Biobased Passiefhuis te Haarlem
In lijn met de naastgelegen hallen
Dit ecologische biobased Passiefhuis in hartje Haarlem is duurzaam, toekomstbestendig, energieleverend en heeft een uitstekend binnenklimaat. Het ontwerp is in lijn met de naastgelegen hallen waardoor het niet alleen opvalt, maar ook thuishoort in de omgeving.
Na jaren werkplezier op deze mooie locatie hebben Gerrit en Margaret gekozen om het bijgebouw van de machinale houtwerkplaats te slopen en hun eigen huis, volledig in hout, op deze plek te bouwen.
De locatie van de werkplaats en de bedrijfshallen ligt tussen een ‘nieuwe’ woonwijk ontworpen door, Herman Herzberger, aan de ene kant en de oude lintbebouwing langs de rivier het Spaarne aan de andere kant. In ons ontwerp hebben wij ervoor gekozen niet aan te sluiten bij de lintbebouwing of de nieuwe structuur, maar op de naastgelegen bedrijfshallen.
Vorm en functie
De woning krijgt dezelfde vorm als de vijf hallen, een rechthoekige vorm met een zadeldak zoals goed te zien is in het straatbeeld en op de luchtfoto. Het is als het ware een zesde hal, maar dan bekleed met hout en veel strakker gedetailleerd, zodat het duidelijk is dat het om een woning gaat. De eenduidige vorm wordt versterkt door de gevel en het dak te bekleden met dezelfde bamboe delen. De goten en hemelwater-afvoeren zijn weggewerkt achter de geveldelen om de vorm niet te verstoren. De ‘monoliete’ vorm wordt in een bepaald ritme geaccentueerd door heldere stroken van glas, en zonnepanelen, alsof met een kaasschaaf een aantal plakjes van de buitenbetimmering zijn weggehaald.
Een unieke gevel en een heldere structuur
De heldere structuur en het ritme van de gevel worden ook binnen zichtbaar gemaakt door de gelamineerde houten spanten, die grotendeels in het zicht blijven.
De woning is ontworpen volgens biofilisch principes en het passiefhuis concept met biobased isolatiematerialen, die zorgen voor een hogere energieprestatie en gezonder binnenklimaat.
De zonwerende vouwhefluiken zijn gemonteerd boven de schuifdeuren aan de zuidgevel. Deze zijn elektrisch bedienbaar en bekleed, net als de gevel en het dak, met (een semi-open variant) bamboe geveldelen. In de zomermaanden functioneert de open zonwering als overstek en geeft voldoende schaduw. De dichte zonwering blokkeert de directe zonnestraling van binnenkomen, maar behoudt wel het zicht van binnen naar buiten.
De warme kleurtinten van de houten spanten worden herhaald in het interieur.
Biobased passiefhuis
De woning is uiteraard ecologisch gebouwd met een dampopen houtconstructie. Bij NarrativA doen wij niet anders. Dit huis is tevens ontworpen volgens het passiefhuis concept, dat zorgt voor een comfortabel en stabiel binnenklimaat met weinig dure installaties. Het huis heeft geen vloerverwarming, radiatoren of convectoren. Een kleine warmtepomp met geïntegreerde warmteterugwinning (WTW) zorgt voor optimale verse lucht met minimaal verlies van warmte en energie. Een zomer-nacht-ventilatieluik in combinatie met verticale schachten zorgen voor veel passief koelvermogen tijdens de zomernachten. De warmtepomp in de ventilatie-unit kan voor extra topkoeling zorgen als dat nodig is.
Wat Shai ontwerpt, springt er echt uit.
Onze opdrachtgevers, Gerrit en Margaret, hadden jarenlang een aannemersbedrijf en hebben het huis zelf gebouwd. Gelukkig zijn ze zeer tevreden met het ontwerp van NarrativA.
“NarrativA architecten steekt met kop en schouders boven andere biobased architecten uit. Kundig, enorm sociaal vaardig. Wat Shai ontwerpt, springt er echt uit. Shai’s betrokkenheid is enorm, dat heb ik wel anders meegemaakt als aannemer. Alles is keurig voorgewerkt en uitgekauwd door het team van NarrativA architecten. De plannen zijn gedetailleerd en de aansluiting op de techniek is goed.”
Eenvoudig van buiten, doordacht van binnen
In de plattegronden kun je zien dat het om een ruime woning gaat met een royale hal, grote leefkeuken met een kookeiland en een grote tafel voor familie-etentjes en feestelijke gebeurtenissen. De zithoek is tuingericht naar het zuiden. De keuken, bijkeuken, technische ruimte en de inpandige garage zijn met elkaar verbonden, handig toch?
Op de eerste verdieping bevindt zich een grote ‘master bedroom’ met een inloopkast en eigen badkamer. Aan de andere kant is een ruime kantoorruimte, welke tegenwoordig onmisbaar is geworden. Naast de vide is nog een slaapkamer en een bergruimte naast de lichtschacht / zonschoorsteen. De woning is ontworpen als open plattegrond waar bijna alle binnenwanden vrij verplaatsbaar zijn. Dat zorgt voor extra flexibiliteit als je bijvoorbeeld in de toekomst meerdere slaapkamers wilt realiseren bij een andere familiesamenstelling.
Achterin de keuken is een smalle lichtschacht met te openen dakramen.
projectgegevens
opdrachtgever: Gerrit en Margaret Blokdijk
jaar oplevering: 2023
oppervlakte: 276 m² (BVO), 225 m² (GO)
project architect: Shai van Vlijmen
projectteam: Garazi Robredo Manero,
Hans Klanker,
Christiaan Gombert,
Roanne van Heijst,
Ilse Kamphuis.
aannemer: Gerrit Blokdijk
constructeur: Clignett Constructieadvies B.V.
adviseur energie en binnenklimaat: Jan Geets – BCD Advies
drone foto’s: Marcus Koppen
fotografie: John Lewis Marshall
houtvezelisolatie: Gutex
zonwerende vouwhefluiken: Artino
cellulose inblaasspecialist: ECO comfort
houtleverancier: houthandel Jongeneel Haarlem
kozijnen leverancier: Timmerfabriek Bruschke BV
warmte pomp, WTW en ventilatie: Nilan Nederland
GRADwood gevelparket kliksysteem: Awood BV Uden
gelamineerde houten hoofddraagconstructie: Heko Spanten
Vraag hiernaast de projectdocumentatie aan.
Ontvang de brochure van dit project als pdf-bestand.
Door de projectbrochure op te vragen, wordt je ook aangemeld voor onze nieuwsbrief. Ongeveer één keer per maand ontvang je een e-mail met informatie over interessante blogberichten, lopende projecten, of lezingen. Als de e-mails niet meer wilt ontvangen, kun je je altijd uitschrijven via de link onderaan iedere e-mail. Wij hopen uiteraard dat wij je mogen inspireren om jouw droomproject te kunnen bouwen!