Afgelopen halfjaar heeft Bouwkunde student Ilse bij ons stage gelopen.
Benieuwd naar haar ervaring? We stelden haar een paar vragen.

 

Waarom heb je ervoor gekozen om stage te lopen bij NarrativA architecten?

Dat was een hele bewuste keuze. Op school kregen we niet heel veel mee over biobased materialen, of eigenlijk over duurzame bouwwijzen in het algemeen. Ik wilde daar graag meer over weten en ben gaan zoeken naar duurzame architectenbureaus in de buurt en zo kwam ik bij NarrativA terecht. Alhoewel, in de buurt… de reistijd was 1,5 uur maar dat was het zeker waard. 

Wat waren je verwachtingen toen je aan deze stage begon, en zijn deze verwachtingen waargemaakt?

Ik verwachtte veel te leren over het materiaalgebruik en vooral technisch bezig te zijn met de uitwerking van projecten. Het liep echter anders; ik mocht veel meer ontwerpwerk doen dan ik verwachtte, wat ik erg leuk vond. Ook koos ik bewust voor een kleiner bureau vanwege de korte lijnen, zodat ik bij verschillende projecten betrokken kon zijn. Dat is ook gelukt; ik werd echt meegenomen in alle aspecten van de projecten. Je krijgt alle onderdelen van het ontwerpproces van de projecten mee. 

Aan welke projecten heb je tijdens je stage meegewerkt en wat was jouw rol daarin?

Ik werkte eerst aan een renovatieproject in Noordwijk, waarbij ik tekeningen en doorsneden uitwerkte. Later werkte ik aan een ontwerp voor een nieuwe woning in de gemeente Nieuwkoop, van schetsontwerp tot het voorlopig ontwerp. Ook heb ik voor een gerealiseerd project in Haarlem een 3D-model omgezet voor een maquette die geprint kan worden met een 3D printer. Daarnaast kreeg ik ook veel mee van de projecten waar ik zelf niet aan meewerkte. Als stagiaire bij NarrativA ben je echt een onderdeel van het team.

Hoe was de samenwerking met collega’s Shai en Christiaan?

De samenwerking was heel prettig. Doordat we allemaal in dezelfde ruimte werken, kon ik gemakkelijk vragen stellen. Ze namen altijd de tijd om dingen goed uit te leggen, wat ik erg waardeerde. Tijdens het werken kwamen ze zelf ook langs om te vragen hoe het ging. 

Hoe was het om mee te gaan naar gesprekken met klanten en potentiële klanten, bouwvergaderingen en bouwbezoeken?

Het was prettig om betrokken te worden. In zo’n fase voeg je zelf natuurlijk nog niet zo veel toe, maar je krijgt een goed beeld van hoe zoiets in de praktijk gaat. Het is goed om een keer te zien hoe dat allemaal gaat met klantcontact, kosten enzovoort. Er komt natuurlijk veel bij kijken. 

Wat heb je geleerd over biobased materialen en duurzame architectuur tijdens je stage?

Veel! Vooral praktische toepassingen zoals de opzet van de wanden en de onderliggende principes van duurzaam bouwen. Aan het begin van mijn stage heb ik ook cursussen bijgewoond die NarrativA organiseerde. Gelukkig was dit aan het begin, want daardoor kreeg ik gelijk veel kennis mee. Dit heb ik tijdens het werk gelijk kunnen toepassen. 

Heeft deze stage je perspectief op architectuur en duurzaamheid veranderd of verdiept?

Ik wist al dat ik graag de duurzame kant op wilde, maar doordat ik er nog niet specifiek mee had gewerkt, was alles nog wat vaag. Nu ik beter weet wat het precies inhoudt, ben ik nog enthousiaster. Het is tastbaarder geworden: je weet hoe het kan. De stage heeft me concrete ervaringen en inzichten gegeven die mijn keuze bevestigen. 

Wat zijn de belangrijkste vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens de stage?

Ik heb veel geleerd over ArchiCAD, de ontwerpsoftware. Daar heb ik mij goed in kunnen ontwikkelen. Ik heb veel geleerd over het ontwerpproces, en ik heb ontdekt hoe belangrijk het is om zelfs kleine details, zoals de richting waarin een deur opent, grondig te overwegen. Hierdoor ben ik ook kritischer gaan kijken naar wat ik inlever. Ik ben veel meer op details gaan letten. Tijdens de opleiding kijk je sneller naar het grotere plaatje. 

Heb je advies voor toekomstige stagiaires die overwegen om bij een biobased architectenbureau te werken?

Stel vragen! Daar heb je heel veel aan en het mag. Je bent er juist ook om te leren. Het is natuurlijk ook weer niet de bedoeling om elke 10 minuten vragen te stellen, maar als je iets wilt weten, moet je het gewoon vragen. Op deze manier haal je nog meer uit je stage! Wees ook niet bang om fouten te maken. Fouten maken doen we namelijk allemaal. Shai en Christiaan begrijpen heel goed dat een stagiair nog niet alles weet en nemen de tijd om te laten zien waarom zij het op een andere manier doen. Door gewoon aan het werk te gaan en fouten te maken, ga je alleen maar meer leren. En vergeet vooral niet te genieten, want de stage is echt zo weer voorbij!

 Bedankt, Ilse!

Bouwkunde stage

Ilse studeert HBO Bouwkunde aan Windesheim in Zwolle. Wij krijgen vaker stagiaires vanuit deze opleiding en dit bevalt goed! De stagiaires vanuit Windesheim zijn goed en gemotiveerd. Na de zomervakantie starten Joppe en Anke. Beide zijn vrienden van voormalige stagiaires. Een goed teken dat ons bureau wordt aanbevolen als stageplek!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau. Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!