De Achterhoek is om meerdere redenen dé plek voor biobased bouwen. Er is een sterke agrarische branche die biobased grondstoffen kan produceren zoals stro, vlas en hennep. Daarnaast is er een omvangrijke bouwsector die deze innovatieve materialen goed kan gebruiken. ‘Samen Biobased Bouwen’ is een initiatief van wooncorporatie Wonion om in de Achterhoek de samenwerking op dit gebied te stimuleren.

Op woensdag 29 maart organiseerde wooncorporatie Wonion de derde workshopdag binnen het programma ‘Samen Biobased Bouwen’. Christiaan gaf tijdens deze workshopdag een lezing over de toepassing van biobased bouwmaterialen in de projecten van NarrativA architecten.

Waarom kiest NarrativA uitsluitend voor biobased?
Welke uitdagingen komen wij tegen met biobased bouwen?
Welke voordelen en kansen liggen er wanneer men kiest voor biobased?

In een lezing van een half uur gaf Christiaan antwoord op deze vragen. Rick Takkenkamp van isolatiebedrijf Takkenkamp en Nicolaas van Everdingen van Plushuis gaven ook een presentatie. Na afloop van de drie presentaties werd er nog ingegaan op vragen uit de zaal.

De presentatie welke Christiaan gegeven heeft tijdens de workshopdag is via deze link te downloaden.

Later op de middag verdeelden de deelnemers zich over verschillende werkgroepen. In deze kleine werkgroepen werd veel kennis uitgewisseld en nieuwe samenwerkingen aangegaan. Plannen voor een biobased nieuwbouw concept, een isolatieplan voor de renovatie van woningen en plannen voor het telen van vezelrijke gewassen, werden die dag in de startblokken gezet.

Het enthousiasme voor biobased bouwen in de Achterhoek is groot en veelbelovend. Er zijn al diverse lokale partijen die hun schouders onder het ontwikkelen van biobased bouwen zetten. De Achterhoek wil graag als een van de eerste regio’s biobased bouwen op grote schaal toepassen. Meer weten over het programma Samen Biobased Bouwen? Kijk dan eens op de website van het initiatief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau. Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!