Shai met bouwbord

Timmerende Shai plaatst het bouwbord in Woerdense Verlaat

Er wordt goed doorgebouwd aan de projecten die zich momenteel in de uitvoeringsfase bevinden. We brengen je graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in Woerdense Verlaat en Utrecht.

Woerdense Verlaat

In Woerdense Verlaat is de verdiepingsvloer geplaatst, en worden de wanden op de eerste verdieping gemonteerd. Ondanks de slechte weersomstandigheden van afgelopen maanden (de regen is je vast niet ontgaan), lopen we slechts een halve week achter op de planning. De achterstand komt doordat het soms te nat was om de gevlinderde betonvloer voor de schuur te storten en door te veel wind bij het hijsen van de HSB elementen.

Doordat een groot deel van de bovenbouw als prefab onderdelen worden gemaakt, zijn wij vanaf nu minder afhankelijk van de weersomstandigheden. De elementen kunnen op de bouwplaats redelijk eenvoudig en snel geplaatst worden, waardoor de bouwtijd korter is. Het maakt bij het plaatsen van de prefab wanden niet uit of het regent. Hoge windsnelheid kan wel vertragend werken, doordat het voor het personeel en de hijskraan gevaarlijk kan zijn. 

Houtskeletbouw casco in Woerdense Verlaat

Utrecht

In Utrecht loopt de renovatie gestaag en komt de woning steeds dichter bij de oplevering. De nieuwe kozijnen zijn geplaatst, de spekband is hersteld en er wordt aan de binnenafwerking gewerkt. Binnenkort komen de stukadoor en schilders langs. Daarna kan de keuken geplaatst worden. Volgens planning is de renovatie begin volgend jaar dan helemaal klaar, dan mogen de tevreden bewoners terug naar hun ‘nieuwe’ woning verhuizen.

We zien veel werk liggen in renovatie en herstel. Het voelt wel grappig om toch een goed gevoel te krijgen van het herstellen van andermans fouten. In het geval van dit rijtjeshuis te Utrecht, voelt het ook alsof wij aan eerherstel van het pand doen. De woning heeft mooie, karakteristieke eigenschappen die eigenlijk door eerdere verbouwingen verpest waren. Het was een ultiem voorbeeld van renovatie op renovatie zonder architect maar met een slechte aannemer of klusbedrijf, die problemen oplost met een hamer in plaats van met zijn hoofd. We zagen bouwfout op bouwfout. Dit zien we bij veel woningen: er wordt om de paar jaar opnieuw verbouwd, zonder plan, soms zelfs bij bouwkundige problemen. Door constant lapwerk, verdwijnt de samenhang en worden soms nieuwe problemen veroorzaakt door tekort aan bouwkundige kennis. Het geeft voldoening om het huis weer te redden en in eer te herstellen.

Voorgevel voor renovatie

Voorgevel tijdens de renovatiewerkzaamheden

Wij zijn blij met deze mooie kans om alles in één keer op te pakken. De aannemer, uitvoerder, timmerlieden en onderaannemers van Bouwmaat Utrecht leveren goed werk en de communicatie en planning verloopt fijn, dus we hebben alle vertrouwen in een mooi resultaat.

Kijkend naar de toekomst, zien we dat er veel te realiseren is binnen bestaande bouw. Met het verduurzamen van bestaande panden in plaats van slopen, is er veel te winnen. Door dit integraal op te pakken met een goed plan en uitvoering, kan het huis nog honderden jaren goed blijven. Dat is echt duurzaam!

Het natuurobservatorium

De eerste fase van het natuurobservatorium is opgeleverd! 
De verschillende gelamineerde houten constructies, het groene dak en de trap liggen al op hun plek. De vorm van het observatorium wordt duidelijker met de dag. In de volgende fase worden de houtskeletbouw wanden geplaatst en gestuct. Op de foto’s onder, gemaakt door bouwbedrijf van Engen en de timmerman Casper, zie je de huidige situatie in december 2023.

Het natuurobservatorium tussen het riet.

Het natuurobservatorium in de mist.

De gelamineerde houten constructie en spanten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau. Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!