boswoning Poppel

‘We wonen hier als God in Frankrijk, maar dan dichterbij.’

 

Mijn vrouw en ik waren een van de eerste opdrachtgevers toen Shai voor zichzelf begon, ruim tien jaar geleden. Ik werkte nog in loondienst en wilde ons huis helemaal zelf bouwen. Ik heb toen tegen Shai gezegd: ‘Ik wil geen recht-toe-recht-aan huis met een puntdak erop, want dat is geen uitdaging.’ Dat kon Shai wel waarderen. 🙂

Hij kwam met mooie ideeën en luisterde goed naar onze wensen. Onze samenwerking is naar alle tevredenheid verlopen. Zowel Shai als ik zijn makkelijke mensen: we staan open voor elkaars argumenten en houden niet van een zinloze discussie.

Bij de vergunningaanvraag deed de gemeente niet zo makkelijk. Wij wilden houten leien op het dak, en daar was de gemeente niet blij mee, want het stond niet in de algemene richtlijnen van het oorspronkelijke bestemmingsplan. In eerste instantie ging de gemeente er niet mee akkoord, maar na extra inspanning van Shai gelukkig wel.

 Nu staat NarrativA bekend om het specialisme ecologisch, biobased bouwen, maar tien jaar geleden begon die voorliefde van Shai voor houtbouw nog maar net. Het is min of meer toevallig dat ik timmerman ben en een hekel aan metselen heb…  ik wilde een degelijk, fijn, houten huis, goed geïsoleerd, en met drie-dubbel glas. Daarvoor was ik bij Shai aan het juiste adres. 

Ik heb helemaal in mijn eentje ons houten huis op een boskavel gebouwd. We hadden een bouwkeet op het kavel staan en daarin hebben we 2,5 jaar gewoond. Ik had een grote partytent als mobiele werkplaats. Als ik thuiskwam van mijn werk, ging ik direct aan de bouw tot het eten klaar was. En daarna werkte ik tot het donker was. Precies in die tijd hebben we twee keer een strenge winter gehad. Maar er is me nooit iets tegengevallen. Het enige wat je moet doen, is dat hele grote bouwproject stukje voor stukje bekijken. Eerst ga je de fundering doen en focus je alleen maar daarop, dan ga je naar het volgende stuk. Zo blijft het behapbaar.
In mijn werkplaats heb ik alle onderdelen zoveel mogelijk op maat gemaakt, volgens de tekeningen van Shai. Pas toen alle bouwpakketten klaar waren, heb ik ze in één keer geplaatst, ook balken van 6 meter. Als je in je eentje werkt, moet je rustig nadenken. Je kunt één ding tegelijk. Maar voor alles is een oplossing!

Met Shai had ik de afspraak dat hij een keer of vier kwam kijken tijdens het bouwproces om ingewikkelde onderdelen door te spreken. Dat was prettig, maar niet echt noodzakelijk. Shai heeft duidelijke en uitgebreide tekeningen aangeleverd, en was altijd bereikbaar voor vragen. Dat was de grootste winst bij dit project.

De vorm van ons huis, met name het dak, is het meest bijzondere van ons huis. We wonen prachtig in het groen en het woonklimaat is heel prettig. Shai had van tevoren gezegd: ‘Met de vloerverwarming en 1 kachel krijg je dit huis wel warm.’ Hij had gelijk: we hebben nu 24 uur per dag en overal in ons huis een prettige temperatuur. Kortom: We wonen hier als God in Frankrijk, maar dan dichterbij.

Menno – Poppel

Menno Timmerwerken.nl/