Aannemer aan het woord

‘Creëren van een goede bouw …

… is afhankelijk van de verwachting die je de opdrachtgever geeft.’

In gesprek met Karel Kosterman, aannemer en eigenaar van Kosterman Peek Bouw, een bouwbedrijf waar ambacht en vakmanschap hand in hand gaan met moderne techniek en eigentijdse bedrijfsvoering. Karel is een van onze samenwerkingspartners.

Karel: ‘De bouw is een moeilijk vak. Je bent als aannemer van zoveel verschillende factoren afhankelijk. Van de voorraden van het bouwmateriaal waarmee je werkt, van het weer, van het benodigd aantal mensen. Tegenwoordig is het niet eenvoudig om goed personeel te vinden in de bouwwereld. Ook je stemming speelt mee. Je moet een bouw goed plannen en er altijd rekening mee houden dat er dingen tegen zitten. Je kunt een verbouwing of nieuwbouw niet even snel plannen, dan loop je het risico dat de afdronk niet goed is. Het uitvoeren van een goede bouw is afhankelijk van de verwachtingen die je bij de opdrachtgever creëert.

Voor de economische crisis in Nederland, werkten er tien mensen in dit bedrijf. We hebben de afgelopen jaren flink moeten afslanken. Nu zijn we niet zo’n groot bedrijf, twee vaste medewerkers en als het nodig is huren we daar extra mensen bij in op projectbasis. We hebben zo’n 30 tot 50 opdrachtgevers per jaar. NarrativA architecten is daar een van.

Ik ken Shai al zo’n acht à negen jaar. Hij kwam via een klant van hem bij ons voor een verbouwing. Ik ervaar de samenwerking met Shai als erg prettig. Hij is een rustige man, hij luistert goed naar alle betrokkenen en begrijpt ons als bouwers goed. Hij weet dat je niet alles af kunt dekken van tevoren, hij denkt mee als er onverwachte problemen ontstaan.

Via Shai heb ik biobased, ecologisch bouwen ontdekt. Ik had er eerder geen ervaring mee, maar ben erover gaan lezen en weet er inmiddels het nodige over. Ik heb wel een grote ervaring met bouwmaterialen, en ik ben tussen de houtkrullen geboren. Mijn vader had een bouwbedrijf en werkte veel met hout. Ik was vaak in zijn werkplaats, en ben een ‘houtman’ in hart en nieren. Voor mij was het dus maar een kleine stap naar biobased bouwen.

Ik vind het heel leuk om op deze manier met Shai samen te werken. Het natuurlijke isolatiemateriaal is voor ons prettig om mee te werken, want het prikt niet op de huid en akoestisch is het ook beter. Tijdens de verbouwing in Shai’s eigen huis kwamen we erachter dat je dit materiaal niet op een zolder met de hand kunt zagen, zonder stofafzuiging. Daarvoor veroorzaakt het gewoon te veel stof. We moeten het dus in het vervolg in onze werkplaats doen, op een grote cirkelzaag met een stofafzuiging, en dan vervolgens in de wanden inbrengen. Niet natuurlijk isolatiemateriaal is vaak aan twee kanten in de folie of papier verpakt, dat kun je wel ter plekke doen, want het snijdt makkelijker en geeft geen stof. Je leert door te doen en uit te proberen. We weten nu voor de volgende keer hoe het beter kan.

Het mooie aan Shai als architect vind ik dat hij vasthoudt aan zijn principes. Hij gaat niet overstag naar bouwen met regulier materiaal omdat dat bijvoorbeeld goedkoper of makkelijker is. Ik vind dat positief, want we moeten met zijn allen toch over naar een andere manier van bouwen. Dat is noodzakelijk als we onze kinderen een gezonde toekomst willen bieden. Heel veel mensen hebben hun mond vol over duurzaamheid en ecologisch bouwen, maar Shai doet het! En dat is niet makkelijk, het is soms een beetje zwemmen tegen de stroom in, want uiteindelijk gaat het bij de meeste mensen toch over geld. Maar Shai is zeker de groenste architect die ik ken!

Als directievoerder vind ik Shai goed en prettig om mee samen te werken, omdat hij altijd in het midden staat tussen de opdrachtgevers en ons als aannemer. Niet alles kan afgedekt worden in de offerte. Je kunt niet alles zien, er gaan altijd dingen anders dan verwacht, er kan iets vergeten zijn in het bestek. Vaak ziet een opdrachtgever dat dan als een fout van de aannemer of architect, maar het is geen fout, het is een andere verwachting. Shai kan de zaken goed van twee kanten bekijken en neemt het op zich om de financiële consequenties van een andere verwachting met de opdrachtgever te bespreken.

We doen ook vaak zelf de bouwbegeleiding. We merken dan dat het veel tijd kost om particulieren te begeleiden. Je moet wel drie à vier keer per week met de mensen contact hebben over de bouw. Het is leuk om te doen, maar het is minder werk voor ons als de architect de directievoering doet.

Sowieso is het contact met de architect heel belangrijk. We hebben regelmatig bouwoverleg, afhankelijk van de klus eens per twee weken of eens per week. Daarnaast bellen of appen wij ook als het nodig is. We laten geen enkele twijfel toe. Als we niet goed weten of een kleur klopt bijvoorbeeld, nemen we contact op.

We hebben ook de verbouwing van de dakkapellen in Shai’s eigen huis gedaan. Voor ons was dat niet anders dan bij een andere klant. Alle klanten zijn eender.

Als aannemer schep je een verwachting bij de opdrachtgever, als je die goed nakomt, is de bouw altijd succesvol.

Karel Kosterman
Kosterman Peek Bouw
Cothen

(07-2018)