Woning Bosch en Duin
Het werd tijd voor een droomhuis
In de bossen van Zeist kocht Lenneke en Chris een huisje dat ooit diende als dienstbodehuis. Toen ze er met hun gezin uit dreigden te groeien, werd het tijd voor een droomhuis. Chris wilde graag een robuust huis van dikke boomstammen, maar voor Lenneke was dat een stap te ver. Ze vonden een compromis in een Fins systeem: houtstapelbouw, oftewel Finse logs.
Lenneke en Chris hadden geen duidelijk beeld van hoe hun huis er moest uitzien. Ze wisten wel dat ze niet hoger dan 5,5 m wilden bouwen in verband met de buren. Ook wilden ze graag een vleugje van de Amerikaanse bouwstijl: een fijne veranda aan de zuidkant met mooie houten kolommen.
Projectgegevens
Jaar:
2010
Locatie:
Bosch en Duin
Opdrachtgever:
Particulier
Status:
Opgeleverd
Oppervlakte (BVO):
195 m2
Project-architect:
Shai van Vlijmen
Aannemer:
Bouwbedrijf Herikhuisen
Fotograaf:
Pim Geerts
Het ontwerptraject
Het bouwproces ging niet zonder slag of stoot. Het eerste ontwerp dat door een systeembouwer werd ontworpen, wees de gemeente af tijdens het bouwaanvraag traject. Het huis was te groot voor het buitengebied volgens de provincie en paste niet op de prachtige boskavel volgens de welstandcommissie. Chris en Lenneke hebben toen contact met NarrativA gezocht om hen te helpen om hun droomhuis ideeën te verwezenlijken, zonder grote concessies te hoeven doen aan de ruimte die ze op het oog hadden.
Bouwlimiet
Op de kavel mocht volgens de provincie namelijk niet meer dan 250 m3 gebouwd worden, omdat de kavel zich net in het buitengebied van Bosch en Duin bevindt. Er waren twee opties: óf om vijf jaar te wachten totdat het bestemmingsplan zou worden aangepast, of… om creatief te gaan denken hoe we met de grens van 250 m3 in het bestemmingsplan toch een woning van 750 m3 konden bouwen. In de ontwerp fase is Shai die uitdaging aangegaan. De provincie had deze limiet opgelegd, maar de gemeente was welwillend om mee te werken. Shai heeft de woning zo ontworpen dat het ‘hoofdgebouw’ 250 m3 is, met een bijgebouw en een vergunningvrije uitbouw. Het hele huis zit boven een souterrain, dat ongeveer een meter boven maaiveld uitsteekt. Het totale volume werd zo dus toch 750 m3 en bleef binnen de regels van de provincie en het bestemmingsplan. De woning is zo ontworpen dat het één geheel is. De ruimte binnen is verrassend groot!
Finse logs
Deze houtstapelbouw uit Finland is een unieke manier om een natuurlijke sfeer en vakantiegevoel in huis te creëren. Het hout wordt gezaagd en in gefreesd in Finland volgens het ontwerp van NarrativA en komt dan met een vrachtwagen naar Nederland. Daar worden de wanden laag voor laag opgebouwd, bijna net als bij een legospelletje. De balken zijn genummerd en kunnen in rap tempo gestapeld worden. In ruim twee weken stonden alle logwanden er tot aan de nok. Om de massieve houten wanden wordt een isolatiewand heen gebouwd. Deze bestaat in dit geval uit houten stijlen en 140 mm Vlaswol isolatie en een houtvezelisolatieplaat van 22 mm. De buitenafwerking is een grijze gevelbekleding in Western Red Cedar. (WRC Zweeds rabatdelen) Het souterrain is gebouwd uit prefab betonnen wanden en is geïsoleerd met 140 mm hardschuim met een natuurstenen look boswering.
Veranda
In het bos is licht een belangrijk thema. Hoe zorg je voor veel licht in huis zonder dat de bomen te veel licht wegnemen? Hoe zorg je voor een veranda en dak overstekken zonder dat het te donker binnen wordt? Het zadeldak heeft een redelijk flauwe dakhelling. De riante overstekken komen niet voor het raam te staan en zorgen voor bescherming van de houten gevels zonder in te leveren op het uitzicht en het licht in huis. Aan de zuidgevel prijkt een natuurstenen schoorsteen met buiten openhaard gekoppeld aan een Louvre dak. Op deze manier kunnen de bewoners op de veranda zitten zonder rekening te houden met de weersverwachting. In de ontwerpfase had ik al rekening gehouden met een Louvre dak, dit is een waterdicht lamellen afdak dat je desgewenst open of dicht kunt doen al naar gelang je in de zon of schaduw wilt zitten. Zelfs bij een zacht regentje kun je zo toch buiten bij de haard zitten. Het Louvre dak werd bij oplevering van de woning vanwege financiële overwegingen nog niet geplaatst. Drie jaar later is dit alsnog gebeurd. Alles was al voorbereid en dus kon het dak soepel en snel op zijn plek worden gezet. Sindsdien zitten Lenneke en Chris veel meer buiten op de veranda dan daarvoor.
