De VPRO Tegenlicht documentaire ‘Houtbouwers’ is alweer ruim een jaar geleden uitgezonden; (18 oktober 2019).
Het is fijn dat houtbouw in de media wordt uitgelicht. Dit zorgt er onder andere voor dat er ook bij overheid, provincies, gemeentes en wooncoöperaties meer bekend wordt over duurzame houtarchitectuur en biobased bouwen.

Er wordt over gesproken, en nu is het belangrijk om de stap naar ‘doen’ te maken. Shai (NarrativA) neemt graag deel aan het gesprek over biobased bouwen. Als koploper op het gebied van de circulaire economie en als biobased bouwen expert, was Shai een deelnemer aan de bouwcommunity georganiseerd door Cirkelstad, provincie Zuid-Holland, iCircl en Blue City. Het thema was: Hoe zorgen we ervoor dat biobased meer op gang komt totdat het de standaard wordt?

Screenshot webinar Cirkelstad

Eerder was Shai ook gastspreker bij een webinar van Cirkelstad, waarbij in werd gegaan op de vragen hoe de transitie echt versnelt en op gang gebracht kan worden en welke obstakels er weggenomen moeten worden. Lees hier de samenvatting van de lezingenreeks.

Ook deelde Shai zijn kennis over biobased renovatieprojecten tijdens een taskforce meeting van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en stichting Stroomversnelling / Energiesprong. Er wordt dus steeds meer ingezien dat zowel renovatieprojecten als nieuwbouwprojecten op een biobased manier kunnen, en naar ons inziens zouden moeten. Wij helpen graag in deze ontwikkeling. Een ecologisch houten huis biedt hoog wooncomfort en is goed voor de gezondheid.

Hout is een hernieuwbare grondstof en circulair. Bij het bouwen met hout wordt zeer weinig CO2 uitgestoten, en het huis slaat juist CO2 op. Je zou denken, wat houdt ontwikkelaars en wooncoöperaties nog tegen?

Wij zien de angst voor het onbekende, ‘wat de boer niet kent, dat vreet hij niet’, als de grootste belemmering in deze ontwikkeling. Bouwbudgetten zijn vaak ook een van de belangrijkste aspecten die worden benoemd, maar dat is veel makkelijker op te lossen. 

Angst is echter niet nodig: biobased bouwen is niet experimenteel, maar heeft zichzelf al tientallen jaren bewezen. Voor kennis en kunde hierover hoef je niet naar Scandinavië te kijken, al zijn daar zeker mooie voorbeelden te vinden.
Ook in Nederland is er ruime ervaring bij architecten, timmerfabrieken, bouwbedrijven, adviseurs en aannemers.

Met prefab houtbouw kun je alle kanten op

Omdat de besparingen op langere termijn en het voordeel voor de gebruiker en het milieu, blijkbaar niet voldoende zijn, zijn waarschijnlijk extra stimulansen nodig. De overheid kan een tijdelijk stimuleringsfonds starten. Een andere optie is een landelijke heffing of belasting invoeren over CO2 uitstoot.

Bouw je met staal wat zorgt voor veel CO2 uitstoot? Dan betaal je meer!
Ben je CO2 aan het opslaan in je gebouw? Zoals bij ecologische houtbouw? Dan hoef je de belasting niet te betalen of sterker nog, krijg je geld terug!

Zo kan de uitstoot van CO2 actief gereduceerd worden. Met enkel het formuleren van ambities, komen we er niet. Er zijn meer grote opdrachtgevers als koplopers nodig. En uiteraard zullen aanpassingen aan het beleid ook zorgen voor meer biobased projecten in Nederland.

Vorig jaar werd er geïnformeerd, dit jaar gepraat. Zullen we volgend jaar gewoon doen?

Wil je op de hoogte gehouden worden van ontwikkelingen en nieuws rondom biobased bouwen en ecologische architectuur? Schrijf je hieronder in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau. Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!