestaties, hogere cijfers, betere concentratie en minder ADHD klachten.
Bron: Wood, Well-being and Performance: The Human and Organizational Benefits of Wood Buildings (2020), Graham Lowe, Ph.D.

Eigenlijk het is gek dat sommige gebouwen nog steeds op een traditionele wijze gebouwd worden als je alle voor- en nadelen naast elkaar legt.

Onze ecologische, biobased gebouwen:

  • Gebruiken duurzame, hernieuwbare en gezonde materialen
  • Hebben een fijn binnenklimaat en dragen bij aan een prettige leef- of werkomgeving
  • Gebruiken passieve zonne-energie
  • Zijn zeer energiezuinig in gebruik
  • Zijn voorzien van goede, gezonde en controleerbare ventilatie
  • Zijn gezonder voor de bewoners en/of gebruikers en verminderen gezondheidsklachten
  • Dragen bij aan het vastleggen van CO2 en hebben een minimale stikstof uitstoot
  • Hebben een leefklimaat met weinig fijnstof en vluchtige organische stoffen
  • Passen goed in de omgeving met uitgesproken architectuur
  • Zijn goed gedetailleerd en gedocumenteerd voor de bouwer en de beheerder

Project: natuurobservatie

Momenteel zijn wij bezig met het voorontwerp voor een natuurobservatie in het polderlandschap. De locatie zal voor verschillende maatschappelijke doeleinden gebruikt gaan worden, denk aan educatie en verbinding met de natuur maar ook voor exposities, bruiloften, retraites, meditaties en bezinning. Het ontwerp past mooi in de omgeving en naast het bestaande boerenerf. Als bezoeker kom je eerst dieper onder de polder grond. Vanuit het donkere gegronde gevoel loop je omhoog naar het licht. Vanaf maaiveld kan je naar de feestelijke zaal of nog hoger naar het uitkijkpunt boven op de toren met een mooie uitzicht over de polder.

Doorsnede schets natuur kijkuit

Schetsontwerp: doorsnede natuur observatie

Project: distributiecentra

We hebben een mooi voorstel gemaakt voor de ontwikkeling van een distributiecentra op een ecologische en biobased manier. Het geïnteresseerde bedrijf is zelf bezig met het ontwikkelen duurzaam producten. Uiteraard staat duurzaamheid, ook bij hen, hoog in het vaandel. Zij hebben ook zelf de overtuiging dat het pand op een biobased manier ontworpen en gebouwd moet worden. We hopen hen te kunnen ondersteunen met een goed, passend ontwerp en de uitwerking ervan tot nog een geslaagd project.

NarrativA architecten is niet alleen een ecologisch architectenbureau voor particulieren, maar ook voor de zakelijke markt. Wij zijn momenteel aan het uitbreiden naar de professionele markt. Ben je een ondernemer, ontwikkelaar of vastgoedbeheerder en werkzaam bij een woningbouwcoöperatie, onderwijsinstelling of andere organisatie?
Wil je een uitstekend ecologisch, biobased, functioneel, mooi en gezond gebouw neerzetten? Waarin jouw medewerkers, cliënten, bewoners en bezoekers optimaal presteren? Dan ben je bij ons aan het juiste adres!
 Neem contact op voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Bronnen:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau. Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!