Artist’s impression: achtergevel

Yes, de omgevingsvergunning is verleend!
Dit betekent dat wij toestemming hebben om de plannen voor de woning in Oosterwold door te zetten. Wij zijn hard bezig met het afronden van de technisch ontwerpfase en het afstemmen van de begroting. De aannemer is bezig met de laatste offertes van de onderaannemers en de aanpassingen in de begroting. De laatste beslissingen over de afwerkingen moeten bij hen bekend zijn voordat de bouwvoorbereiding van start kan gaan.

Indeling

Bij elk ontwerp van een woning, besteden wij veel aandacht aan de woonwensen en levensstijl van onze opdrachtgevers. Wat zijn hun wensen, ideeën en dromen met betrekking tot het ideale droomhuis? 

De woning in Oosterwold is ontworpen voor Niek, Meike en hun 3 dochters. Het huis moest een grote leefruimte hebben voor een groeiend gezin. Een grote open ruimte waar een goede verbinding is tussen de keuken, eethoek en zithoek. Een ruime keuken en bijkeuken waren ook van belang, zeker met het vooruitzicht van veel groente uit eigen tuin. Nog een belangrijke wens was een werkkamer die goed afsluit van de rest van het huis. Zo kunnen de kinderen lekker spelen zonder geluidsoverlast te veroorzaken voor de werkenden. Deze wens zal veel voorkomen de komende jaren, zeker door de uitbraak van Corona en het vele thuiswerken.

Begane grond

Eerste verdieping

Op de verdieping wilden ze graag aparte slaapkamers voor elke dochter. Dus drie kinderslaapkamers, hoofdslaapkamer met inloopkast en eigen badkamer. Deze waslijst moest allemaal passen binnen de toegestane bruto vloeroppervlakte (BVO) en uiteraard het budget. Om meer te kunnen realiseren binnen het bestaande budget, wordt het huis casco+, wind- en waterdicht opgeleverd door de aannemer.
Niek en Meike zullen, met wat hulp van familie en vrienden, de stap tot een sleutelklaar huis zelf verzorgen. 

Locatie Oosterwold

Oosterwold is een bijzonder gebied tussen Almere en Zeewolde. De opdrachtgevers, Niek en Meike, hebben hier een ruime kavel aangeschaft van 1600 m2. De regels in Oosterwold zijn iets anders dan in de rest van Nederland.

De grond is wat goedkoper maar je mag maar 12,5% van het kavel gebruiken als bruto vloeroppervlakte (BVO). Zowel de begane grond als verdiepingen en vliering vallen hieronder. Het idee hierachter is om te zorgen dat het gebied niet vol wordt gebouwd. Het overige deel kan gebruikt worden voor permacultuur, voedselbos, groen en water. Het gebied heeft dus een sterk groen en agrarisch karakter.

De wens voor een ecologische woning is dan ook niet verrassend. Bij de houtskeletbouw woning wordt uiteraard gebruik gemaakt van ecologische, biobased concepten en materialen.

Artist’s impression: voorgevel

Zongericht ontwerp

De vrijstaande woning is zongericht ontworpen. Aan de zuidkant van het huis bevindt zich veel glas en een overdekt terras. In de winter staat de zon laag genoeg om naar binnen te schijnen waardoor het huis op een natuurlijke wijze door de zonnestraling wordt verwarmd, (Passieve zonne-energie). In de zomer blijft de zon juist buiten door de hoge zonnestand en de overkapping over het terras. Hierdoor wordt het zomers, binnen niet te warm.

De zonnestraling die buiten wordt gehouden voorkomt oververhitting. Met gordijnen houd je de zonnestraling naast het raam, maar de warmte is dan al binnen en het huis wordt snel te warm. 

Het zongerichte ontwerp zorgt voor extra wooncomfort, mooie lichtinval, energiebesparing en natuurlijke klimaatbeheersing.

Passieve zonne-energie

We zijn 8 maanden geleden gestart met het schetsontwerp en onlangs is de omgevingsvergunning goedgekeurd. We houden jullie graag op de hoogte over verdere ontwikkelingen rondom dit project. De eerste schop in de grond is gepland voor de tweede helft van 2021. Voor de bouwvak wordt de fundering gestort. Na de zomer komen de geprefabriceerde houtskeletbouwelementen op locatie. Het is nog druk bij de meeste bouwbedrijven en door Corona zijn sommige planningen wat ruimer geworden. Wij wachten met geduld op onze beurt en zullen de tijd gebruiken voor een uitstekende bouwvoorbereiding zodat de bouw soepel zal verlopen.

Wij hebben er alle vertrouwen in!

Ben je benieuwd wat Niek en Meike over dit project en NarrativA te vertellen hebben? Je leest hun ervaring in de recensie.

Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Vul het inschrijfformulier hieronder in om op de hoogte te blijven van nieuwe blogposts en lezingen, ongeveer een keer per maand. Heb je een vraag of opmerking? Zet deze in een reactie onder de blogpost of stuur ons je verzoek via het contactformulier.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau. Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!