Proefrit

Het ontwerpen en bouwen van een eigen huis kun je niet vergelijken met de aankoop van een auto. Het proces is wellicht wel vergelijkbaar: voordat je een grote koop gaat doen, wil je weten of het een verstandige keuze is.

Recent kregen we naar aanleiding van een kennismakingsgesprek de vraag of we ook ‘Proefritten’ verzorgen, niet voor de duur van een intakegesprek, maar langer. Zodat onze potentiële klant kon ervaren hoe het is om met ons samen te werken. We vonden de vraag zo interessant dat we er even bij stil wilden staan.

Proefrit auto

Voordat je een gloednieuwe auto koopt, met allerlei extra accessoires en services, wil je weten of de auto bij je past en fijn is. Het is duidelijk dat een nieuwe auto veel kost, maar de vraag is of de prijs-kwaliteitverhouding goed is. Door een proefrit te maken van een uur krijg je een eerste indruk. Je weet echter niet hoe de stoelen zitten na twee uur rijden, of de bediening van de airco handig is, of de nieuwe kast die je hebt gekocht wel achterin past, enzovoorts. Je leert een auto pas kennen na intensiever gebruik.

Proefrit

Proefrit NarrativA

Zoals je kunt lezen op onze site, bieden wij potentiële klanten een vrijblijvend intakegesprek aan van twee uur bij ons op kantoor. Als voorbereiding op het gesprek krijg je per mail een intakeformulier met een aantal vragen. We vragen je om een moodboard te maken, hoe groot de woning moet worden, welke budget je voor ogen hebt en wat je motivatie is om ecologisch, biobased te willen bouwen.

Kom je er zelf niet helemaal uit hoe groot het huis moet worden? Geen probleem: tijdens ons gesprek helpen wij je daar mee.

We bespreken in grote lijnen jouw wensen met betrekking tot de bouw van jouw droomhuis. Er is veel ruimte voor vragen, je krijgt waardevolle tips over de kavel en het huis, en we krijgen een goede eerste indruk van elkaar. Is er vertrouwen en enthousiasme om samen aan de slag te gaan?

Langer testen?

Wil je de auto nog langer uitproberen, dan kun je wellicht als potentiële autokoper het model dat je begeert een tijdje huren, bijvoorbeeld om ermee op vakantie te gaan. Tijdens die weken leer je de auto goed kennen en weet je zeker of je hem wilt kopen of niet. Heeft de auto voldoende laadruimte? Komt hij soepel de bergen over met een caravan? Zitten de stoelen fijn tijdens lange ritten?

Als je na de huurperiode de auto wilt kopen, dan worden de huurkosten uiteraard van het totaalbedrag afgetrokken. Als je de auto niet wilt kopen, dan heb je waarschijnlijk wel een goede vakantie gehad zonder verplichtingen, en ben je een schat aan ervaring rijker. Bij het kiezen van een andere auto weet je niet alleen goed waar je op moet letten, je hebt zelfs de auto al deels vormgegeven.

In het geval van de keuze voor een architect, zou je de proefrit, lees ons kennismakingsgesprek, kunnen verlengen met het laten maken van een compleet schetsontwerp (4-6 weken). Tijdens een volgend gesprek stellen wij samen het programma van eisen (alle gewenste ruimtes + oppervlaktes) op en maken wij een vlekkenplan: waar komen welke ruimtes en wat is de relatie tussen de ruimtes. Aan de hand van het programma van eisen, het vlekkenplan, het bestemmingsplan en de eisen van de welstand, maken wij schetsen. Uiteraard checken we eerst of de wensen passen bij het beschikbare budget, is het plan haalbaar? Na een aantal weken kunnen wij onze schetsen en ideeën met elkaar bespreken. Na dit overleg is een hele nieuwe woning geboren.

Met een schetsontwerp – heb je veel meer dan alleen de ervaring.

Analogie

Hier gaat de analogie van de aankoop van een auto met onze diensten niet helemaal op. Na een langere testrit – een compleet schetsontwerp – heb je niet alleen de ervaring met ons, maar heb je ook veel nagedacht over wat je wel en niet wilt in en rondom je huis. Daarnaast heb je tastbare resultaten in de vorm van tekeningen en lijsten. De eerste en belangrijke stap in het ontwerpproces is gemaakt. Het programma van eisen (alle gewenste ruimtes) is vastgesteld, de indeling van de woning is in hoofdlijnen bepaald. Je hebt een beeld van de woning en een richting van de architectuur.

Misschien zitten wij met een van de geschetste opties gelijk in de goede richting. Of anders nemen wij verschillende oplossingen in de opties die je aanspreken en combineren die tot een nieuwe optie.

Als je na het maken van ons schetsontwerp niet enthousiast bent, of niet het gevoel hebt dat wij jouw wensen goed verbeelden, dan heb je wel waardevolle informatie. De investering is geen weggegooid geld. Er is veel denkwerk gedaan en er zijn keuzes gemaakt. Wij kunnen nog een poging doen om jouw droomhuis te tekenen. Of je neemt al je ervaringen mee naar een andere partij, waar je dan niet op nul begint.

Wil jij ook een proefrit maken met NarrativA?

Bel of mail ons voor het gratis intakegesprek!

Telefoon: 030 – 752 1788, mobiel: 06 – 41 00 19 45 (Shai) of vul het contactformulier in.

Een hele nieuwe woning is geboren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau.

Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!