Woning Driemond

 

Duurzame Nieuwbouw

Roel en Vanda woonden met hun twee kinderen op een flat in Amsterdam-Zuidoost en waren toe aan een ruimer huis in een groenere omgeving. Toen de gemeente Amsterdam besloot op een voormalig moestuinen complex bij hen in de buurt kavels te verkopen, waren ze al snel enthousiast.

In eerste instantie wilden Roel en Vanda voor één ton een huis laten bouwen, maar dat lukt niet in Nederland. NarrativA architecten kreeg de uitdaging om voor twee ton een ecologisch, biobased huis te ontwerpen. Mijn eerste ontwerpen waren eenvoudig om binnen het budget te blijven. Al snel bleek dat Roel en Vanda iets bijzonders en out-of-the-box in gedachten hadden en ze wilden hun budget daarom vergroten.

Projectgegevens

Jaar:
2013-2015

Locatie:
Amsterdam-Zuidoost

Opdrachtgever:
Particulier

Status:
Opgeleverd

Oppervlakte:
195 m2

Project-architect:
Shai van Vlijmen

Project-team:
Imanol Lopez Ortega
Josune Rodriguez Prado
Kelly Schraauwers
Alain Fernández del Rey

Aannemer:
Kramer’s Bouwbedrijf

Fotograaf:
Martijn Heil

Het verhaal

Bij elke project probeert NarrativA architecten een duidelijk narratief/verhaal te gebruiken als een rode draad voor het ontwerp. Het is meestal even zoeken voordat het juiste concept is gevonden. Met Roel en Vanda was dat niet anders. In het begin kwam ik zelf met ideeën, omdat zij het onderling nog niet helemaal eens waren over wat ze eigenlijk wilden. Mijn eerste ontwerp viel niet in de smaak, maar maakte wel iets los. Vaak heb je eerst een voorstel nodig om op te kunnen reageren. Uiteraard stonden Roel en Vanda open voor een nieuw ontwerp. We voerden gesprekken over hun wensen, dromen en enkele persoonlijk aspecten, zoals wie er meestal kookt in het gezin en waar ze ’s ochtends hun koffie wilden drinken.

Aan de hand daarvan maakte ik een nieuw voorstel: een huis op maat dat tegelijkertijd geen standaard uiterlijk had. Het narratief begint met een hoofdvorm die eenvoudig is als een kindertekening van een huis. Alleen steekt daar een ‘speciaal element’ doorheen.

Beschermende buitenlaag

Het verhaal gaat verder over een zacht, warm binnenhuis met een beschermende buitenlaag. Een duidelijke rol is weggelegd voor de oriëntatie van de woning. De uitvoering in natuurlijke materialen en met oog voor details leidde uiteindelijk tot een bijzonder eindproduct. De beschermende buitenlaag is als het ware om het zachte binnenhuis heen gevouwen, vanaf de noordgevel, door het dak, tot aan de zuidgevel. De noordgevel is door deze buitenlaag redelijk gesloten. Bij de zuidgevel stopt de beschermende laag ongeveer drie meter boven het maaiveld met een duidelijke rechte lijn, alsof met een schaar het dak haarscherp is afgeknipt.

Daaronder zorgen de grote ramen voor veel licht en zicht. Het speciale element van donker hout is zichtbaar en tastbaar vanaf binnen en buiten, vanaf het zuiden tot aan het noorden. Dit donkere houtelement vormt aan de noordkant de ingang en entreehal, met een verbinding naar de eerste verdieping. Aan de zuidkant vormt het element een zithoek die de eethoek en het woongedeelte met elkaar verbindt. Op de eerste verdieping vormt het element een van de kinderkamers.

