Boerderijwoning

Tull en ’t Waal

 

Moderne, ecologische boerderijwoning

Deze eigentijdse woning is ontworpen met het idee om niet te concurreren met de nabijgelegen, oorspronkelijke, monumentale boerderij. Er is bewust gekozen voor een ontwerp met de redelijk eenvoudige vorm van een schuurwoning, in plaats van een tweede boerderij. De vormgeving van de dakkapellen is een duidelijke verwijzing naar de Hollandse Waterlinie; als een kazemat in de dijk. Het is een bewust gekozen element dat als het ware door het dak is geschoven.

Dit duurzame, biobased ontwerp maakt gebruik van de zon, zichtlijnen, veel natuurlijke duurzame materialen en heeft een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC-waarde) van 0,00. Het dakoverstek en de geïntegreerde buitenzonwering dragen bij aan een goede prestatie.

Het huis past in de omgeving en bedient functioneel een gezin met drie jonge, opgroeiende kinderen. De indeling van de begane grond is vrij open met veel glas bij de woonkamer en de eethoek. De tv-kamer is afsluitbaar vanwege akoestische redenen. Op de eerste verdieping en de zolder zijn vier slaapkamers, twee badkamers en een werkkamer gerealiseerd. Er zijn ook genoeg opslagmogelijkheden op zolder, in de bijkeuken en in de kelder.

Projectgegevens

Jaar:
2018

Locatie:
Tull en ’t Waal

Opdrachtgever:
Particulier

Status:
Opgeleverd

Oppervlakte (BVO):
287 m2

Project-architect:
Shai van Vlijmen

Project-team:
Shai van Vlijmen
Alain Fernández del Rey
Vincent Postma
Julen Barrientos Arellano
Veronica Fernandez Fernandez

Aannemer:
Bouwbedrijf van Engen

Fotograaf:
Gerrit Heil

Tull en ’t Waal

Als een kazemat in de dijk.

Het grote raam bij het trappenhuis is een element dat als het ware door het dak is geschoven.

Recensie opdrachtgever

‘Ik hou van mensen die hun vak verstaan’

Dit bouwproject heeft een lange geschiedenis. Ons huis is gebouwd op het erf van de boerderij van mijn ouders. Mijn vader is hier in 1941 komen wonen. Zelf heb ik van mijn geboorte tot mijn achttiende jaar op de boerderij gewoond. Daarna ben ik gaan studeren en ben ik alleen, en later met mijn gezin, op diverse andere plekken gehuisvest. Twee jaar geleden ben ik teruggekomen.

Om onze ouders te ontlasten heb ik samen met mijn twee broers het land gekocht en vier jaar later ook de rest van het erfgoed. Mijn ouders werden ouder en konden het boerenbedrijf niet meer goed runnen. We hebben besloten om de locatie duurzaam te herontwikkelen. We willen volledig zelfvoorzienend zijn, dus van het gas af, zonnepanelen op het dak, houtskeletbouw en de hoogstambomen terug in de oude boomgaarden.

Op de Beurs Eigen Huis in 2016 hebben we Shai ontmoet. We waren op zoek naar een architect die ons soort huis wilde bouwen: biobased, ecologisch. Shai is een soort vreemde eend in de bijt tussen de andere architecten daar. Doordat hij uit een ander land komt, maar ook omdat hij een ander soort vragen stelt. Dat vonden wij leuk.

De samenwerking met NarrativA is prima. Shai maakte in eerste instantie drie schetsen voor ons. Die waren het alledrie niet, maar bevatten wel allemaal elementen die ons aanspraken. Daar is dus iets heel moois uit gekomen. Soms komt Shai wat weifelend over, maar dat is omdat hij even tijd nodig heeft om met een goed antwoord te komen. Hij heeft een duidelijke visie en een onschatbare waarde aan kennis van details. En hij is betrouwbaar.

Waar gehakt wordt, vallen spaanders. Er gaat altijd iets fout in een bouwproces. Maar omdat Shai de directievoering van de bouw voert, merken we daar soms niet eens iets van. Hij dekt de missing links af. Shai zit bij alle gesprekken, tweewekelijks hebben we een bouwvergadering met alle betrokkenen, maar Shai en ik hebben bijna dagelijks contact. Shai ontzorgt je. Daar betaal ik natuurlijk voor, maar het fijne is dat Shai heel transparant is wat alles kost.

Shai heeft verstand van zijn vak. En ik hou van mensen die hun vak verstaan.

Joris – Tull en ’t Waal

 

 

 

Vraag hiernaast de projectbrochure aan.

Daarnaast ontvang je één keer per maand een e-mail met informatie over interessante blogs, lopende projecten, of lezingen.
Je kunt je op elk gewenst moment uitschrijven voor deze mails via de link onder aan iedere e-mail. Wij hopen uiteraard dat wij je mogen inspireren om jouw droomhuis te kunnen bouwen!