Houtskeletbouw en biobased isolatiematerialen

De woning is gebouwd op de vloerplaat van de voormalige boerderijwoning. Het ECO-huis is anderhalve meter hoger dan de te slopen woning. Toch is het lichter in gewicht door het gebruik van houtskeletbouw in plaats van baksteen.
De wanden worden volledig prefab geïsoleerd met stro geleverd en zorgen voor een uitstekende isolatiewaarde.

De buitenwand op de begane grond is voorzien van gevelstucwerk op een houtvezel-isolatieplaat. De buitenwand op de verdieping is afgewerkt met verticale houten gevelbekleding. Alle kozijnen zijn van thermisch verduurzaamd hout.
De massieve houten kolommen in combinatie met glazen schuifpanelen zorgen voor het totaalbeeld van de serre.

Meer bruikbare woonruimte

Door het verhoogde dak wordt 1,5 meter aan bruikbare ruimte gecreëerd op de eerste verdieping. In de huidige situatie valt veel ruimte weg door de schuine daken. Door het dak te verhogen, wordt er eigenlijk een hele verdieping aan woonruimte gewonnen.

De nieuwe woning is klaar voor de 21ste eeuw, met een nieuwe indeling, een frisse uitstraling en een royaal terras.
Dit terras valt onder een ruime overkapping en is voorzien van glazen windschermen en schuifdeuren voor optimaal gebruik het hele jaar door. Buitenleven is altijd fijn en zeker op het platteland.

Extreem laag energieverbruik

De dampopen detaillering met veel gebruik van hout in combinatie met natuurlijke isolatiematerialen geven het gebouw een hoog duurzaamheidsniveau en de bewoners een hoog wooncomfort. Door gebruik te maken van ecologische en biofilische principes, zoals het zongerichte ontwerp, functioneert de veranda als warmtebuffer. De hoge isolatiewaarde van de gebouwschiI in combinatie met voldoende thermische massa en luchtdichte uitvoering zorgen voor een extreem laag energiegebruik, ver onder de huidige nieuwbouwstandaard (BENG).

In de nieuwste Kavel & Hout ‘Bouwen met hout’-special vind je ons ontwerp voor een ecologische biobased woning (215 m²) met 30 m² overdekt terras en 38m² carport.

Zonnepanelen maken de woning energieleverend

Met 18 PV-panelen is deze woning nul-op-de-meter. Zoals te zien op het dak, liggen er straks 24 PV-panelen om een energieleverend huis te creëren. Van de lente tot en met de herfst levert het huis genoeg elektriciteit om ook nog een elektrische auto op te laden. In de wintermaanden zijn alle PV-panelen nodig voor het huishoudelijk elektriciteitsverbruik, de warmtepomp en de ventilatie in combinatie met het warmteterugwinningsysteem.

Ben je benieuwd naar de visualisaties en tekeningen? Bekijk hier de publicatie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau. Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!