Recreatiewoning Utrechtse Heuvelrug – interview Marcel

‘Shai gelooft er zelf ook in’

We waren al een tijd op zoek naar een recreatiewoning. We hadden gekeken naar bestaande woningen, maar die pasten niet bij onze wensen. Op een gegeven moment stond er op een mooi kaveltje een gedateerd vakantiehuis te koop, klaar voor de sloop. Toen kwam opeens een andere droom uit: de droom om ooit een eigen biobased ecologisch huis te bouwen. Dat werd dus een vakantiehuis.

Toen we het terrein hadden gekocht, zijn we eerst bij diverse pakketbouwers geweest. Ook ben ik zelf aan het tekenen geslagen. Maar we kwamen er niet uit. Zoveel keuzes! Ik was ooit op een workshop van Shai over biobased bouwen geweest. Zodoende kwam hij weer in onze gedachten toen we besloten om toch een architect in de arm te nemen. Het klikte meteen, Shai denkt mee en luistert goed. We hebben samen met hem een ander project van NarrativA bekeken, dat al was gerealiseerd. Die sfeervolle woning gaf ons een goed gevoel. Shai heeft vervolgens twee schetsen gemaakt op basis van onze wensen en één daarvan zijn we gaan uitwerken.

Ik had niet verwacht dat de samenwerking zo soepel zou verlopen. Ik had de indruk dat architecten nogal eigenwijs zijn en alleen hun eigen ideeën naleven. Zelf vind ik het leuk om betrokken te zijn en mijn inbreng te hebben; ik heb ook tekeningen gemaakt en wil straks tijdens de bouw zelf de handen uit de mouwen steken. Zo breng je je eigen energie in een huis. Shai is een architect die die betrokkenheid ondersteunt en toestaat. Als hij onze ideeën goed en realistisch vindt, neemt hij ze gewoon over. Het voelt vertrouwd om met hem samen te werken.

We hebben een spannende tijd achter de rug. De regelgeving met betrekking tot de bouwvergunning was complex. Shai adviseerde om niet te snel op te geven en bij de gemaakte plannen te blijven. Je merkt aan alles dat hij er zelf ook in gelooft. Omdat het om een recreatiewoning gaat, hadden wij de luxe dat het bouwen geen haast heeft. Uiteindelijk hebben we de toestemming gekregen, we gaan bouwen!

We verheugen ons om straks in de prachtige natuur te recreëren in ons zelfgebouwde natuurlijke huis. Maar het proces ernaartoe is minstens zo leuk!

Marcel  – Utrechtse Heuvelrug