Ecologisch biobased huis te Rotterdam

Special Moderne Bouwstijl

Biobased met wintertuin

Een eigen huis bouwen is een droom van velen.
Helaas is een groot deel van het budget, door de hoge grondprijs in de Randstad, nodig voor de bouwkavel. Onze opdrachtgevers liepen al een tijdje met het idee om een eigen droomhuis te realiseren. Ze besloten een compacte kavel van 12×30 m in Rotterdam te kopen, om een moderne ecologische en biobased woning te bouwen.

De intrinsieke motivatie om een echt duurzaam huis neer te zetten was sterker dan de opgelegde regels. Een van het project voorwaarde was een hoog duurzaamheidsniveau. Ambitie is altijd fijn maar hoe kan het gecontroleerd  worden?

De gemeente heeft gekozen voor de berekening van de duurzaamheid door het GPR gebouw methode die zichtbaar kan maken of de gemaakte keuzes zijn duurzaam genoeg.  de verplichting was om 7,5 of hoger te scoren bij alle criterias. 

Door de smalle kavels staan de buurwoningen dichtbij, op ongeveer 4 meter afstand, en zorgen voor schaduw en minder privacy.
Hoe zorg je dan voor voldoende licht en privacy?
Bij dit project was de wintertuin een onderdeel van het antwoord. 

Een wintertuin/patio zorgt ook voor veel extra licht, wat vooral aan het einde van de dag diep het huis in schijnt. De wintertuin is afsluitbaar van de rest van het huis om warmteverlies te voorkomen tijdens koude winterdagen.

De woonkeuken is een riante ruimte, zeker voor zo’n smal kavel. Door een gedeelte van de woning vergunningsvrij bij te bouwen, is er meer ruimte ontstaan.

De woning is gebouwd met geprefabriceerde houtskeletbouw elementen, die dampopen zijn. De natuurlijke isolatiematerialen zorgen samen met een goede luchtdichting voor een fijn binnenklimaat.

Het ecologische huis straalt rust en warmte uit en ziet er strak en modern uit.

Biobased villa met wintertuin

Jaar:
2018

Locatie:
Rotterdam

Opdrachtgever:
Particulier

Status:
Opgeleverd

Oppervlakte:
224 m2

Project architect:
Shai van Vlijmen

Project team:
Shai van Vlijmen
Alain Fernández del Rey
Julen Barrientos 
Veronica Fernandez
Vincent Postma

Fotograaf:
Gerrit Heil 

De achtergevel is zuidzuidoost georiënteerd. De combinatie van een groot glasoppervlak en een verstelbaar louvredak zorgt het hele jaar door voor veel licht, zonder het gevaar van oververhitting in de zomermaanden.

De rechter zijgevel heeft minder glasoppervlakte en is daardoor meer gesloten naar de buurwoning toe.
De woonkamer/keuken krijgt mooi licht via twee dakramen in het groene dak en zorgt voor een stukje hemel in huis.

Vraag hiernaast de projectdocumentatie aan.

Ongeveer één keer per maand ontvang je een e-mail met informatie over interessante blogberichten, lopende projecten, of lezingen.

Als de e-mails niet meer wilt ontvangen, kun je je altijd uitschrijven via de link onderaan iedere e-mail. Wij hopen uiteraard dat wij je mogen inspireren om jouw droomhuis te kunnen bouwen!

Recensies Project Biobased villa te Leonidas

‘Als je een mooi, bijzonder en spannend huis wilt, dan moet je bij Shai’

Shai van Vlijmen is een fantastisch architect, een voorbeeld van hoe een architect hoort te zijn. Ik kan het weten, want ik heb twee zogenaamde architecten versleten en daarvoor leergeld betaald… Dankzij Shai weet ik wat een goede architect hoort te doen. Shai luistert heel goed, is kalm en kan je wensen in het ontwerp vertalen zonder het budget uit het oog te verliezen. Hij is creatief en heeft veel kennis over duurzaam bouwen.
Tijden het aanvragen van de omgevingsvergunning traject merk je dat. Zijn ontwerpen zijn echt mooi, hij is ook een man van details.
Dat maakt volgens mij het verschil tussen een gewone catalogus woning en een echt design huis. Zijn ontwerp in Driemond trok mijn aandacht. De lijnen van dat huis zijn buitengewoon spannend.

Mijn positieve mening over hem deel ik met experts in de bouwwereld, die ik ben tegengekomen in deze spannende reis. ‘Shai van Vlijmen is niet zo maar een architect,’ zei de eigenaar van een bekend bouwbedrijf van houtbouwsystemen in het oosten van het land tijdens een bezoek aan zijn showroom. Ook mijn buurman architect van het duurzaam bouwen project Leonidas in Rotterdam is erg onder de indruk van het ontwerp van Shai en zei: ‘Dit ontwerp moet je niet aan een aannemer weggeven.’ Kortom: als je een mooi, bijzonder en spannend huis wilt, dan moet je bij Shai van Vlijmen zijn.
Familie Lee  – november 2016