Ecologische, biobased woning met mansardekap

Energieneutrale woning

Ecologische, biobased houtskeletbouw

Deze woning is ontworpen voor een stel dat in het buitengebied wilde wonen. In de omgeving staan veel woningen met een geknikt dak, waarbij het onderste deel steiler is dan het bovenste deel. Zo’n dak wordt een mansardedak genoemd. Doordat het onderste deel van het dak steil is ontstaat er veel bruikbaar oppervlak op de verdieping.

Gezonde materialen vormen de basis van een gezonde woning

De woning is ontworpen met behulp van ecologische principes en uitgewerkt als een biobased houtskeletbouw huis. De wanden hebben een dampopen constructie en de woning is geïsoleerd met houtvezel-isolatie en aan de binnenkant afgewerkt met leemstuc. Hierdoor ontstaat een gezond en aangenaam binnenklimaat. De hoge isolatiewaarde in combinatie met een goed ventilatiesysteem en een hoge luchtdichtheid zorgen voor een zeer stabiele temperatuur; warm tijdens een koude winter en koel tijdens een zonnige zomer.

Op de begane grond is een royale eetkeuken waar je vanaf de grote tafel een prachtig uitzicht hebt over de tuin en de polder. De woonkamer kan afgesloten worden met ensuite deuren, zodat de twee ruimtes afzonderlijk van elkaar gebruikt kunnen worden. Deze woonkamer is gesitueerd aan het westkant. Door het naar buiten stekende kozijn (bloemkozijn) komt de avondzon naar binnen. In de zomer wordt de zon geweerd door een semi-transparant screen, maar blijft het uitzicht behouden.

De bijkeuken is gecombineerd met de technische ruimte waar de binnenunit van de warmtepomp en de ventilatie-unit met warmteterugwinsysteem (WTW) staan opgesteld. Deze installaties zorgen voor een fijn, gebalanceerd binnenklimaat.

Veel ruimte onder de mansardekap

Op de verdieping zijn drie slaapkamers, een royale badkamer en een brede overloop gecombineerd met een werkruimte. De praktische vorm van het dak, maakt dat er genoeg ruimte is voor al deze functies. Boven twee van de slaapkamers is zelfs nog een vliering gepositioneerd. In de grote slaapkamer loopt de vrije hoogte door tot aan de hoge nok van het dak, wat een mooi ruimtelijk effect geeft.

Het huis voldoet aan hogere eisen dan de nieuwe BENG eisen, die begin 2021 in werking traden. Desgewenst kan de woning uitgevoerd worden op passiefhuis niveau. Maar belangrijker nog, het is een heerlijke woning om in te wonen met sfeervolle ruimtes, mooi uitzicht, gezond en aangenaam biobased eco-logisch!

Projectgegevens

Jaar:
2020

Opdrachtgever:
Particulier

Bebouwd oppervlakte:
150 m² inclusief overkappingen

Project architect:
Shai van Vlijmen