Aanbouw hoekhuis Houten
een houten aanbouw van 1,5 meter breed
De gas- en energieprijzen voelen we allemaal in onze portemonnee; zeker in 2022 na de exponentiële stijging van de gas- en elektriciteitsprijzen naar aanleiding van de oorlog in de Oekraïne. Bij nieuwbouw en bij renovatie kun je zorgen voor een optimaal daglicht, een goede isolatieschil, een degelijk ventilatiesysteem, hoge luchtdichtheid, dampopen wand- en dakopbouw en nog belangrijker: een gezond en constant binnenklimaat. Deze aspecten zijn niet alleen goed voor jezelf en voor het milieu. Tegenwoordig zal je het ook financieel sneller terugverdienen in de veel lagere energiekosten en de waardestijging van je woning.
Eind 2013 had ik het kennismakingsgesprek met mijn klanten uit Houten. Ze wilde meer ruimte creëren, voor hun twee opgroeiende kinderen, op eigen kamers. Je kent het vast wel, een hoekhuis in een jaren ’80 wijk. Meestal een gewone rijwoning maar dan met een blinde kopgevel, en als je geluk hebt nog een extra raampje naar opzij. Op de eerst verdieping, binnen een redelijk ruime beukmaat van zes meter, bevinden zich drie slaapkamers en een badkamer (zie onder). De tweede en derde slaapkamer (meestal de kinderkamers) zijn piepklein, onhandige kamertjes van 2,14 m breed bij 4,38 m (zie onderstaande plattegrond). Tieners willen vaak privacy en iets meer afstaand van hun ouders dan voorheen. Dat is de reden dat ze zich urenlang op hun eigen kamer bevinden. Tijd om te kijken naar de mogelijkheden.
Een van de opties als je meer ruimte wil, is verhuizen naar een nieuwe, grotere woning. Verhuizen is vaak duurder dan een verbouwing, als je van rijtjeshuis naar twee-onder-één-kapwoning of naar een vrijstaande woning wil. De betaalbare keuzes zijn niet altijd in de buurt. Dan moeten jullie en de kinderen iets verder weg, naar een nieuw gebied waar je een nieuwe vriendenkring moet opbouwen. Vaak niet ideaal voor een sociale tiener.
Het voordeel van een hoekhuis is dat je vaak nog wat ruimte naast het huis hebt aan één van de zijgevels om uit te breiden. In dit geval was de ruimte beperkt. Anderhalve meter tot aan de erfgrens. Is het dan wel de moeite waard om een dergelijk grote investering te maken voor maar 1,5 meter aanbouw?
Het is tijd om een haalbaarheidonderzoek te doen!
- Wat zijn de mogelijkheden binnen het bestemmingsplan?
- Hoeveel ruimte wordt gecreëerd op de eerste verdieping?
- Worden de kinderslaapkamers beter bruikbaar en indeelbaar?
- Wat zijn de ruimtelijke moglijkheden op de begane grond; woonkamer en keuken?
- Wat zijn de geschatte bouwkosten?
- Wat zou de gemeente ervan vinden? Het plan kan helaas niet onder de vergunningvrije regels gebouwd worden, dus een omgevingsvergunningstraject is verplicht.
Wij gingen aan de slag met het onderzoek en schetsen. Een uitbreidingsplan van alleen een aanbouw van anderhalve meter of een combinatie van aanbouw naar de zijkant in combinatie met een uitbouw naar achter. Het laatste biedt veel toegevoegde waarde maar wat zou het allemaal kosten?
De grove indicatie van de bouwkosten viel tegen. Het kost veel geld om te bouwen in Nederland. De bouwkwaliteit is hoog, maar zo ook de materiaalkosten en man-uren. Al met al was het toen een hoog bedrag, van ruim €100.000,-. Als wij anno 2022 kijken naar de bedragen van toen lijkt het opeens niet zoveel. Op dit moment, bijna 10 jaar later, zijn de bouwkosten bijna verdubbeld. Na een paar weken twijfelen is de knop doorgehakt, wij mogen door!
Hieronder zie je de bestaande en nieuwe situatie. De stippellijn geeft aan waar de buitenmuur was, en de nieuwe vloerafwerking van de eethoek-keuken. Door de overgang van vloerafwerking verder terug te leggen, lijkt de aanbouw visueel veel groter dan de werkelijke 1,5 meter.
