Dubbele Schuurwoning

2 families onder 1 dak

Woning voor een modern samengesteld gezin.

Als ouders gaan scheiden, zijn de kinderen vaak diegenen die met een koffer of sporttas om de week van de ene ouder naar de andere ouder moeten ‘verhuizen’.

De gedachte hierachter is dan: ‘In plaats van één slaapkamer hebben ze er nu twee.’ Maar is dat wel de beste oplossing voor de kinderen? Hoe voelt het voor een kind om twee eigen kamers te hebben? Ben je twee keer zo blij met twee huizen? Of voel je je eigenlijk nergens echt thuis?

Projectgegevens

Jaar:
2018

Locatie:
Almere

Opdrachtgever:
Particulier

Status:
Opgeleverd

Oppervlakte:
326 m2 BVO

Project architect:
Shai van Vlijmen

Project team:
Shai van Vlijmen,
Julen Barrientos,
Veronica Fernandez,
Vincent Postma,
Beñat Cabrera,
Amaia Monge
 

Fotograaf: Joni Israeli 

Hoe kan je zo’n situatie voorkomen?

Mijn opdrachtgevers zijn vooruitstrevende ouders – gescheiden en allebei met een nieuwe partner – en hebben samen twee kinderen.
Dit moderne, samengestelde gezin was op zoek naar een nieuwe woonvorm die hun manier van leven kon ondersteunen. Met oog voor het belang van de kinderen, de organisatorische en financiële voordelen zijn wij aan de slag gegaan om een passende woning voor iedereen te ontwerpen.

Het is een bijzondere twee-onder-een-kapwoning geworden met de kinderkamers als verbinding tussen de twee woningen.

Artist impression – zuidgevel

Eerste verdieping

Zoals je op de tekening van de eerste verdieping kan zien is de gang waaraan de kinderkamers liggen aan beide zijden afsluitbaar. Voor de kinderen maakt het niet uit of ze een week bij papa of een week bij mama zijn, ze blijven gewoon op hun eigen kamer. Vriendjes en vriendinnen hoeven niet te vragen naar welk huis ze moeten komen als ze willen afspreken. In het ergste geval moeten ze één deur verder lopen om bij de juiste voordeur te komen.

Eerste verdieping, met de gang als verbindend element in het midden tussen de twee woningen

Privacy

De twee stellen zijn nog steeds bevriend en hebben een goede relatie met elkaar. Toch was privacy een belangrijk uitgangspunt. In het ontwerp is daar rekening mee gehouden door de positie van de verschillende leefruimtes, de geluidswering tussen de woningen en door de buitenruimtes zo te plaatsen dat je niet bij elkaar naar binnen kijkt. Niet ieder stel die gaat scheiden is in staat om op deze mooie manier samen te wonen, maar deze oplossing verdient toch zeker navolging.
Wij staan er voor open! Jullie ook?

Begane grond, met de entree van de linker woning in de voorgevel en de entree aan de zijkant van de rechter woning

Achterkant van de woningen met de verspringende gevel waardoor de gezinnen privacy hebben

Vraag hiernaast de projectdocumentatie aan.

Ongeveer één keer per maand ontvang je een e-mail met informatie over interessante blogberichten, lopende projecten, of lezingen.

Als de e-mails niet meer wilt ontvangen, kun je je altijd uitschrijven via de link onderaan iedere e-mail. Wij hopen uiteraard dat wij je mogen inspireren om jouw droomhuis te kunnen bouwen!