Duurzaamheid

De woning is ontworpen volgens de duurzame principes van de biobased, ecologische bouw. Bij het ontwerp en de bouw van dit huis hebben we nauwkeurig gekeken naar de oriëntatie, de zon en de overheersende windrichting (voor bijvoorbeeld de mogelijkheden voor nachtventilatie). De zon heeft veel invloed op de vorm en de indeling. Het huis is opgebouwd uit een dampopen houtskeletbouw systeem, dat grotendeels is vervaardigd met elementen die in de timmerfabriek zijn gemaakt. Deze elementen zijn gemaakt van houten stijlen en platen, en gevuld met natuurlijk isolatiemateriaal. Doordat de kavels niet zo groot zijn in dit complex, wonen de buren dichtbij.

De naastliggende huizen zorgen voor veel schaduw in de winter. Roel en Vanda hebben daarom gekozen om geen dakoverstek te realiseren aan de zuidgevel. Op deze manier krijgen ze veel meer licht in huis in de wintermaanden, maar soms te veel zon in de zomermaanden. Buitenzonwering die is weggewerkt in de wanden boven de kozijnen biedt hiervoor een oplossing. De zonnepanelen (PV), zijn verwerkt in het dakvlak met een optimale hoek van 36 graden. Deze panelen zorgen in combinatie met een warmtepomp en een laag temperatuur verwarming (LTV) voor een behaaglijk binnenklimaat en een zeer lage energierekening. De dakgoot en regenpijpen (ook wel hemelwaterafvoer genoemd) zijn verborgen achter de houten gevelbekleding. Het regenwater wordt afgevoerd naar de hemelwateropvang tank onder de grond in de achtertuin. Het grijswater wordt gebruikt voor de tuin, toiletten en wasmachine. Het huis is voorzien van Triple glas en heeft FSC-gecertificeerde hardhouten kozijnen.

Woonplezier

Vanda en Roel wonen inmiddels met veel plezier samen met hun twee kinderen in Driemond. Deze gezonde, warme, biobased woning laat zien dat je goed kunt zijn voor jezelf, en het milieu. En tegelijkertijd kun je fantastisch mooi en eigentijds wonen. Ben je benieuwd naar hun ervaringen? Lees de verhalen van Roel en Vanda hieronder.

Recensies Project Driemond

‘Wij willen een huis met smoel’

Onze samenwerking met Shai was in 2015. We hebben gezocht op internet naar een architect die veel wist van houtskeletbouw. Dat zijn er niet zoveel. We kwamen al snel op de site van NarrativA architecten.

Via de mail gingen er direct ideeën over en weer en het oriënterend gesprek was prettig. Wij wilden een energiezuinige of energieneutrale woning, waarin het architectonisch aspect een belangrijke rol kreeg toebedeeld. Aan alles was te merken dat Shai goed wist waarover hij het had.

Door de welstandscriteria in Amsterdam, konden we niet precies bouwen wat we wilden. Toch wilden we binnen de criteria de uiterste grenzen opzoeken. Wij wilden een huis met smoel.

In het begin moesten we Shai een beetje uit zijn tent lokken. Zijn eerste schetsontwerpen vonden wij niet onorthodox genoeg, ze bleven voor ons gevoel te veel hangen in een klassiek huis met een dak. Met veel praten kwamen we er toch uit. Als je Shai een beetje prikkelt, is hij in staat om echt heel mooie en eigenzinnige ontwerpen te maken.

Shai heeft voor ons ook de bouwvergunning geregeld, maar daarna heb ik de uitvoering van de bouw begeleid. Ik doe graag dingen zelf. We hebben wel nog twee keer met Shai gesproken nadat de aannemer met de constructietekeningen kwam. Tijdens de bouw heb ik me verbaasd over het gemak waarmee de aannemer en bouwers met de planning omgaan. Dat was wel even wennen. De uitvoering was een leuk en intensief proces.

Wij zien Shai als een architect met een grote passie voor biobased bouwen, wat tot nog toe een niche is in Nederland. Een aardige man, en een beetje eigenzinnig.

