Woning Bosch en Duin

Het werd tijd voor een droomhuis

In de bossen van Zeist kocht Lenneke en Chris een huisje dat ooit diende als dienstbodehuis. Toen ze er met hun gezin uit dreigden te groeien, werd het tijd voor een droomhuis. Chris wilde graag een robuust huis van dikke boomstammen, maar voor Lenneke was dat een stap te ver. Ze vonden een compromis in een Fins systeem: houtstapelbouw, oftewel Finse logs.

Lenneke en Chris hadden geen duidelijk beeld van hoe hun huis er moest uitzien. Ze wisten wel dat ze niet hoger dan 5,5 m wilden bouwen in verband met de buren. Ook wilden ze graag een vleugje van de Amerikaanse bouwstijl: een fijne veranda aan de zuidkant met mooie houten kolommen.

Projectgegevens

Jaar:
2010

Locatie:
Bosch en Duin

Opdrachtgever:
Particulier

Status:
Opgeleverd

Oppervlakte (BVO):
195 m2

Project-architect:
Shai van Vlijmen

Aannemer:
Bouwbedrijf Herikhuisen

Fotograaf:
Pim Geerts

Het ontwerptraject

Het bouwproces ging niet zonder slag of stoot. Het eerste ontwerp dat door een systeembouwer werd ontworpen, wees de gemeente af tijdens het bouwaanvraag traject. Het huis was te groot voor het buitengebied volgens de provincie en paste niet op de prachtige boskavel volgens de welstandcommissie. Chris en Lenneke hebben toen contact met NarrativA gezocht om hen te helpen om hun droomhuis ideeën te verwezenlijken, zonder grote concessies te hoeven doen aan de ruimte die ze op het oog hadden.

Bouwlimiet

Op de kavel mocht volgens de provincie namelijk niet meer dan 250 m3 gebouwd worden, omdat de kavel zich net in het buitengebied van Bosch en Duin bevindt. Er waren twee opties: óf om vijf jaar te wachten totdat het bestemmingsplan zou worden aangepast, of… om creatief te gaan denken hoe we met de grens van 250 m3 in het bestemmingsplan toch een woning van 750 m3 konden bouwen. In de ontwerp fase is Shai die uitdaging aangegaan. De provincie had deze limiet opgelegd, maar de gemeente was welwillend om mee te werken. Shai heeft de woning zo ontworpen dat het ‘hoofdgebouw’ 250 m3 is, met een bijgebouw en een vergunningvrije uitbouw. Het hele huis zit boven een souterrain, dat ongeveer een meter boven maaiveld uitsteekt. Het totale volume werd zo dus toch 750 m3 en bleef binnen de regels van de provincie en het bestemmingsplan. De woning is zo ontworpen dat het één geheel is. De ruimte binnen is verrassend groot!

Finse logs

Deze houtstapelbouw uit Finland is een unieke manier om een natuurlijke sfeer en vakantiegevoel in huis te creëren. Het hout wordt gezaagd en in gefreesd in Finland volgens het ontwerp van NarrativA en komt dan met een vrachtwagen naar Nederland. Daar worden de wanden laag voor laag opgebouwd, bijna net als bij een legospelletje. De balken zijn genummerd en kunnen in rap tempo gestapeld worden. In ruim twee weken stonden alle logwanden er tot aan de nok. Om de massieve houten wanden wordt een isolatiewand heen gebouwd. Deze bestaat in dit geval uit houten stijlen en 140 mm Vlaswol isolatie en een houtvezelisolatieplaat van 22 mm. De buitenafwerking is een grijze gevelbekleding in Western Red Cedar. (WRC Zweeds rabatdelen) Het souterrain is gebouwd uit prefab betonnen wanden en is geïsoleerd met 140 mm hardschuim met een natuurstenen look boswering.

Veranda

In het bos is licht een belangrijk thema. Hoe zorg je voor veel licht in huis zonder dat de bomen te veel licht wegnemen? Hoe zorg je voor een veranda en dak overstekken zonder dat het te donker binnen wordt? Het zadeldak heeft een redelijk flauwe dakhelling. De riante overstekken komen niet voor het raam te staan en zorgen voor bescherming van de houten gevels zonder in te leveren op het uitzicht en het licht in huis. Aan de zuidgevel prijkt een natuurstenen schoorsteen met buiten openhaard gekoppeld aan een Louvre dak.  Op deze manier kunnen de bewoners op de veranda zitten zonder rekening te houden met de weersverwachting. In de ontwerpfase had ik al rekening gehouden met een Louvre dak, dit is een waterdicht lamellen afdak dat je desgewenst open of dicht kunt doen al naar gelang je in de zon of schaduw wilt zitten. Zelfs bij een zacht regentje kun je zo toch buiten bij de haard zitten. Het Louvre dak werd bij oplevering van de woning vanwege financiële overwegingen nog niet geplaatst. Drie jaar later is dit alsnog gebeurd. Alles was al voorbereid en dus kon het dak soepel en snel op zijn plek worden gezet. Sindsdien zitten Lenneke en Chris veel meer buiten op de veranda dan daarvoor.

Souterrain

Door de ramen boven het maaiveld zijn de kamers ondergronds voorzien van natuurlijk licht.De ruime kelder in het huis heeft veel verschillende functies. Deze omvat maar liefst twee werkkamers, een hobbykamer, een kinderkamer, een ruime hal, berging en last but not least een badkamer met een sauna. Een Fins huis zonder kachel en sauna is net als een Nederlandse schaatstocht zonder rookworst (als je niet vegetarisch bent ;-).

Compliment

Vaak hoor ik terug via Lenneke dat bezoekers het gevoel hebben dat dit huis er altijd heeft gestaan. Het past zo in zijn natuurlijke omgeving, het oogt klein en heeft een menselijke verhouding. Lenneke zelf heeft er nog iedere dag een vakantiegevoel. Dat is voor mij het mooiste compliment. Wil je meer informatie over de mogelijkheden van Finse logs of het bouwen van een huis dat past in zijn natuurlijke omgeving, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Lees de ervaring van Lenneke hieronder.

Recensie opdrachtgever

‘Shai heeft de puzzel goed opgelost’

Er was veel om rekening mee te houden: de regels van de gemeente over de maximum grootte, de voorkeur van de buren voor een maximum hoogte, en de wensen van de welstandscommissie.

Wij zelf wilden natuurlijk ook wat: een huis van hout, een kelder met daglicht onder het hele volume, hoge plafonds en vooral niet te veel tierelantijnen. Verder hebben wij de architect de vrijheid gegeven.

Shai heeft de puzzel goed opgelost. Hij heeft echt goed geluisterd naar wat we wilden.

We houden niet van heel modern, maar het moest ook niet tuttig of donker worden. Shai bracht ook eigen ideeën in die heel goed uitpakten, zoals het koppelen van een verlaagde keuken aan de woonkamer, waardoor je die keuken wel ziet, maar niet direct op het aanrecht kijkt. We zijn bijzonder tevreden met het resultaat.

Lenneke – Bosch en Duin