Door het woningtekort zullen er de komende jaren veel huizen gebouwd moeten worden. De initiatiefnemers van de petitie ‘Maak Natuurinclusief Bouwen verplicht’ willen dat dit op een natuurinclusieve manier gebeurt, zodat de natuur niet verdrongen wordt. Wij ondersteunen dit initiatief en hebben ons bij deze petitie aangesloten.
De natuur heeft het zwaar: de biodiversiteit neemt snel af, insecten (en daardoor ook vogels en andere dieren) verdwijnen. Dit is ook gevaarlijk voor de mens. Door op een andere manier te bouwen, niet alleen ecologisch en biobased, maar ook natuurinclusief, kunnen we bijdragen aan het behoud en ontwikkeling van biodiversiteit. Door Natuurinclusief Bouwen tot norm te verheffen en maatregelen te verankeren in het bouwbesluit, kan de natuur zich herstellen en wordt de biodiversiteit en leefbaarheid in de stad verbeterd.
Zelf nemen wij natuurinclusief al vanuit onze intrinsieke motivatie mee in onze ontwerpen. Wij willen dat onze projecten regeneratief zijn, dat wil zeggen: dat onze gebouwen iets bijdragen aan de natuur, in plaats van natuur verdringen.
Een mooi natuurinclusief voorbeeld is het gebruik van groene daken, met begroeiing van planten (sedumdak). Het dak krijgt hierdoor een dubbele functie: het geeft niet alleen een dak boven het hoofd van de bewoners of gebruikers, maar het dak wordt ook gebruikt voor vegetatie. Zeker in stedelijke gebieden maakt dit een enorm verschil voor insecten en vogels. Andere bijkomende voordelen van groendaken zijn, dat ze goed isoleren tegen zomerwarmte en dat het een buffer vormt voor de afvoer van zware regenbuien.
Hieronder zie je het sedumdak van Shai, welke al 12 jaar op zijn woning in Utrecht ligt. Als hij uit zijn slaapkamerraam kijkt, geniet hij van groen, bijen, vogels en bloemen:
Momenteel zitten we bij een paar projecten in de ontwerpfase waarbij we nestgelegenheden in de woning willen integreren. Hierdoor kunnen (beschermde) dieren makkelijker een nestplek vinden. Bij de verbouwing in Overijssel hebben wij vogel-nestkasten in de dakranden ontworpen. Op de boerderij kunnen ook nog ruimtes gecreëerd worden voor vleermuizen, insecten en egels.
Maar met alleen natuurinclusieve ontwerpen op vrijwillige basis, komen we er helaas niet. Om natuurinclusief bouwen de standaard te maken, zal het opgenomen moeten worden in de wet.
Meer lezen of de petitie tekenen? Ga naar de pagina ‘Maak Natuurinclusief Bouwen verplicht’.
Tip: Heb je slakkenoverlast bij je moestuin? Een egel in de tuin kan je wel helpen. Ze eten veel slaken en zorgen voor natuurlijk evenwicht in je tuin.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau. Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!