We zijn heel blij met onze woning, het is er comfortabel. Een door en door ontworpen huis, met karakter. Meestal krijgen we positieve reacties van anderen op onze plek, maar soms zegt iemand: ‘Hoe kun je daar nu in wonen?’ Ik vind dat stiekem wel leuk. Ons huis is een uitdrukking van wie wij zijn.

Roel – Driemond

‘Shai is number one for me!’

Ik kom uit Slowakije en ben opgegroeid in een flat. Ik had nooit een droom om een eigen huis te hebben. Maar mijn man wel, hij droomde van een houten huis.

Hij vond NarrativA architecten via internet. Alles ging relatief snel. Soms zijn mensen al jaren op zoek naar een kavel en hebben ze veel tijd om na te denken wat ze willen. Maar wij hadden binnen twee maanden een kavel gekocht en nog nauwelijks tijd gehad om onze wensen met betrekking tot een woning te bespreken…

Ik mocht Shai direct al bij de eerste kennismaking. Ik heb tijdens mijn jeugd een tijdje in Israël gewoond, dus de ontmoeting bracht me terug bij die herinneringen. Het kantoor van NarrativA heeft een prettige sfeer en de modellen die Shai ons liet zien, zagen er anders uit, niet de klassieke huizen. Dat sprak me aan.

Voor Shai zullen de eerste gesprekken niet makkelijk zijn geweest! Ik kwam nog niet met veel input, ik was druk met de kinderen, de flat waarin we toen nog woonden. Mijn man en ik bleken ook vaak andere ideeën en wensen te hebben ten aanzien van ons te bouwen huis. Ook ons budget speelde mee. We wilden in eerste instantie voor een ton een huis laten bouwen, maar Shai liet direct weten dat dat niet mogelijk was. Ons budget was rekbaar, maar wel met een duidelijke grens.

Over het geheel genomen ging de samenwerking met Shai heel goed en soepel. Hij kwam met mooie suggesties en ideeën, waardoor mijn man en ik ook steeds meer op 1 lijn kwamen te zitten. De ontwerpen waren in het begin te klassiek, maar naarmate Shai meer vrijheid nam, werden wij enthousiaster.

Door de tijdsdruk die wij ervoeren en de stress die ik had over het geld, hebben we ook wel wat discussies gevoerd met Shai. Hij ging vanuit professioneel oogpunt voor het allerbeste, ik zag de dingen soms meer praktisch en keek ook altijd naar wat het kostte in geld en tijd. Uiteindelijk kwamen we er altijd uit, met wat compromissen over en weer. Hij was snel en kon goed de problemen oplossen.

We wonen hier nu al een tijdje en vinden het huis nog steeds heel leuk. We hadden alleen een grotere kavel gewenst, we zijn nu redelijk ingebouwd door onze buren. Maar ons huis is apart en ruim en licht vanbinnen.

Ondanks de strubbelingen soms, zou ik direct weer voor Shai kiezen als we nog eens een huis laten bouwen. Hij is soms wat koppig, maar altijd met de beste redenen. Hij is assertief genoeg, maar niet dwingend. Hij is heel aardig en vriendelijk, neemt ook de tijd voor persoonlijke aspecten. Hij vroeg bijvoorbeeld altijd naar de kinderen. Ik voel die betrokkenheid naar hem toe ook. Daarnaast was het voor mij als ‘buitenlander’ fijn om met een andere ‘buitenlander’ samen te werken. De gesprekken deden we in het Engels, voor mij een verademing. Dus ja: ‘Shai is my number one architect!’

Vanda – Driemond

 

Vraag hiernaast de projectbrochure aan.

Daarnaast ontvang je één keer per maand een e-mail met informatie over interessante blogs, lopende projecten, of lezingen.
Je kunt je op elk gewenst moment uitschrijven voor deze mails via de link onder aan iedere e-mail. Wij hopen uiteraard dat wij je mogen inspireren om jouw droomhuis te kunnen bouwen!