Na meer dan 45 jaar met veel plezier gewoond te hebben op een voormalig boerenerf in de provincie Overijssel, gaan de oorspronkelijke eigenaren en bewoners verhuizen naar een levensloopbestendige woning in de buurt. Een van de dochters en haar man, onze opdrachtgevers, hebben de woning gekocht en willen het verbouwen en moderniseren conform hedendaagse woonwensen.

De duurzaamheid en het effect van de bouw op de eigen gezondheid en het milieu, staan hoog in het vaandel bij onze opdrachtgevers. Als architectenbureau gespecialiseerd in ecologisch en biobased bouwen is deze totaalverbouwing een mooie kans om te laten zien hoe de bestaande bouw aangepast kan worden naar de eisen van de toekomst, met respect voor de omgeving, natuur en een zeer kleine CO2-voetafdruk. 

De huidige woning. De rode lijn geeft de nieuwe situatie aan.

De woning wordt volledig na-geïsoleerd aan de buitenkant. De bestaande vloer wordt vanaf de onderkant geïsoleerd. De eerste verdieping krijgt een nieuw dak en nieuwe wanden. De wanden worden prefab geleverd volgens ons ontwerp volledig geïsoleerd met stro.

Het dak wordt 1,5 meter verhoogd om meer bruikbare ruimte te creëren op de eerste verdieping. In de huidige situatie valt veel ruimte weg door de schuine daken. Door het dak te verhogen, wordt er eigenlijk een hele verdieping aan woonruimte gewonnen.

De woning is na deze extreme make-over klaar voor de 21ste eeuw, met een frisse uitstraling en een extreem laag energiegebruik, zelfs veel lager dan de huidige nieuwbouwstandaard.

 

Na de totaalverbouwing. Aan de zuidgevel zie je de veranda met veel glas. Het dakoverstek zorgt ervoor dat de winterzon het huis kan verwarmen en de zomerzon niet naar binnen schijnt. De auto’s kunnen geparkeerd worden onder een carport met sedumdak.

Door gebruik te maken van ecologische principes, zoals het zongerichte ontwerp, functioneert de veranda als warmtebuffer. Met het plaatsen van een warmtepomp en zonnepanelen kan er energie opgewekt worden voor eigen gebruik en kunnen de opdrachtgevers van het gas af.

De dampopen detaillering met veel gebruik van hout in combinatie met natuurlijke isolatiematerialen geven het gebouw een hoog duurzaamheidsniveau en de bewoners een hoog wooncomfort.

Wil je op de hoogte blijven van deze totaalrenovatie en onze andere (ver)bouwprojecten?
Meld je dan hieronder aan voor de nieuwsbrief.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Maandelijks ontvang je onze update over bestaande en nieuwe projecten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van ons architectenbureau. Laat je inspireren tot het creëren van jouw droomhuis!