Ecologische villa Bosch en Duin

‘Shai heeft de puzzel goed opgelost’

Wij waren Shai’s eerste klanten toen hij NarrativA oprichtte. We hadden direct een positieve indruk van hem, en het hele traject – van ontwerpen tot bouwen – hebben we plezierig met hem samengewerkt.

In 1995 hadden wij een dienstbodehuisje gekocht op een perceel grond met een bosbestemming. Het huisje werd gedoogd, maar we mochten er niks mee. Toen we op het perceel een houten nieuwbouwwoning wilden bouwen, moesten we aan allerlei eisen van de gemeente voldoen. Shai heeft dat prima opgepakt: hij luisterde goed en kwam met voorstellen die aan onze wensen en aan de eisen van de gemeente voldeed. Hij onderbouwde dit met duidelijke voorbeelden en tekeningen. Shai is creatief en kon goed schakelen met de gemeente. Hij bleef kalm, zelfs toen de welstandscommissie struikelde over het idee van een veranda. Een leuke anekdote uit die periode: Tijdens een bijeenkomst waarbij die persoon van de welstandscommissie aanwezig was en ik nogal fel reageerde op de afwijzing van de commissie, kreeg ik van Shai onder de tafel letterlijk een por tegen mijn been om me duidelijk te maken dat mijn reactie alleen maar averechts werkte. Ik hield direct mijn mond en Shai nam het over. Hij had een 3D-model van het huis gemaakt en kon aantonen dat de veranda juist goed paste bij het huis en de omgeving. Toen ging die persoon overstag. We hebben later hartelijk gelachen samen over dit ‘incident’.

Shai is als mens heel belangstellend, hij is oprecht geïnteresseerd en vraagt niets voor de vorm alleen. Hij is ook niet bang om vragen te stellen. Hij vraagt ons nog weleens om ons huis aan potentiële klanten te laten zien. Daar zeggen we tot nu toe altijd ja op.
Als architect is hij soms wel stellig, maar in positieve zin. Zo had hij in zijn ontwerp van ons huis steenfineer als afwerkingsmateriaal voorgesteld voor dat deel van ons huis dat één meter boven het maaiveld uitkomt. Het lijkt op natuursteen en het komt uit Italië. Peperduur vonden wij het, dus we zijn gaan zoeken naar een alternatief. Shai had er een sterke mening over en een specifieke voorkeur voor zijn voorstel. Uiteindelijk hebben we daar toch voor gekozen, omdat het alternatief een stuk minder mooi was en het prijsverschil niet zodanig groot dat het het esthetische verschil waarborgde. We zijn blij dat we het advies van Shai hebben opgevolgd, want het was een gemis geweest als we voor iets anders hadden gekozen.

Tijdens het bouwproces ging er ook iets mis. We hadden een mooi idee voor de badkamer. Met een stippellijntje was aangegeven waar er een inkeping in het hout moest komen. Maar de fabriek had dit anders geïnterpreteerd, waardoor de inkeping aan de binnenkant in plaats van aan de buitenkant zat. De bouwvakkers waren in paniek. Ik zei direct dat ze de balk dan konden omdraaien, maar zo makkelijk kon het toch niet zijn, dachten zij. Dus werd Shai gebeld, die meldde dat ik inderdaad gelijk had. Toen was het probleem zo opgelost. Onze ervaring is dat Shai altijd bereikbaar en beschikbaar is. Hij kan snel schakelen.

Inmiddels wonen we 10 jaar in onze bosvilla in Bosch en Duin en het bevalt erg goed. Onze woning is ruim, met hoge plafonds, maar voelt compact. Binnen is het knus en gezellig. De isolatiewaarde is hoog, het voelt echt anders binnen, comfortabeler dan een stenen huis en onze energierekening is relatief laag. We waren de dienstbodewoning gewend, waar de wind en regen/vocht altijd voelbaar waren binnen. Het eerste jaar in ons nieuwe huis hebben we in T-shirt geleefd, zo heerlijk is het binnenklimaat.

Lenneke – Bosch en Duin

Aanzicht van het huis vanaf de achtertuin
Aanzicht van het huis vanaf de achtertuin