Souterrain
Door de ramen boven het maaiveld zijn de kamers ondergronds voorzien van natuurlijk licht.De ruime kelder in het huis heeft veel verschillende functies. Deze omvat maar liefst twee werkkamers, een hobbykamer, een kinderkamer, een ruime hal, berging en last but not least een badkamer met een sauna. Een Fins huis zonder kachel en sauna is net als een Nederlandse schaatstocht zonder rookworst (als je niet vegetarisch bent ;-).
Vraag hiernaast de projectdocumentatie aan.
Ongeveer één keer per maand ontvang je een e-mail met informatie over interessante blogberichten, lopende projecten, of lezingen.
Als de e-mails niet meer wilt ontvangen, kun je je altijd uitschrijven via de link onderaan iedere e-mail. Wij hopen uiteraard dat wij je mogen inspireren om jouw droomhuis te kunnen bouwen!
Compliment
Vaak hoor ik terug via Lenneke dat bezoekers het gevoel hebben dat dit huis er altijd heeft gestaan. Het past zo in zijn natuurlijke omgeving, het oogt klein en heeft een menselijke verhouding. Lenneke zelf heeft er nog iedere dag een vakantiegevoel. Dat is voor mij het mooiste compliment. Wil je meer informatie over de mogelijkheden van Finse logs of het bouwen van een huis dat past in zijn natuurlijke omgeving, neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Lees de ervaring van Lenneke hieronder.
Recensie opdrachtgever
‘Shai heeft de puzzel goed opgelost’
Wij waren Shai’s eerste klanten toen hij NarrativA oprichtte. We hadden direct een positieve indruk van hem, en het hele traject – van ontwerpen tot bouwen – hebben we plezierig met hem samengewerkt.
In 1995 hadden wij een dienstbodehuisje gekocht op een perceel grond met een bosbestemming. Het huisje werd gedoogd, maar we mochten er niks mee. Toen we op het perceel een houten nieuwbouwwoning wilden bouwen, moesten we aan allerlei eisen van de gemeente voldoen. Shai heeft dat prima opgepakt: hij luisterde goed en kwam met voorstellen die aan onze wensen en aan de eisen van de gemeente voldeed. Hij onderbouwde dit met duidelijke voorbeelden en tekeningen. Shai is creatief en kon goed schakelen met de gemeente. Hij bleef kalm, zelfs toen de welstandscommissie struikelde over het idee van een veranda. Een leuke anekdote uit die periode: Tijdens een bijeenkomst waarbij die persoon van de welstandscommissie aanwezig was en ik nogal fel reageerde op de afwijzing van de commissie, kreeg ik van Shai onder de tafel letterlijk een por tegen mijn been om me duidelijk te maken dat mijn reactie alleen maar averechts werkte. Ik hield direct mijn mond en Shai nam het over. Hij had een 3D-model van het huis gemaakt en kon aantonen dat de veranda juist goed paste bij het huis en de omgeving. Toen ging die persoon overstag. We hebben later hartelijk gelachen samen over dit ‘incident’.
Shai is als mens heel belangstellend, hij is oprecht geïnteresseerd en vraagt niets voor de vorm alleen. Hij is ook niet bang om vragen te stellen. Hij vraagt ons nog weleens om ons huis aan potentiële klanten te laten zien. Daar zeggen we tot nu toe altijd ja op.
Als architect is hij soms wel stellig, maar in positieve zin. Zo had hij in zijn ontwerp van ons huis steenfineer als afwerkingsmateriaal voorgesteld voor dat deel van ons huis dat één meter boven het maaiveld uitkomt. Het lijkt op natuursteen en het komt uit Italië. Peperduur vonden wij het, dus we zijn gaan zoeken naar een alternatief. Shai had er een sterke mening over en een specifieke voorkeur voor zijn voorstel. Uiteindelijk hebben we daar toch voor gekozen, omdat het alternatief een stuk minder mooi was en het prijsverschil niet zodanig groot dat het het esthetische verschil waarborgde. We zijn blij dat we het advies van Shai hebben opgevolgd, want het was een gemis geweest als we voor iets anders hadden gekozen.
Tijdens het bouwproces ging er ook iets mis. We hadden een mooi idee voor de badkamer. Met een stippellijntje was aangegeven waar er een inkeping in het hout moest komen. Maar de fabriek had dit anders geïnterpreteerd, waardoor de inkeping aan de binnenkant in plaats van aan de buitenkant zat. De bouwvakkers waren in paniek. Ik zei direct dat ze de balk dan konden omdraaien, maar zo makkelijk kon het toch niet zijn, dachten zij. Dus werd Shai gebeld, die meldde dat ik inderdaad gelijk had. Toen was het probleem zo opgelost. Onze ervaring is dat Shai altijd bereikbaar en beschikbaar is. Hij kan snel schakelen.
Inmiddels wonen we 10 jaar in onze bosvilla in Bosch en Duin en het bevalt erg goed. Onze woning is ruim, met hoge plafonds, maar voelt compact. Binnen is het knus en gezellig. De isolatiewaarde is hoog, het voelt echt anders binnen, comfortabeler dan een stenen huis en onze energierekening is relatief laag. We waren de dienstbodewoning gewend, waar de wind en regen/vocht altijd voelbaar waren binnen. Het eerste jaar in ons nieuwe huis hebben we in T-shirt geleefd, zo heerlijk is het binnenklimaat.
Lenneke – Bosch en Duin