Projectgegevens
Jaar:
2015
Locatie:
Houten
Opdrachtgever:
Particulier
Status:
Opgeleverd
Oppervlakte (BVO):
95 m2
Project-architect:
Shai van Vlijmen
Project-team:
Shai van Vlijmen
Christiaan Gombert
Alain Fernández del Rey
Fotograaf:
Nadine van den Berg
De aanbouw lijkt visueel veel groter dan de werkelijke 1,5 meter door de vloerafwerking en het verlaagd plafond die verder richting de woonkamer zijn getrokken.
De staalkolom is geplaatst om het gewicht van de staalconstructie en de eerste verdiepingsbetonvloer op te vangen. Het is ook mogelijk om met wat extra stalen liggers, zonder de kolom te werken. Door o.a. financiële overwegingen is gekozen voor de huidige oplossing.
De linker zijgevel bevindt zich op het zuiden. De kozijnen op de begane grond zijn relatief hoog geplaatst om de privacy te garanderen. De langgerekte valramen zijn geplaatst met een diepe negge (het kozijn heeft een grote afstand tot de voorkant gevel). Op deze manier zorgt de gevel voor schaduw in de zomermanden. Tijdens de wintermaanden schijnen de zonnestralen naar binnen en verwarmen het huis. De ramen op de eerste verdieping hebben buitenzonwering om oververhitting te voorkomen.
Op deze foto zie je het aanzicht van de voorgevel van het rijtjeshuis vanaf de straat. De heg en het gras langs het huis zijn gemeentegrond. Daar mogen wij niet bouwen.
De dakvorm van de aanbouw, mansardedak, is afwijkend dan de daken van rest van de straat. Met een zadeldak komt de goothoogte te hoog uit. Door de knik in het dak wordt genoeg ruimte gecreëerd binnen in het huis, en de goot kan lager geplaatst worden zoals is bepaald in het bestemmingsplan.
Op de foto hiernaast zie je het aanzicht van de slaapkamer met de mansardedak knik. De dakvorm creëert een speelse ruimte met een ideale plek voor het bureau / werkplek.
Het is maar een klein verschil van 5 graden tussen een normale wand van 90 graden en de steile dakhelling van 85 graden. Dit is ook de reden dat veel woningen in landelijke gebieden, een mansardedak hebben. Op deze manier wordt veel ruimte creëert op de eerste verdieping in combinatie met een lage goothoogte.
De extensie is opgebouwd uit dampopen ecologische houtskeletbouw. De begane grond vloer is een PS renovatievloer op heipalen en beton funderingsbalken. De kozijnen zijn uitgevoerd in aluminium zoals de bestaande kozijnen, dit had de voorkeur van de opdrachtgevers.
De gevelafwerking is uit onbehandeld thermisch gemodificeerd hout. Het hout vergrijsd heel snel en verandert van kleur aan de hand van de weersomstandigheden. Het dak is afgewerkt met dakpannen: knikpannen voor de knik in het dak en gevelpannen over de gevelaansluiting zonder boeiboorden.
Op deze foto zie je het aanzicht vanaf de eethoek naar de keuken aan de voorkant van het huis.
Op deze foto zie je de tiener slaapkamer op de eerste verdieping, met een dakraam en een luik naar de berging achter het knieschot.
Linker zijgevel en achtergevel
Recensie opdrachtgever
‘ De directievoering door Shai was erg nuttig ‘
‘Wij hebben Shai ontmoet bij kennissen waar hij een verbouwing had gerealiseerd die lijkt op wat wij ook wilden.
Shai’s interesse in duurzaam en gezond bouwen sprak ons aan. Shai heeft voor ons een ontwerp gemaakt van een uitbouw waarbij de zijgevel van ons hoekhuis werd verplaatst. Hij heeft ons bijgestaan in het moeizame proces van vergunningverlening met de gemeente en alternatieve ontwerpen aangedragen om die vergunning rond te krijgen.
Ook de bouwbegeleiding / directievoering door Shai was erg nuttig want er waren veel vraagstukken waar wij als leek geen ervaring mee hadden en bij afwijkingen moet er snel worden gehandeld.
Sinds de verbouwing achter de rug is en wij weer in ons huis zijn teruggekeerd genieten we nog elke dag van de nieuwe ruimte.’
Jaap Boumans